EKONOMİ - 20 Mayıs 2009 Çarşamba 12:39

Türkiye'nin süt tüketimi Avrupa'nın dörtte biri

A
A
A
Türkiye'nin süt tüketimi Avrupa'nın dörtte biri

Kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Finlandiya'da 139 litre, İngiltere'de 100 litre, İtalya'da 63 litre iken Türkiye'de ise bu miktarın sadece 24 litre olduğu belirtildi.

İSTANBUL / İHA

Uluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından 1956 yılında ilan edilen "21 Mayıs Dünya Süt Günü" dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, daha fazla üreten ve tüketen bir toplum olmanın bir devlet politikası olması gerektiğini belirterek, günde bir bardak süt içen bir çocuğun, protein ihtiyacının yüzde 35'ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, B12 vitamini ihtiyacının yüzde 98'ini karşıladığını ifade etti.

Bu tabloyu değiştirmek amacıyla özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdal Bahçıvan, öncelikle kaliteli ve AB hijyen şartlarına uygun süt üretiminin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Bahçıvan, hayvancılık sektöründe yem bitkisi üretiminden, kaliteli sütün primle özendirilmesine, çiftlik yatırımlarının teşvikinden hayvan hastalıkları ile mücadeleye kadar çok geniş kapsamda teşvik politikaları geliştirilerek uygulamaya konulduğunu vurguladı.

Kaliteli süt üretimini arttırma politikasına paralel olarak süt ve süt ürünleri tüketiminin de özendirilmesi gerektiğine işaret eden Bahçıvan, "Böylesine önemli bir besin kaynağının özellikle çocuklarımız tarafından yeterli tüketilmesini sağlamayı, süt içme alışkanlığını küçük yaştan benimsetmeyi amaçlayan politikalar üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Amaç, 2013 yılı itibariyle süt üretimimizi kayıtlı ve AB standartlarında olmak üzere, mevcut üretim olan 12,5 milyon tonun yaklaşık iki misline yani 23 milyon tona çıkartmaktır" diye konuştu.

Süt tüketiminin artırılması için SETBİR olarak birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Erdal Bahçivan, sütün daha fazla tüketilmesini özendirecek reklam, tanıtım kampanyalarının yanı sıra "okul sütü" programı uygulanması konusundaki çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de bir İngiliz'in dörtte biri, bir İtalyan'ın üçte biri kadar süt içildiğini belirten Bahçivan, kişi başına yıllık içme sütü tüketimi Finlandiya'da 139 litre, İngiltere'de 100 litre, İtalya' da 63 litre iken Türkiye' de ise bu miktarın sadece 24 litre olduğunu bildirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere sembolik nikah töreni yapıldı Antalya’nın Kumluca İlçesine bağlı Ortaköy Mahallesinde 2030 yılında nesli tükenme tehlikesi olan eşeklere dikkat çekmek için eşeklere sembolik nikah kıyıldı. Nikah sonrası eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşerek düet yapan Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın’ında katıldığı sembolik nikâh töreni Ortaköy Köy Yaşam Merkezinde gerçekleşti. Sembolik nikâh töreni öncesi eşekler süsülendi. Nikâh masasına getirildi. Sembolik nikâh memuru, nikâh şahitleri ve köy halkı huzurunda nikâh kıyıldı. Ardından eşeklere altın, nal, boncuk gibi takılar takıldı. Köy Muhtarı Halime Kaya beşi bir yerde altını taktı. Köy halkı ise marul, salatalık, havuç ve ot gibi yiyecekler ikram etti. Ardından yeni evlenen eşek çiftçiler traktöre bindirilerek balayına gönderildi. Gelin almasında tarktörün önüne geçerek yolu kesen vatandaşa zarf içinde para verildi. Ortaköy Mahalle Muhtarı Halime Kaya; “ Bugün sembolik olarak bu hayvanlarımızın nikâh törenini yapıyoruz. Bu hayvanlarımızın nesli tükenmesin. 2030 yılında tekrar eşeklerimizi hayatımızda görmek istiyorsak yaşatalım. Onları sevelim” dedi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Aydın Aydın; “Helalleşme gününün patentini aldım. Her Mayıs ayında insanlarla, hayvanlarla, suyla, toprakla, meyve sebzelerle havayla helalleşiyorum. Bu sene de 2030 yılında nesli tükenmekte olan eşeklerle düet yaptım. Helalleştim. Onlara çok güzel bir nikah töreni düzenledim. Çünkü insanoğlu, sürekli bu hayvanı küfürde kullandı. Aşağıladı. Hor gördü. Ama insanoğlu bir şeyin farkında değil. İlk karayollarını belirleyen kim. Eşek. Gözleri çok güzeldir. Sesi muhteşemdir” dedi. Süleyman Uslu ise; “Günümüzde eşek sayısı azaldı. Eşeğin nesli tükenmemesi lazım. Yeni çocuklarımızın eşeğe değişik bir gözle bakıyor. Eşeği hiç görmeyen çocuklarımız var” dedi. Ortaköy Sakini Emin Kahraman ise; “Çocukluğumuzda eşeklerle yük çekerdik. Eşeklere vefa borcumuz var. Eşeklerin neslinin kesilmemesi için nikah kıydık. Düğün yaptık. Eşekleri evlendirdik” dedi.