GÜNDEM - 09 Şubat 2022 Çarşamba 11:40

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

A
A
A
Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

Türkiye’de saat kordonu imalatında seri üretime geçildi. Böylece sektörü neredeyse tamamen elinde tutan Çin’in Türkiye’deki etkisi de kırılmış oldu. Yerli üretimin, dünyaca ünlü saat markalarına sahip İsviçre’nin dahi dikkatini çektiğini belirten Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, Avrupa standartlarında saat kordonu ürettiklerini söyledi.

Türkiye’de son dönemde yerli üretim alanında birçok yeni gelişme yaşanıyor. Savunma sanayiinin yanında birçok sektörde de yerli üretim atılımları var. Bu sektörlerden biri de Türkiye’de neredeyse hiç ustası olmayan saat kordonu imalatı. Çin’in sektördeki baskınlığına rağmen yerli üretimin Türkiye ve Avrupa’dan oldukça talep gördüğünü söyleyen Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, seri üretimle 2023 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkaracaklarını ifade etti.

“Hedef 2023 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkarmak”

Türkiye’deki saat üreticisi firmaların günlük kordon ihtiyacının bir hayli fazla olduğunu belirten Ülker, “Bu ihtiyacın giderilmesi için yeterli yerli üretim olmadığından Çin pazarına yönelim daha cazip geliyor. Saat kordonu üretimi pek bilinmeyen bir alan olmasına rağmen ticaret hacminin yüksek olması sektörü cazibeli kılıyor. Biz de 12 bin civarında olan aylık üretim kapasitemizi 2023’ün sonunda 45-50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü talep çok. Sadece Türkiye’de değil, Azerbaycan’da, Amerika’da, İsviçre’de müşterilerimiz var” ifadelerinde bulundu.

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

Ürün kalitesi İsviçre’nin de dikkatini çekti

“Piyasada saat kordonu gibi birçok ürünü Çin üretir. Oradan almak şarttır veya Çin’den almak daha avantajlıdır gibi yanlış bir algı var” diyen Yakup Ülker, “1 yıl piyasadaki önyargıyı kırmak için mücadele ettik. Artık yerli saat kordonu denildiğinde akla gelen iki markadan biri firmamız oldu. Yakın zamanda markamızı ve işçiliğimizi duyan İsviçre'den bir firma ile iletişime geçtik. Bizden numune istedi. İsviçre’de gerekli testlerden geçirilen ürünlerimizin Çin’in ürettiğinden daha kaliteli olduğu sonucuna ulaşıldı. Yine Avrupa’ya birçok ürünü pazarlayan bir arkadaşım bizim kordonları görünce İtalya ve İngiltere’yi geçtiğimizi söyledi” şeklinde konuştu.

“Yerli üretime talep çok"

Türkiye’de saat kordonu üretiminde daha önce neredeyse hiç seri üretim yapılmadığını söyleyen Ülker, “Biz seri üretim yaparak, birçok saat firmasının ihtiyacını karşılıyoruz. Böylece firmalar, ithal ürün yerine yerli ürün almış oluyor. Nitekim ‘Çin’den ürün getirmek daha avantajlıdır’ algısı birçok sektörün yerli üretim konusunda teşvikini kırıyor. Bunlar birer önyargı. Türkiye’de üretilen saat kordonları Avrupa standartlarında” diye konuştu.

Türkiye’de Avrupa standartlarında saat kordonu üretiliyor

“Çin önyargısı sektörü tıkıyor”

Türkiye’de üretim yapmak isteyenlerin “Çin’den almak daha uygun” önyargısıyla karıştıklarını belirten Ülker, 2014 yılında Kasım Aras’ın teşvikiyle yerli üretime ilk adımı attıklarını belirterek, “Ciddi zorluklar yaşadık çünkü sektör tamamen Çin’in elinde. Fakat biz hiç vazgeçmeden üretmeye devam ettik. Yerli üretim ile beraber birçok firma ithal ürün satın almaktan kurtuldu” dedi.

“Saat kordonu ustası bulmak zor”

Türkiye’de saat kordonu ustasının yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Ülker, “Türkiye’de bir iş insanı, Çin’de kapanan saat kordonu fabrikasının bütün malzemelerini getirmeyi planlamış. Fakat Türkiye’de bu işi yapacak usta olmadığı için Çin’den usta getirmek istemişler. Kalacak yer maliyeti, maaşları, giderleri ve personelleri hesap edince vazgeçtiler. Bu sektörde çalışacak nitelikli personele çok ihtiyacımız var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.
Mersin Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması Mersin Valiliği, Tarsus ilçesinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, farklı noktalarda gerçekleştirilen saldırılar sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2026 tarihinde saat 13.52’de gelen ihbar üzerine Tarsus ilçesi Kadelli Mahallesi’nde silahlı saldırı meydana geldiği bilgisinin alındığı belirtildi. İhbarın ardından güvenlik ve sağlık ekiplerinin hızla olay yerine sevk edildiği kaydedildi. İlk incelemelerde saldırıyı gerçekleştirdiği değerlendirilen şahsın olay yerinden araçla ayrılarak farklı noktalarda vatandaşlara yönelik silahlı saldırılarda bulunduğunun tespit edildiği ifade edilen açıklamada, olaylar sonucunda 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 8 vatandaşın da yaralandığı bildirildi. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Saldırganın psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi Açıklamada ayrıca şüphelinin yasaklı madde bağımlılığı nedeniyle birçok kez hastane kaydının bulunduğu ve çeşitli psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi. Olayla ilgili adli ve idari sürecin devam ettiği, güvenlik birimlerinin çalışmalarını titizlikle sürdürdüğü kaydedildi. Valilik açıklamasında, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunuldu.