GENEL - 22 Mart 2018 Perşembe 12:30

Türkiye’de 7 milyon 500 bin yapı güvenle inşa edilmeyi bekliyor

A
A
A
Türkiye’de 7 milyon 500 bin yapı güvenle inşa edilmeyi bekliyor

Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden GOP Plevne ve Essenora projelerine imza atan By Oktayöz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Öz, Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen ile kentsel dönüşüm sürecini, bu süreçte eksiklikleri ve deprem gerçeği konularını masaya yatırdı.

“Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm değildir”

Konut fiyatlarında yaşanan artışların müteahhitlere değil kat maliklerine yaradığını söyleyen Oktay Öz, konut fiyatlarındaki gerilemeyle ilgili olarak “Aslında bu fiyatlardaki gerileme kârdan değil mecburiyetten. Fakat bu böyle devam etmeyecektir. Fiyatlar muhtemelen 2018 yılı içerisinde dengeyi bulduktan sonra yukarıya doğru çıkacaktır” dedi.

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen ise Esenyurt, Fikirtepe, Gaziosmanpaşa gibi birçok semtte kentsel dönüşümün çok hızlı başladığını ve bu nedenle arz talep noktasında dengesizliğin olduğunu ifade ederek hızlı başlanılan kentsel dönüşümün esasında rantsal dönüşüm olmadığını söyledi.
“Ölümlere neden olan depremler değil yapılardır”

Kentsel dönüşümün deprem için de zorunluluk olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Oktay Öz, “İstanbul bir deprem gerçeği ile birlikte yaşıyor. Bu yüzden en hızlı şekilde kentsel dönüşüme hız kesmeden devam etmek ve İstanbul’u depreme hazır hale getirmemiz gerekiyor. Bu noktada, hükümete, belediyelere biz yatırımcılara ve en önemlisi de halkımıza büyük görevler düşüyor. Toplumun bu noktada bilinçlendirilmesi ve evlerin yenilenmesi gerekli çünkü yeni inşa edilen evler, deprem yönetmeliğine uyduğu takdirde gayet güvenilir oluyor. Sonuçta ölümlere neden olan depremler değil, yapılardır. Bu yüzden elimizi kentsel dönüşüm noktasında hızlı tutmalıyız” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm ofisleri kurulmalı”

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen ise Türkiye'de, bakanlığın akredite edeceği ve denetleyeceği kentsel dönüşüm ofisleri kurulması gerektiğini, kurulan bu kentsel dönüşüm ofisleri vasıtasıyla vatandaşların daha hızlı bilgi ve uygulama alması noktasında faydalı olacağını söyleyerek, kurulacak olan kentsel dönüşüm ofislerinde Jeoloji mühendisleri, inşaat mühendisleri, elektrik mühendisleri, makine mühendisleri, mimarlar, maliyet uzmanları, finansman uzmanları, avukatlar ve psikologların bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye nüfusunun 60 milyonluk kısmının büyük şehirlerde yaşadığını söyleyen Nihat Şen, 2030 yılında bu nüfusun 71 milyona çıkacağını belirtti.

“Halk kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirilmeli”

Gaziosmanpaşa'da iki yeni dönüşüm projesi yürüten Oktay Öz, “İnsanlar kentsel dönüşüm için imza atmaktan korkuyor. Bakanlıkların sorumluluk alması, bilgilendirme yapması ve projenin arkasında durması gerekir. Devletin bu süreçte bürokratik engelleri kaldırması gerekir. Vatandaşın güvenli bir şekilde ayağının yere basması gerekiyor. 1 koyup 5 almak istiyorlar. Bu yüzden kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşın beklentisi çok yüksek. Fakat halk bilinçlendirilirse bunun önüne geçilebilir. Ne kadar kâr ederimden ziyade faydalı çalışmalar yürütülmelidir. Bu bilinçlendirmeyi ve eğitimi verecek olan bakanlıklar ve belediyelerdir. Bunun devamında yatırımcı da ilgi gösterecektir. Şu an için kentsel dönüşüm projelerinin satışları konusunda sıkıntı çekiyoruz. Sektörde gizli bir rekabet var. Fakat bu rekabet ortamında nitelikli projelerin de hakkının yenmemesi gerekiyor. Gaziosmanpaşa’da tersine göç hareketi yaşanıyor, bölge sosyo-kültürel olarak yükselişe geçiyor. Beyaz yakalılar ulaşım konusunda sıkıntı yaşayamayacakları bölgeleri tercih ediyorlar. Projeler için doğru lokasyon her zaman öne geçiren bir fırsat. GOP Plevne’nin ana ulaşım akslara olan yakınlığı, tercih sebebi olmasında en önemli etkenlerden biri. Projemize ve konumumuza güveniyoruz” dedi.

“Dönüşüm Ankara merkezli olmamalı”

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, “Kentsel dönüşüm planları ve onayları Ankara merkezli olmamalı. Türkiye belirli bölgelere ayrılarak bölgelerde kentsel dönüşüm birimleri kurulmalıdır. Kurulan bu birimlere onay yetkisi de verilmelidir. Yaşam riski olan bölgelerde, riskli alanlarda ve riskli binalarda bürokratik sürecin kentsel dönüşümü yavaşlatmaması gerekir. Bürokratik işlemlerin uzun olması nedeniyle vatandaşlar riskli binalarda ve alanlarda yaşamaya devam ediyor” dedi.

Dönüşüm çalışmalarının hızlanması gerektiğine dikkat çeken Şen, Türkiye'deki 7 milyon 500 bin binanın yenilenmesi gerektiğini belirterek; yerel idare, bakanlık ve vatandaşın birlikte hareket etmesi gerektiğinin de altını çizdi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep İslahiye Devlet Hastanesinde endişeli bekleyiş Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 4’ü öğrenci 9 kişinin ölümü, 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan feci kazanın ardından hayatını kaybedenler ile yaralananların yakınları hastaneye akın ederek endişe içinde beklemeye başladı. Kaza, Gaziantep’in İslahiye ilçesi Hassa karayolu Ağabeyi mevkiide meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Hatay’ın Hassa ilçesi istikametinden Gaziantep’in İslahiye ilçesine giden 56 AAB 043 plakalı Mehmet G. yönetimindeki beton tankeri sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek İslahiye ilçesinden Hassa ilçesine yönünde seyir halinde olan Latif Örs yönetimindeki 27 K 2127 plakalı yolcu minibüsüne çarptı. Feci kaza sonrası 9 kişi hayatını kaybederken 1’si ağır 11 kişi de yaralandı. Feci kazada hayatını kaybedenlerin 4’ünün öğrenci olduğu öğrenildi. Endişeli bekleyiş Feci kazada hayatını kaybedenler kimlik tespiti için İslahiye Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken yaralananlar ise aynı hastanede tedavi altına alındı. Yaralılardan 4’ü ise Gaziantep Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Kaza sonrası hastaneye akın eden ölenler ile yaralananların yakınları ise hastane bahçesinde endişeli bir şekilde beklemeye başladı. Hastane bahçesindeki bazı vatandaşlar ise gözyaşı dökerek feryat etti. Kaza ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: “Geleceğin sporcularını yetiştiriyoruz” Kocasinan Belediyesi’nde Mayıs Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar yönetiminde gerçekleştirilen meclis toplantısında 17 gündem maddesi görüşüldü. Gündem maddeleri arasında yer alan Kocasinan Belediyesi Spor Kulübüne yardım yapılması konusu ile ilgili konuşan Başkan Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi olarak her zaman spora ve sporcuya destek vererek, geleceğin sporcularını yetiştirdiklerini söyledi. Kocasinan Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 17 gündem maddesi görüşülerek, karara bağlandı. Toplantıda ilk olarak Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi ve Murakabe heyeti seçimlerinin yapılması görüşüldü. Oy çokluğuyla seçilen Yönetim Kurulu (Asil) üyeler şu şekilde: Bahri Sevgin, Hacı Saygı, Feramuz Çilkoparan, Bayram Güneş ve Aziz Sinopluoğlu oldu. Murakebe Heyeti (Asil) ise şu şekilde: Lütfü Özdemir, Mehmet Özbek, Adem Baykara, İcabi Yeşilyurt ve Nurullah Uslu. Toplantıda Ertuğrulgazi, Doruklu, Şeker, Yakut, Yenişehir, Höbek, Molu ve Beydeğirmeni Mahallesinde çeşitli imar plan maddeleri görüşüldü. Toplantıda ayrıca Kocasinan Belediyesi Spor Kulübüne yardım yapılması talebi görüşüldü ve oybirliğiyle karara bağlandı. Kocasinan Spor Kulübü ile farklı branşlarda gençlere ve çocuklara çeşitli imkanlar sunduklarını belirten Başkan Çolakbayrakdar, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yetişmesi noktasında spora gereken desteği veriyoruz. Kocasinan Belediyesi olarak her zaman sporun ve sporcunun yanındayız. Kocasinan Spor Kulübü, sporun her alanında ulusal ve uluslararası müsabakalarda başarılar elde ediyor. Kocasinan Belediyesi olarak her zaman onların yanındayız. Hem gençlerimizin yeteneklerini gün yüzüne çıkarmak hem de her branşta milli takımda yer alacak sporcular yetiştirmek bu açıdan çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Toplantı, Başkan Çolakbayrakdar’ın Mayıs ayı meclis toplantısında alınan kararların şehrimize ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulunmasıyla sona erdi.
Denizli Pedallar sağlık yaşam için çevrildi Yeşilay’ın 2011 yılından bu yana organize ettiği Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’nun 11’incisi, Denizli Pamukkale’de “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Türkiye’nin tüm şehirlerinde eş zamanlı düzenlenen Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu, Denizli de 265 bisiklet severi bir araya getirdi. Spor yaparak bağımlılıklarla mücadelenin önemini vurgulamak ve sporu daha geniş kitlelere yaymak için yıl boyunca bisiklet turları düzenleyen Yeşilay’ın bu yıl 11’incisini düzenlediği Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük bisiklet organizasyonlarından biri olan Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’nun 11’incisi, geniş bir katılımla yapıldı. Yeşilay şubeleri, Yeşilay Spor Kulüpleri, gönüllüler ve bisiklet severlerin katılımıyla 81 ilde eş zamanlı yapılan etkinlik, Denizli de Pamukkale’de başladı. “Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim” sloganıyla düzenlenen tur, diğer illerde de şehrin önemli merkezlerinden geçerek Türkiye genelindeki bisiklet severleri bir araya getirdi. Denizli Yeşilay Şube Başkanı Hakan Şirin, her yaştan profesyonel ve amatör bisiklet severin katılımına açık olan etkinlikle ilgili şunları söyledi: “Hareketli yaşamı desteklemek ve bağımlılıkla mücadele amacıyla bu yıl on birincisini gerçekleştirdiğimiz Yeşilay Bisiklet Turu’nda hep birlikte pedal çevirerek bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturacağız. Etkinliğimize katılan tüm bisiklet severlere teşekkür ederiz”