SAĞLIK - 24 Ekim 2014 Cuma 21:00

Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı...

A
A
A
Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı...

Prof. Dr. Engin Bozkurt, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ının kalp krizinden kaynaklandığını ve her 3 dakikada bir insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) 30’uncu Ulusal Kardiyoloji Kongresi, Antalya’nın Belek bölgesinde devam ediyor. Kongrede kardiyolojide kullanılan eriyen stent teknolojisi ve kasıktan vücuda girilerek kalp kapakçığının değiştirilmesi teknolojisi ele alındı. Prof. Dr. Engin Bozkurt, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ının kalp krizinden kaynaklandığını ve her 3 dakikada bir insanın hayatını kaybettiğini söyledi. Bozkurt, göğüs ağrısı şikayeti olanların ambulans hizmetiyle en yakın hastaneye gitmesi tavsiyesinde bulundu.

TKD’nın 30. Ulusal Kardiyoloji Kongresi, ulusal ve uluslararası düzeyde önde gelen akademisyenlerin katılımıyla 23-26 Ekim’de Antalya’da gerçekleşiyor. TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ve Dernek Yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile 24 Ekim’de gerçekleşen basın toplantısında kalp-damar hastalıklarıyla ilgili güncel bilgiler paylaşıldı. TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, toplantıda kalp damar hastalıklarının gelişimi ve gelişen teknolojiyle kalp damar hastalıkları tedavisi hakkında bilgiler aktardı. Dernek olarak kalp damar hastalıklarına karşı insanları daha duyarlı hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Tokgözoğlu, tıptaki ilerlemeleri de bu türden kongrelerle gündeme getirdiklerini söyledi.

KALP DAMARINDA ERİYEN STENT TEKNOLOJİSİ

TKD Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Prof. Dr. Adnan Abacı da, toplantıda kalp damar cerrahisinde kullanılan damar açma yöntemi olan stentlerle ilgili bilgiler verdi. Stent teknolojisinin çok ilerlediğini ve damarda eriyen stent geliştirildiğini ancak yeni stentlerin her hasta ve damarda kullanılamadığına dikkat çeken Abacı, “İlaç salgılayan, metal ve normal stentler var. Metal stentler damarda kalıyor çıkarılamıyor. Tabi orada kalması bizim için iyi bir şey değil elbette sonradan çıkarılamayacağına göre de. Ne yaptılar eriyen stentler yaptılar. Vücut o maddeyi yavaş yavaş eritiyor. Böylece damarda bir metal kalmıyor. Böylece sonradan bypass ya da yeniden stent takma imkanımız oluyor. Tabi bunlar zor ve yeni geliştirilen teknolojiler dolayısıyla her hastaya uygulanamıyor. Damarların bazı özelliklerinin olması lazım. Zamanla ucuzlayıp her damara uygulanacak hale gelecek. Türkiye’de deneme şeklinde yeni yeni uygulanmaya başlandı. 5-10 yıl sonra yaygın hale geldiğinde tüm hastalara takılacak hale gelebilir. SGK bunun maliyetini karşılamıyor tabi karşılamasını da beklememek lazım. Daha erken, gelişmesi lazım” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 40’I KALP KRİZİNDEN KAYNAKLANIYOR”

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Engin Bozkurt ise, kalp krizinden kaynaklanan ölüm oranlarına değindi. 2040 yılıyla ilgili yapılan öngörülere de değinen Bozkurt, “Dünyada gelişmiş ülkelerde ölüm sebeplerinden bir numaralı nedeni kalp krizidir. 2040 yılına yapılacak projeksiyonlarda da bunun böyle olacağı ön görülüyor. Türkiye’de de durum aynı şekilde görülüyor. Bir numaralı ölüm nedeni kalp krizlerinden kaynaklanıyor. Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı kalp krizinden kaynaklanıyor. Her 3 dakika da bir, bir insanımızı kalp krizinden kaybediyoruz. İnsanlarımız göğüs ağrısını nefes darlığını hiçbir zaman hafife almasınlar. Mutlaka bir doktora ambulansla gitmesi lazım” dedi.

KASIKTAN KALP KAPAĞI DEĞİŞİMİ TEKNOLOJİSİ

Penisilinden sonra kasıktan hastanın vücuduna girip kalp kapağı değişimi tedavisinin büyük bir gelişme olduğunu vurgulayan Bozkurt, 2007 yılında 500 hastada kullanılırken, 2013 yılında bu sayının dünyada 85 bine geldiğini söyledi. Bu teknolojiyi en çok Almanya’nın kullandığını da hatırlatan Dr. Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kasıktan kalp kapağının değişimi penisilinden sonra tıpta çok büyük gelişmeler arasında yer alıyor. 2007 yılında ticari hale gelen bu uygulama kullanım rakamı 500 civarındaydı. 2013 yılında ise bu rakam dünyada 85 bini bulmuş durumda. Almanya bu konuda en önde giden ülke. Yıllık Aort kapağının değişim sayısı 8 bin civarında. Türkiye’ye bakınca SGK’nın bu uygulamayı desteklemesinin ardından geçen yıl 450 civarında hastada uygulandı. Hızlı bir artış var ama ödeme şartlarındaki güçlükler nedeniyle sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Biz bu işlemi ameliyat yapılamayan hastalara ve yaşlı gruplara uyguluyoruz. Birçok hastalığın bir arada olduğu gruplara yapıyoruz bu uygulamayı. SGK bu uygulamaya 48 bin TL ödüyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Uğurcan Çakır: "İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz" Trabzonspor’un kaptanı Uğurcan Çakır, Fatih Karagümrük maçının ardından yaptığı açıklamada, finale kaldıklarını için mutlu olduklarını söyleyerek, “İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” dedi. Trabzonspor, Ziraat Türkiye Kupası yarı finalde rövanş maçında Fatih Karagümrük’ü 4-0 mağlup ederek, finale yükseldi. Mücadelenin ardından Trabzonspor Kaptanı Uğurcan Çakır basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İlk yarı tam istediklerini gibi oynayamadıklarını söyleyen Çakır, “İlk yarı tam istediğimiz oyunu oynamasak da çok acelemiz yoktu. Çünkü 1-0 öndeydik. Sonrasında ikinci yarıda gelen gollerde, net bir skorla buradan galibiyetle ayrıldık. Kötü giden bir sezon, hedeflerden uzak aslında ama finalde olmak mutluluk verici oldu” ifadelerini kullandı. “İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” Finalde Beşiktaş ile oynayacaklarının hatırlatılması üzerine Uğurcan Çakır, “Finalde rakibimiz Beşiktaş ve kupayı kazanmak istiyoruz. Bu kupayı alırsak 10. olacak. En son aldığımız zaman 2019’da ben ve Hüseyin Türkmen var. İkimiz kaldık. Abdullah Hoca’nın Trabzonspor’da Türkiye Kupası eksik. İnşallah finalde Beşiktaş karşısında kupayı almak istiyoruz” diye konuştu. “Trabzonspor için mücadeleyi her zaman vermeye çalışıyorum” Futbolda inişler ve çıkışların her zaman olduğunu vurgulayan 28 yaşındaki kaleci, “Futbolcu her zaman en yüksek performansı veremeyebiliyor. Ben Trabzonspor için elimden gelen mücadeleyi her zaman vermeye çalışıyorum. Bazen istediğim oluyor, bazen istediğim gibi olmuyor. Ben Trabzonspor için elimden gelen her şeyi her zaman sahada yapmaya çalışıyorum. Finale kaldık mutluyuz, inşallah finali kazanmak istiyoruz. Taraftara teşekkür ediyorum. Uzun zamandır iç sahada taraftar olmadığı için bugün çok güzeldi. Taraftar olmadan çok konsantre olamıyorsunuz. Bugün de yanımızdalardı. Onlara çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İstanbul Tolunay Kafkas: “Trabzonspor haklı bir galibiyet aldı” Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor karşısında direnç göstermediklerini belirterek haklı bir galibiyet aldıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final rövanş maçında Fatih Karagümrük, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Trabzonspor’a 4-0 mağlup oldu. Kırmızı-siyahlılar bu sonuçla kupaya veda etti. Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. “Oyun 90 dakikasına baktığımız Trabzonspor haklı bir galibiyet aldı. İkinci devre değişiklikler sonrası takım ileri gideceğine geri gitti. Çıkaracağımız dersler var. İkinciyi yiyorsan üçüncüyü yemeyeceksin. Direnç göstermek lazım” ifadelerini kullandı. “Galatasaray maçında oyunun tamamını oynamanız lazım” Hafta sonu karşılaşacakları Galatasaray maçıyla ilgili de konuşan Kafkas, “İyi takım, iyi oyuncuları var. Oyunun tamamını oynamanız lazım. Taktiksel dayanıklılık içinde kalmanız lazım. Bugün bunu yapamadık. Yoksa sıkıntı bir sonuç bizi bekler” diye konuştu. “Kalan maçlarda puan çıkarırsak bizi kümede tutacak” Kupa maçında rotasyon yapmasıyla ilgili soruya Kafkas şu yanıtı verdi: “22-23 kişilik kadronuz var. Kupada finale çıkmak istiyorduk ama takım bekleneni veremedi. Kayseri’den zorlu bir maçtan çıktık. Hafta sonu daha zorlu maç oynayacağız. Sonra Gaziantep’e gideceğiz. Kalan 3 maçta puan çıkarırsak bizi kümede tutacak. Alt lige düşmek maddi manevi sıkıntı getirir.” “Feghouli’ye verilen ceza doğru karar” Kayserispor maçında gördüğü kırmızı kart sonrası Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan 5 maç ceza alan Sofiane Feghouli ile ilgili Kafkas, “Feghouli’ye verilen karar doğru. Büyük takımların oyuncuları küfür ederken duymazdan gelenler, o standardın içerinde karar versinler. Bizim gibi kulüplere kararlar kolayca veriliyor. Adaletin olmadığı yerde Allah’ın rahmeti ve bereketi de olmuyor. Türk futbolu böyle gerçekten. Feghouli cezası için verilen karar doğrudur ancak muadillerine aynı kararlar verilmiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
İstanbul Abdullah Avcı: “Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, ulaşılabilir olarak koydukları hedeflerden bir tanesini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” dedi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final rövanş maçında Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Fatih Karagümrük ile karşılaşan Trabzonspor, sahadan 4-0 galip ayrılarak adını finale yazdırdı. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, “Sezonun en önemli maçlarından bir tanesi. Bu sezonun içerisinde bizim gibi takımların inişlerin-çıkışların olduğu sezonu yaşıyoruz. Ulaşılabilir koyduğumuz hedef lig üçüncülüğü ve Türkiye Kupası’nda final oynamaktı. Bu hedeflerden bir tanesini kazandık. Trabzonspor bu ülkenin en güçlü şehri ve takımlarından bir tanesidir. Kupayı 10. kez müzemize götürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Umarım tüm kupaları kazanmak nasip olur” Karagümrük karşılaşmasının ikinci yarısında topa sahip olmanın önemine vurgu yapan deneyimli teknik adam, “Oyun olarak Karagümrük ile 4. maçımızı oynuyoruz. İlk yarıda 0-0 biterken planladığımız oyunu, yapacağımız baskıları bazen geç bazen yanlış yönlendirmeler yaptık. Devre arası konu, baskıyı şu şekilde yapacağımız üzerineydi. İlk maçtaki avantajlı skor olsa da kazanmak istiyorduk. Golü bulduktan sonra sevindirici tarafı, oyuna sahip olmak bu disipline devam etmek son derece önemliydi. Bugün itibarıyla baktığımızda son derece mutluyuz, teknik adamlık kariyerimde 3. finalim olacak. Trabzonspor tarihinde tüm kupaları almış bir isim Ahmet Suat Özyazıcı. Umarım bana da tüm kupaları kazanmak nasip olur” şeklinde konuştu. Galibiyeti bordo-mavili taraftarlara armağan eden Avcı, “Trabzonspor taraftarının nasıl bir oyun istediklerini biliyorum. Onlara da teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.