DÜNYA - 15 Şubat 2024 Perşembe 17:03 | Son Güncelleme : 15 Şubat 2024 Perşembe 17:05

Ukrayna, Belgorod'u vurdu: 5 ölü, 18 yaralı

A
A
A

Ukrayna ordusunun Rusya'nın Belgorod kentine gerçekleştirdiği saldırı sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı.

Ukrayna, Rusya'nın Belgorod kentine roketli saldırı gerçekleştirdi. Belgorod Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "İlk bilgilere göre Belgorod'da biri çocuk olmak üzere 5 kişi hayatını kaybetti, 5'i çocuk olmak üzere 18 kişi de yaralandı" ifadelerini kullandı.

Rus medyası ise içinde bir market ve eczanenin bulunduğu alışveriş merkezinin Ukrayna ordusunun füze saldırısı sonucu ağır hasar gördüğünü aktardı. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, hava savunma sisteminin Belgorod bölgesi üzerinde 14 adet RM-70 Vampire MLRS füzesini düşürdüğü duyuruldu.

Ukrayna sınırındaki Belgorod, Rusya'nın saldırılarının başladığı Şubat 2022'den bu yana sık sık Ukrayna ordusu tarafından hedef alınıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Enkaz kentin sokaklarını gezerek görüntüleyen fenomen genç, hemşehrilerinin memleket özlemini gideriyor Hatay’da deprem sonrası insanların merakını gidermek adına tanınmaz hale gelen Antakya ilçesinde görüntü çekerek sosyal medyada yayınlamaya başlayan Muhammed Ürek, binlerce takipçiye ulaştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Deprem sonrası Antakya ilçesinde yaşayan Muhammed Ürek, enkaza dönen memleketini terk etmeyerek hem yardım kuruluşlarında görev aldı hem de sokak sokak memleketini görüntülemeye başladı. İnsanların merakını gidermek ve bölgedeki yıkımın boyutunu göstermek için görüntüleri sosyal medyada paylaşan Ürek, binlerce takipçiye ulaştı. Ürek, kişisel bir sorumluluk olarak gördüğü bu görevde sosyal medyada adından söz ettirmeye başlarken deprem sonrası Hatay’ın durumunu merak eden binlerce kişiye ulaştı. "Depremden sonra insanların merak duygusunu gidermek için her yeri çekeceğim" Deprem sonrası enkaza dönen sokakları görüntülemeye başladığını dile getiren Muhammed Ürek, "6 Şubat depremlerinde bende bir depremzede olarak aile çevremizden yakınımız vefat etti. Kendime sorumluluk haline getirdiğim bir karar verdim. İnsanlar buraları merak ediyordu. O günlerin yaşadığımız şokun etkisiyle kimin nerede ne yaptığı, kimseye ulaşamaması ayrı bir sıkıntıydı. Kendi çabalarımla ikinci günü çekmiş olduğum görüntüyle birlikte insanlarda merak duygusunu gidermek adına her yeri çekeceğim dedim. Antakya’da ulaşabildiğim, yerleri görüntüleyerek paylaştım. Bunu defalarca otostopla ya da yaya olarak yaptım. İnsanların merakını giderirken giriş, gelişme ve sonuç olarak bir planlama yaptım" dedi. İnsanların talepleri doğrultusunda apartmanları, parkları ve özlem duyulan noktaları görüntülediğini ifade eden Ürek, "İnsanlar; mahalle, cadde, sokak oturmuş oldukları parkı ve bankı dahil merak ediyorlar. Her yeri çekeceğim dedim. Giriş olarak enkazları ondan sonra her yer yer ev doluydu boş olan yerlerin yıkıldıktan sonra halleri nasıldı o görüntüleri aldım. Antakya’daki vatandaşın ayağa kalkmak için yapmış oldukları emekleri çektim. Ben videoları çekerken sayfamın kısım kısım yükseldiğini fark ettim. İnsanların merakını giderdim. Sosyal medyada takipçi sayım yüz binleri geçti. Erişimim ise 10 milyona ulaştı" diye konuştu.
Mersin İlk görüşte aşkla başladı: Sibiryalı geline Türk usulü düğün Mersinli İlyas Can Kil, iş gezisi için gittiği Maldivler’de Sibiryalı Mariia Sadnova ile tanışıp 5 dakikalık görüşme sonrasında arkadaş oldu. İlk görüşte aşık olan çiftin düğünü Mersin’de Türk gelenekleriyle yapıldı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında iş gezisi için gittiği Maldivler’de Sibiryalı Mariia Sadnova ile tanışan İlyas Can Kil, 5 dakikalık görüşme sonrasında birbirlerine aşık oldu. Türkiye’ye dönen Kil, Sadnova ile görüşmeyi sürdürdü. Bir süre sonra Mariia’yı Mersin’e davet eden ve ailesiyle tanıştıran Kil, kız arkadaşına ikinci gelişte evlenme teklif etti. Yaklaşık 10 bin kilometrelik mesafe nedeniyle Mariia’nın ailesi başta karşı çıktı ancak aileyi tanıdıktan sonra evliliğe razı oldu. Türkiye’ye hayran kalıp yerleşmeye karar veren Mariia, Türk usulü düğünle evlendi. Kınası yakılan, testi kıran Mariia, Mersin Erdemli’de açık havada yapılan düğünle mesafeleri tanımayarak aşkıyla evlendi. Mersin’in Maldivler’i Ayaş bölgesindeki tarihi mekanları gezip, deniz kenarında vakit geçiren Mariia, mutluluğunu dile getirdi. "Aşkın gücü 10 bin kilometreyi aştı ve buraya kadar geldi" Eşiyle 5 dakika tanışma fırsatı olduğunu anlatan damat İlyas Can Kil, "Bugün o 5 dakikalık tanışma fırsatı Mersin Erdemli’ye kadar uzandı. 10 bin kilometre uzaklıktaki eşim Mariia’nın artık bir Mersinli eşi var. Aşkın gücü 10 bin kilometreyi aştı ve buraya kadar geldi" dedi. Tanıştıktan sonra ara ara görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Kil, "’Ne zaman Türkiye’ye gelebilirsin’ dedim. ’Mayıs ayında 5 günlüğüne’ geldi. Buraları gezdik. Ailemle tanıştırdım, Türk kültürünü göstermeye çalıştım. İkinci kez geldiğinde evlilik teklifi ettim. Kendisi de kabul etti ve Türkiye’ye yerleşme kararı aldı. Nikahımızı yaptık, çok güzel zaman geçirdik. Kendisi Türkiye’yi çok beğendi. Türkçe öğrenmeye karar verdi" diye konuştu. "Sibiryalı eşime Yörük kültürünü tanıtmaya çalışıyorum" Kendisinin Mersin Erdemli Ayaş Mahallesi’nden olduğuna dikkat çeken Kil, "Yıllardır yurt dışına gidip geldiğim için olabildiğince buraları insanlara göstermeye çalışıyorum. Bir gün Türk kültürünü, Yörük kültürünü eşime tanıtacağım hiç aklıma gelmezdi. Şu anda Sibiryalı eşime Yörük kültürünü tanıtmaya çalışıyorum. Olabildiğince öğreniyor ve gün geçtikçe seviyor. 10 bin kilometre uzaktan benim ve hayatımız için her şeyi bıraktı buralara geldi" ifadelerini kullandı. Kendi ailesinin turizmci olduğu için evlilik düşüncelerini yadırgamadığına değinen Kil, "Ama Mariia’nın ailesi ilk başta kabul etmedi. Yeni tanıştığı birisi için 10 bin kilometre yol yaparak Mersin’e gelmek garip geldi bir kız annesi olarak. Tanışıp konuştuktan sonra biz Petersburg’a gittik orada buluştuk, her şey yoluna girdi" diyerek yaşananları özetledi. Eşi için Türkiye’ye geldiğini belirten Mariia ise, "Gelince anladım ki Türkiye çok güzel. İnsanlar, hava her şey güzel. Ben Can için Sibirya’dan Erdemli’ye geldim. Şimdi birlikte çok mutluyuz" diyerek duygularını dile getirdi.