GÜNDEM - 01 Mart 2012 Perşembe 13:00

Türkiye'nin tecrübesi damga vurdu

A
A
A
Türkiye'nin tecrübesi damga vurdu

Bağdatlı yerel yöneticilerin ve milletvekillerinin katılımıyla Erbil'de gerçekleşen yerel yönetim konferansında Türkiye'nin tecrübesi ilgi odağı oldu.

İSTANBUL

Bosna-Hersek, Makedonya, Slovenya, Hırvatistan'ın ve Türkiye'nin mahalli idare sistemlerinin tanıtıldığı etkinlik Irak milletvekili Kazım El-Şimri tarafından "2003 yılından bu yana yapılan en kaliteli konferans" olarak nitelendirildi.

Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) ve Uluslararası Yardım ve Kalkınma Teşkilatı (IRD) tarafından Kuzey Irak Erbil'de düzenlenen "Güney-Doğu Avrupa ve Irak Yerel Yönetimler arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı" konulu uluslararası konferansta, Irak'ın belediye sistemi tartışıldı.

Balkanlar'da ve Türkiye'de yerel yönetimden ve birliklerin rolünden bahseden misafir uzmanlar, Bağdat'ta şehir yönetimi modeli arayışına ışık tuttu. Güvenlik nedeniyle Erbil'de yapılan toplantıya Irak parlamentosunun dört üyesi, Bağdat Valiliği yetkilileri, ilçe belediye başkanları, nahiye müdürleri ve meclis üyeleri katıldı.

Marmara Belediyeler Birliği Uluslararası İşbirliği Direktörü Murat Daoudov, konferansın ilk gününde Türkiye'de yerel yönetim sistemi ve Marmara Belediyeler Birliği hakkında Arapça sunum yaptı. Murat Daoudov Iraklı yetkililere "Yerinden yönetimden korkulmamalı. Yerinden yönetim, ülkenin gelişimi, hizmetlerin kalitesi ve vatandaşın memnuniyeti demektir" diyerek seslendi.

Türkiye'deki belediyeciliğin dönüşümünü anlatan Daoudov, "Yerelde başarı ülke düzeyinde başarının anahtarıdır. İstanbul belediyesini dönüştüren lider Erdoğan, Türkiye'yi de dönüştürüyor" dedi.

NALAS Genel Sekreteri Kelmend Zajazi ise Balkanlar'daki yerinden yönetim reformu sürecini değerlendirdi. Zajazi; "Sosyalizmin merkeziyetçi mirasından sıyrılıp demokratikleşme yolunda mesafe kateden Balkanların dönüşüm tecrübesi, Irak'ın yaşadığı geçiş sürecinde faydalı olacak" dedi.

Özellikle Balkanlar'da yerel demokrasinin geliştirilmesi yoluyla etnik ve dini çatışmaların aşılması ve barışın tesisi tecrübesi, iç çatışmalardan mustarip olan Iraklı yetkililerin dikkatlerini çekti. NALAS Uzmanı Natasha Acevska, Slovenya Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Jasmina Vidmar, Hırvatistan Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mladen Ivanovic ve Bosna-Hersek Federasyonu Belediyeler Birliği temsilcisi Amir Kusupija da birer sunum yaptıktan sonra, sorulan soruları cevapladılar.

BAĞDAT VALİLİĞİ, MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ'NDEN YARDIM İSTEDİ

Bağdat Valiliği yetkilileri, özellikle Türkiye'nin tecrübesinin ilham verici olduğunu söyleyerek Marmara Belediyeler Birliği'nden tecrübe paylaşımı konusunda yardım istedi.

Iraklı televizyon kanallarına, radyo ve gazetelerine röportaj veren Murat Daoudov ise, "Birlik Başkanımız ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Arap dünyasının demokratikleşme çabalarını yakından takip ediyor.

Kardeş ülkelerde yerel demokrasinin inşasında birikimimizi paylaşmaya hazırız" diye konuştu. Iraklı milletvekili Kazım El-Şimri ise konferansın Saddam rejiminin düşmesinden bu yana yerel yönetim alanında yapılan en iyi etkinlik olduğunu söyleyerek organizatörleri tebrik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir