TEKNOLOJİ - 15 Şubat 2022 Salı 14:14

Turkcell, Metaverse’de mağaza açacak

A
A
A
Turkcell, Metaverse’de mağaza açacak

Sanal evrene ilgi hızla artarken, birçok şirket Metaverse’de hizmet sunmak için girişimlerini sürdürüyor. Turkcell de Metaverse’de ilk mağazasını açmak için çalışmalara başladı.

Turkcell, Pasaj’la e-ticaret pazarındaki konumunu güçlendirirken, tüketicilerin son dönemde artan online alışveriş taleplerine alternatif çözümler sunmaya devam ediyor. Teknolojik gelişmeler kapsamında şirketin Metaverse dünyasındaki ilk mağazasının hizmete açılması planlanıyor. Şirket ekosistemindeki dijital servislerin de deneyimlenebileceği bir alan ile ürün satışlarının gerçekleştirileceği Metaverse mağazasının sanal ortamda yapılacak açılışına, sanal kimliği temsil eden avatarlarla katılım sağlanabilecek.

“Şirketin kalitesini ve güvenini sanal dünyaya da taşıyoruz”
Dijitalleşmenin her alanda önem arz ettiğine dikkat çeken Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, “Şirket olarak, mağazacılıkta da doğru yerde ve doğru zamanda kullanıcılarımıza ulaşabilmek amacıyla her ortamda bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yenilikçi bakış açımızla Metaverse’de de yer alacağız. Şirket kalitesini ve güvenini sanal dünyaya da taşıyarak, burada müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Mağazanın yanı sıra şirket, teknoloji zirvelerini de Metaverse evrenine taşıyarak paydaşlarıyla sanal etkinliklerde bir araya gelmeyi hedefliyor. Ayrıca İnsan Kaynakları alanında şirketin iş ilanları, işe alım ve oryantasyon süreçlerinin de bu ortamda yürütülmesi düşünülüyor. Bu konuda hazırlıklarını sürdüren şirket; Metaverse ile ilgili gerekli altyapısal ve süreçsel aşamaların tamamlanmasının ardından kullanıcıları ve paydaşlarıyla sanal evrende buluşmayı hedefliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Duman avcıları 2 bin rakımda yangın nöbetinde Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde 2 bin 20 rakımlık zirvede yer alan Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi personelleri, 7 gün 24 saat esasıyla nöbet tutarak muhtemel orman yangınlarına karşı teyakkuz halinde. Ankara’da 63 yıl önce Işık Dağı zirvesine inşa edilen Yangın Gözetleme Kulesi’nde 4 il ve 11 İşletme Müdürlüğü ile bağlantı kuruluyor. Saat başı yapılan telsiz bağlantılarıyla ormanlardaki durum hakkında bilgi paylaşımı yapılabiliyor. Kuleye yerleştirilen termal ve normal kamera sistemiyle ise 7 gün 24 saat kayıt altına alınan Kızılcahamam ormanlarının görüntüleri, Yangın Yönetim Merkezi’ne eş zamanlı aktarılıyor. Kule ekiplerin hem işi hem de evi Ellerinde dürbün, gözleri ormanlık alanda olan yeşil vatanın koruyucuları gece gündüz nöbet tutuyor. Kulede görev alan duman avcıları, gözlerini kırpmadan muhtemel yangınlara karşı teyakkuz halinde. Kulede toplamda 4 personel görev yapıyor. Ekipler bir hafta arayla vardiyalı olarak kuleye çıkıyor. Kule, ekiplerin hem işi hem de evi. Nöbet sırası gelenler kulede kalıyor. Eller dürbünde gözler yeşil vatanda Yıllardır orman sahasının gözü kulağı olan kule personeli Mustafa Akça, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu kuleden Çerkeş, Çubuk, Gerede, Çamlıdere ve Kahramankazan bölgelerine komple hakimiz. Her kulede telsizlerimiz var. Yangın çıktığında ya da havalar yağmurlu olup yıldırım atma olduğunda telsiz ile irtibata geçiyoruz. İhbar geldiğinde yangına ilk müdahale aracımız var. İlk onu çıkarıyoruz. O araç çıktığında hemen arkasından 3 tane arazöz var. Yangının durumuna göre hemen onları çıkarıyoruz” şeklinde konuştu. Çevre şehirler ile de irtibata geçtiklerini belirten Akça, kısa süre içerisinde yangının çıktığı noktaya müdahale edildiğini ifade etti. Orman yangınlarına karşı vatandaşları da uyaran Akça, piknik yapılan noktalarda ateşlerin mutlaka söndürülmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaş ateşini söndürsün ve çöpünü toplasın Kızılcahamam’da en çok Ağustos ve Eylül aylarında yangın meydana geldiğine dikkati çeken Akça, “Vatandaş, mantar ve kuşburnu toplamaya geliyor. Piknik yapmaya geliyor. O zamanlar ateş yakıyorlar ve bu ateşin sonucunda yangınlar çıkıyor. İnsan kaynaklı oluyor. Vatandaş pikniğe geldiğinde ateşini söndürsün ve çöpünü toplasın” ifadesini kullandı. Mayıs ayında nöbete başlayan duman avcılarının görevi aralık ayının sonuna kadar devam edecek.
İstanbul Cari denge Nisan’da 5,29 milyar dolar açık verdi Cari işlemler hesabı Nisan ayında 5 milyar 285 milyon ABD doları açık kaydetti. Ocak-Nisan dönemindeki toplam cari açık 16 milyar 125 milyon dolar oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Nisan ayı Ödemeler Dengesi Gelişmelerini açıkladı. Buna göre, Nisan ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 285 milyon ABD doları açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 497 milyon ABD doları açık verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 7 milyar 649 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 3 milyar 110 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2 milyar 548 milyon ABD doları oldu. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1 milyar 355 milyon ABD doları net çıkış ve 609 milyon ABD doları net giriş kaydetti. Finans hesabı Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 856 milyon ABD doları olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 2 milyar 23 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 360 milyon ABD doları net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 387 milyon ABD doları net alış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 758 milyon ABD ve 500 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3 milyar 298 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 358 milyon ABD doları net artış ve Türk lirası cinsinden 1 milyar 246 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 1 milyar 604 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 892 milyon ABD doları, 52 milyon ABD doları ve 140 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 2 milyar 392 milyon ABD doları net azalış oldu.