KENT HABERLERİ - 12 Ocak 2015 Pazartesi 13:28

Türkiye’ye AB destekli eğitim modeli

A
A
A
Türkiye’ye AB destekli eğitim modeli

Avrupa Birliği (AB) destekli ‘Girişimsel Öğrenme’ projesinin başlangıç toplantısı Esenyurt’ta yapıldı. İsveç, Norveç ve Türkiye’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında pilot okul Esenyurt Mustafa Yeşil Ortaokulu seçildi.

Avrupa Birliği (AB) Erasmus Programı kapsamında Türkiye, İsveç ve Norveç ortaklığında gerçekleştirilecek olan ‘Girişimsel Öğrenme’ projesinin başlangıç toplantısı Esenyurt’ta gerçekleştirildi. 2007-2013 yılları arasında uygulanan Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları’nın yerine uygulanacak olan yeni proje, ağırlıklı olarak proje faaliyetlerine dayanacak. Bunun yanı sıra proje, bireysel faaliyetleri de içerecek.

PİLOT OKUL ESENYURT’TAN SEÇİLDİ
Proje kapsamında Türkiye’de pilot okul olarak Esenyurt Mustafa Yeşil Ortaokulu seçildi. İsveç Vastra Hisigen Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, İsveç ve Norveç’ten ilk ve orta eğitim kurumları, Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde akademik bir ekip işbirliğinde proje başlatılmış olacak.

“DİĞER OKULLARIMIZA DA YAYMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Proje kapsamında çeşitli fikir alışverişlerinin olacağını belirten Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal,“Bu projenin amacı ‘Girişimsel Öğrenme’ dediğimiz sürekli gelişme ve bu gelişmenin ortak paydaları olan kurumlarımızın birbirinden olumlu yönleriyle faydalanıp etkileşim yapmak. Tabi onların bizlerden mutlaka bizlerden alacakları şeyler vardır, bizim onlardan öğreneceklerimiz vardır. Belediye başkanımızın bize sağladığı imkanları kullanarak 3 gün süreyle değerlendirmek suretiyle bilgi alışverişi faaliyeti devam edecek. Daha sonra burada kazandığımız bilgileri diğer okullarımıza da yaymaya çalışacağız” diye konuştu.

PROJE, İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Projenin uygulanma şekline ilişkin bilgi veren Mustafa Yeşil Ortaokulu Müdür Yardımcısı Bayram Coşkun, “Öğrencilerde duyusal beceriyi önce ölçeceğiz, daha sonra bunu geri dönüş alarak, gerçekten de projemizin verimli olup olmadığını gördükten sonra yaygınlaştıracağımız bir proje. Zaten projeye yeni başlıyoruz, içeriğini yeni oluşturuyoruz. ‘Look Me’ adı verilen bir programımız var. Bu programımızı tabletlerde kullanarak bir öğrenci grubu oluşturup bu öğrenci grubunda programın yaptırdığı deşiklikleri gördükten sonra geçerliliği ve güvenilirliği sağlanmışsa eğer programın yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Zaten projeyi de ilk uygulayacak olan okul Mustafa Yeşil Ortaokulu olarak biziz. Projemiz Avrupa’da Türkiye açısından da hem ilk hem de örnek bir proje olacak” dedi.

ÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLAR TESPİT EDİLECEK
Projenin uygulanabilirliği ve hedef kitlesi hakkında bilgi veren Gothenburg Milli Eğitim Müdürlüğü Yetkilisi Per Brohagen ise, “Öğrencilerin gelecekteki mesleklerine, karşılaşabilecekleri sorun ve sıkıntılara şimdiden kendilerini hazırlamaları hayata olan bakış açılarının daha gelişimsel olmaları, fırsat eşitliği ve bu fırsatlardan istifadeyi güçlendirmek adına yapılan Avrupa Birliği(AB) destekli ve AB müfredatlarında son 15 yıldır olan bir öğrenme sistemi girişimsel öğrenme. Hedef kitle ilk ve orta öğretimde daha başarılı olmaları, öğrencilere kendilerini mevcut sorunlara gelecekte karşılaşa bilecekleri sorunlara daha yapıcı bir bakış açısıyla yaklaşmaları” dedi.

Mustafa Yeşil Ortaokulu’nda uygulanacak ‘Girişimsel Öğrenme’ modeli başarıya ulaşması durumunda diğer okullara yaygınlaştırılması söz konusu olacak.

FERHAT YASAK
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun OMÜ’de araştırma üniversitesi hedefinde yeni adım: Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) araştırma üniversitesi olma vizyonu kapsamında Rektör Yardımcısı ve Ar-Ge Koordinatörü Prof. Dr. Çetin Kurnaz başkanlığında toplantı gerçekleştirildi. Rektörlük Eski Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıda, doktora eğitimini tamamlamış araştırma görevlileri ile öğretim görevlilerine yönelik konular ele alındı. Araştırma üniversitesi olma yolunda bugüne kadar atılan adımların ve önceki toplantılarda alınan kararların kısa bir değerlendirmesiyle başlayan toplantıda, proje kültürünün tabana yayılmasının önemi vurgulandı. Doktoralı araştırmacıların Ar-Ge vizyonunun itici gücü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çetin Kurnaz, geçmiş toplantılarda belirlenen yol haritasını hatırlatarak doktorasını tamamlamış araştırma görevlileri ve öğretim görevlilerinin üniversitenin araştırma hedeflerine ulaşmasındaki kritik rolüne dikkat çekti. Toplantıda; Ulusal ve uluslararası fon kaynaklarına (TÜBİTAK, AB Projeleri vb.) yönelik proje başvurularının artırılması, disiplinlerarası araştırmaların teşvik edilmesi, araştırmacıların karşılaştığı yapısal ihtiyaçlar ve çözüm önerileri, yayın ve patent süreçlerinde sağlanacak kurumsal destekler detaylı bir şekilde masaya yatırıldı. Katılımcıların sahadaki deneyimlerini, güncel araştırma fikirlerini ve beklentilerini yönetimle paylaşma fırsatı bulduğu bu toplantıların, önümüzdeki dönemde de farklı odak gruplarıyla devam edeceği bildirildi.
Adana Aranan firari motosiklet sürerken polise yakalandı Adana’nın Kozan ilçesinde polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçan motosiklet sürücüsü, kovalamaca sonucu yakalandı. Üzerinden uyuşturucu madde çıkan ve hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlenen şüpheli tutuklandı. Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu kapsamında plakasız, APP plaka takılı, basık ve abartı egzozlu araçlara yönelik denetim yapıldı. Uygulama sırasında şüphe üzerine durdurulmak istenen A.M. isimli motosiklet sürücüsü, tüm uyarılara rağmen kaçtı. Kovalamaca ekiplerin araç kamerasına yansıdı. Ekiplerin takibi sonucu motosiklet, çevreyolundaki Güneri Kavşağı’nda durduruldu. Sürücü A.M. ile yolcu konumundaki H.T.’nin yapılan üst aramasında 9,83 gram narkotik madde ele geçirildi. Yapılan GBT sorgusunda A.M.’nin 6 ayrı dosyadan arandığı, 3 farklı "uyuşturucu madde kullandırma, bulundurma ve satma" suçundan 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezasının bulunduğu tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheli, sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Sürücüye ehliyetsiz araç kullanma, dur ihtarına uymama, dikiz aynası bulundurmama, koruyucu gözlük ve kask takmama, yolcunun kask kullanmaması ve trafiği tehlikeye düşürecek şekilde makas atma ihlallerinden toplam 376 bin TL idari para cezası uygulandı. Motosiklet ise 60 gün süreyle trafikten men edilerek yediemin otoparkına çekildi. Öte yandan aynı gün içerisinde dur ihtarına uymayarak kaçan bir başka plakasız motosiklet sürücüsüne de 288 bin 500 TL ceza uygulanırken, araç trafikten men edildi.