EĞİTİM - 17 Ocak 2022 Pazartesi 10:00

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi hukuk fakültesinden mezun olarak cübbe giymeyi bekliyor

A
A
A
Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi hukuk fakültesinden mezun olarak cübbe giymeyi bekliyor

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi ve en yaşlı aktif müzik ile uğraşan Mustafa Yavuz Yalçınkaya(82) Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden seçmeli derslerini de vererek mezun olmaya hak kazandı. Yalçınkaya’nın torunlarıyla birlikte aynı sene okulu bitirdiği öğrenildi.

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi ve en yaşlı aktif müzik ile uğraşan Mustafa Yavuz Yalçınkaya Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden seçmeli derslerini de vererek mezun olmaya hak kazandı. Yalçınkaya, 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanıyor. Hem okuluna devam eden hem de müzik hayatına devam eden Yalçınkaya 1960 yılında askeri darbesi olduktan sonra lise mezunlarına yedek subay askerlik hakkı tanınmasının ardından üniversite öğrenimini bırakıp yedek subay öğretmen olarak askere gitti.

Asker dönüşü, 1963’te, bir Profesörün daveti üzerine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Beşeri Coğrafya Bölümü’ne kayıt oldu. Yalçınkaya, 1966’da üniversitede tanıştığı arkeolog Prof.Dr. Işın Yalçınkaya ile evlendi. Yalçınkaya daha sonra ise fakülteden mezun oluyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra önce Spor Bakanlığı’nda ardından Dışişleri Bakanlığı’nda farklı görevlerde çalıştı. Şu anda yaşayan en eski üyesi olduğu Gençlerbirliği Spor Kulübü’nde, İlhan Cavcav öncesi dönemden başlayarak farklı zamanlarda yöneticilik yaptı.

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi hukuk fakültesinden mezun olarak cübbe giymeyi bekliyor

Yalçınkaya 1997’de Ankara Cebeci semtinde oturduğu ‘Hukuk Apartmanı’nın hemen karşısındaki Ankara Hukuk’a af dolasıyla yeniden kayıt oldu. Yalçınkaya müzik kariyerine devam ederek okulunu bırakarak Antalya’ya yerleşti. 2018 yılında tekrar çıkan aftan tekrar yararlanan Yalçınkaya okula yeniden başladı. Yalçınkaya 11 Ocak 2022 günü, son seçmeli dersini de verip kredisini tamamlayarak ve mezuniyete hak kazanarak cübbe giymek istiyor. Ayrıca Yalçınkaya torunlarıyla birlikte aynı sene okulu bitirdiği öğrenildi.

“Ben hem otelde müzisyenlik yaptım hem de okuluma devam ettim”

1956 yılında beri Gençlerbirliği kulübünün içerisindeyim bütün kademelerinde görev yaptığını belirten Yalçınkaya, “Frankfurt Türk evinde 3 yıl boyunca görev yaptım. Bütün vatandaşlarımızın memleketimizden kopmamalarını sağlamak için kültürel ve sosyal aktiviteler yaptım. Daha sonra memuriyeti bırakarak müzisyenliğe başladım. Adana’da bir çok otellerde piyano çaldım. 1997 yılında Hukuk Fakültesi dekanı bana ‘af çıktı gelsene dedi’ Bende ilk aftan yararlandım. Birinci sınıfı bitirdim daha sonra Antalya’da işlerim çıktı oraya gitmek zorunda kaldım. Daha sonra Antalya’dan dönerek, Ankara’da otellerde çalışmaya başladım. 2018 yılında tekrardan ‘af çıktı’ dediler, bende hemen kayıt oldum. Ben hem otelde müzisyenlik yaptım hem de okuluma devam ettim. Evim Ankara Hukuk Fakültesi’nin karşısında ‘ Hukuk Apartmanıdır.’ Her sabah saat 08.30’da gittim derslere ve notlarımı aldım. Allah nasip etti ve ben de okulu bitirdim” diye konuştu.

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi hukuk fakültesinden mezun olarak cübbe giymeyi bekliyor

“Kantinde konserler verdim”

Çocuklara rol model olduğunu ifade eden Yalçınkaya, “Öğrenciler bana yavuz amca derdi. Ben çocuklara rol model oldum yani, öğrenciler, ‘sizi gördüm daha çok çalışacağım’ derlerdi. Kantinde ben korolar kurdum. Kantinde konserler verdim” ifadelerine yer verdi.

“Annem bana ‘ şu fakülteyi bitirsen Kızılay’da takla atacağım’ demişti”

Annesinin ruhunu şad etmek için okula azimle gittiğini aktaran Yalçınkaya, “Annem bana ‘şu fakülteyi bitirsen Kızılay’da takla atacağım’ demişti. Okulu bitirmekte içimde bir ukdeydi. Annemin de ruhunu şad etmek için azimle okuluma gidiyordum. Benim için sevgi ve azimdi. Derslerde hocalarımı dinlerdim” dedi.

Türkiye’nin en yaşlı üniversite öğrencisi hukuk fakültesinden mezun olarak cübbe giymeyi bekliyor

Yalçınkaya, eşinin ve çocuklarının çok desteği olduğunu belirtti. Uzlaştırmacı olarak devam etmek istediğini aktaran Yalçınkaya şu ifadeleri kullandı:

“Yaşım icabı müzisyen olarak devam edeceğim. Haziran ayında müzik işimi yapacağım. Antalya Barosunda uzlaştırıcı eğitimini alarak, uzlaştırıcı olmak istiyorum. Hayatım hep heyecanlı, durmak yok hep ileri diyerek çalışıyorum. Son senelerde müziği daha çok seviyorum. Halen yeni projelerim olacak” dedi.

Mehmet Kalay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta anjiyo ünitesi hizmete açıldı Bayburt Devlet Hastanesi’nde kemoterapi ünitesinin faaliyete geçmesinin ardından koroner anjiyografi ünitesi de bugün törenle hizmete açıldı. Açılış töreninde konuşan Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, bu hizmetlerin önemli yatırımlar olduğunu söyleyerek, "Bu hizmetler Bayburt için önemli yatırımlardır. Bayburt Devlet Hastanemizin güçlenmesi demek, dışarıya daha az hastanın gitmesi demek. Aynı zamanda uzman kadromuz, hekim kadromuz, yardımcı sağlık hizmetleri kadromuz güçlenmiş durumda. Bayburt hem eğitim, hem sağlık, hem de diğer alanlarda devletin yatırımlarını çok güzel almış bir il olma yolunda hızla ilerliyor. Anjiyo ünitesinin de bu konuda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kıymetli bir hizmet, herkesten Allah razı olsun" sözlerini kullandı. Anjiyo ünitesinin hizmete girmesiyle birlikte 3 hastanın anjiyo ameliyatı geçirdiği bilgisini veren İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı, "Bugün 3 hastamıza anjiyo yaptık. Yağlanmaları vardı. Bir hastamıza hem balon yapıldı, hem de ilaçlı stent takıldı. Hastalarımızın genel durumları iyi. İki hastamız yoğun bakımda, bir hastamız serviste takip ediliyor. Burada koldan da anjiyo hizmeti veriliyor. Son model cihazlarımız geldi, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından anjiyografi ünitesinin açılışı yapıldı. Açılış sonrası il protokol üyeleri anjiyografi ünitesini gezerek, son model cihazlar hakkında doktorlardan bilgi aldılar. Ünitenin gezilmesi ardından anjiyo olan hastaya Vali Eldivan geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bir süre hastayla sohbet eden Vali Eldivan, geçmiş olsun dileklerini ileterek hastanın sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Programa Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Hancı, Bayburt Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Murat Canpolat, kurum müdürleri, siyasi partilerin il temsilcileri, hastane yönetimi, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Samsun Vali Tavlı: “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” SAMSUN (İHA) – Samsun Valisi Orhan Tavlı, şehit ailelerinin ve gazilerin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak gördüklerini söyledi. Vali Orhan Tavlı ve Eşi Ayşe Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ve protokol üyeleriyle birlikte 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen iftar yemeğinde şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. “Şehit ailelerimizin ve gazilerimizin rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyoruz” Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda yapılan iftar programında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Şehitlik ve gazilik mertebeleri bizim inancımızda ve kültürümüzde çok önemli olduğu gibi aynı şekilde şehit yakını olmak da büyük bir gurur ve iftihar vesilesidir. Dolayısıyla bizler de şehitlerimizin emaneti olan siz kıymetli şehit ailelerimizin ve gazilerimizin her zaman yanlarında olmayı ve rızalarını almayı boynumuzun borcu olarak görüyor, sizleri kalbimizin en müstesna köşesinde misafir etmeyi şeref biliyoruz. Şehitlerimize ve gazilerimize olan şükran borcumuzu ödemenin en güzel yolunun buradan geçtiğine inanıyor ve bunun için gayret gösteriyoruz” dedi. “Sizlere ve milletimizin huzuru, devletimizin bekası, geleceğimizin güvencesi için vazife yürüten kahraman askerlerimize ve tüm güvenlik güçlerimize de şükran borçlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum” diye Vali Tavlı, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Rabbim tüm kahramanlarımızı korusun, ayaklarına taş değiştirmesin. Sizlere sağlıklı, huzurlu ve hayırlı uzun ömürler versin. Çanakkale’de, Kıbrıs’ta, Kore’de, 15 Temmuz gecesinde ve vatan toprağımızın her karışında, bayrağımıza, vatanımıza, aziz milletimize ve kutsal değerlerimize sahip çıkan isimsiz kahramanları ve kahramanlık destanı yazarken hiç düşünmeden canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, aziz vatan evlatlarını rahmetle, şükranla ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Bu vesileyle vatanımız, bayrağımız ve ezanımız için can veren Aziz Şehitlerimizi ve ebediyete irtihal etmiş Gazilerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyor, hayatta olan Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Rabbim şehitlerimizin ruhunu şad, mekânlarını cennet, makamlarını âli eylesin."