POLİTİKA - 31 Mart 2015 Salı 14:31

‘Uluslararası camiadan yeterince yardım görmüyoruz’

A
A
A
‘Uluslararası camiadan yeterince yardım görmüyoruz’

Bakan Yılmaz: “Suriye bir nesli kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yeni gelen neslin, çocukların eğitimi bir anlamda en kritik konulardan bir tanesi. Bütün bu konularda öncelikle uluslararası camianın desteğine ihtiyaç var. Bunu yeterince gördüğümüzü söyleyemeyiz” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kuveyt’te gerçekleştirilen Suriye’ye Yardım Konferansı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Suriye bir nesli kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yeni gelen neslin, çocukların eğitimi bir anlamda en kritik konulardan bir tanesi. Bütün bu konularda öncelikle uluslararası camianın desteğine ihtiyaç var. Bunu yeterince gördüğümüzü söyleyemeyiz” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kuveyt’te resmi temasları kapsamında katıldığı Suriye’ye Yardım Konferansı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında, Suriye’de yaşanan krizin 5. yılına girdiğini kaydeden Bakan Yılmaz, rejimin uyguladığı zulümlerin insani krizlere dönüştüğünü söyledi. 300 bine yakın insanın rejim tarafından öldürüldüğünü, 12 milyon insanın yerinden edildiğini ve 1 milyon insanın yaralandığını söyleyen Cevdet Yılmaz, ciddi yoksulluk altında, işsizlik altına yaşayan bir nüfusun varlığına vurgu yaptı. İşsizlik oranlarının yüzde 60 oranlarına yaklaştığını, Suriye’deki şehirlerin altyapılarının büyük oranda tahrip edildiğini bildiklerini ifade eden Bakan Yılmaz, BM verilerine göre Suriye’nin altyapılarında 200 milyar doları aşkın zarar olduğunu kaydetti. Aşağıdan gelen nesillerin sağlık ve eğitim anlamında ciddi problemler yaşadığını söyleyen Yılmaz, insani ve güvenlik sorununun kalkınma sorununa dönüştüğünü belirtti. Bakan Yılmaz, “Suriye bir nesli kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yeni gelen neslin, çocukların eğitimi bir anlamda en kritik konulardan bir tanesi. Bütün bu konularda öncelikle uluslararası camianın desteğine ihtiyaç var. Bunu yeterince gördüğümüzü söyleyemeyiz. Bu krizin yükünü daha çok komşu ülkeler çekiyorlar. Şu anda Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’da ciddi anlamda mülteciler var. 4 milyona yakın Suriyeli, Suriye dışında mülteci konumunda. Bunlardan en yüksek oranı Türkiye’de bulunuyor, 17 milyon civarında Suriyeli misafirimiz var. Türkiye olarak biz her türlü hayreti sarf ediyoruz. Bugüne kadar 5.6 milyar dolar civarında harcamamız söz konusu. Sivil Toplum kuruluşlarımızın çabaları söz konusu. Eğitimden sağlığa bütün insani desteklerle ilgili çalışmalar yapıyoruz ve maalesef bugüne kadar uluslararası camiadan ciddi bir destek gördüğümüzü söyleyemeyiz. Diğer taraftan bu tür konferanslar elbette önemli. Sadece insani yardım açısından değil Esed rejiminin yol açtığı bütün tahribatın ortaya konması anlamında da önemli” dedi.

Bakan Yılmaz, konferans sırasında yapılan konuşmalardan uluslararası camianın da bu durumu gördüğünü kaydederek, “Uluslararası camiada görüyor. Esed rejimi gitmeden, bu sorun siyasi anlamda köklü bir çözüme kavuşmadan insani sorunları da bitirmemiz mümkün değil. Her yıl artarak devam eden bir sorundan bahsediyoruz. Burada konuşma yapan bir kişi bunun altını çizdi. Az önce altını örnek vermek gerekirse, ABD temsilcisi şunun altını çok net bir şekilde çizdi. ‘DAEŞ’le mücadele etmek, terör örgütleri ile mücadele etmek Esed’le yan yana gelmek anlamı taşımaz’ dedi. Çok açık bir şekilde pozisyonlarını ortaya koydu. ‘Esed’le bugün işbirliği yapanlar, Esed’in işlediği bütün zulümlere de ortak olmuş olurlar’ gibi bir de güçlü ifade de kullandı. Aslında bu genel anlamda birçok ülkenin de gördüğü, kabul ettiği bir durum. Türkiye bunu öteden beri söylüyordu. Bunu şimdi bir çok ülkenin de ifade etmeye başlamasından memnuniyet duydum doğrusu, az önceki konuşmalardan. İnşallah bugün uluslararası toplumdan, değişik ülkelerden daha yüksek oranda bir destek görürüz. Ama az önce söylediğim gibi işin asıl çözümü oradaki siyasi durumun değişmesi” açıklamalarını yaptı.
Bakan Yılmaz, Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yaptığı yardım ile ilgili soruya ise, “Baktığınız zaman komşu ülkelere, Lübnan, Ürdün ve Türkiye en fazla mülteci barındıran ülkeler. Nüfus itibari ile bakarsanız en büyüklük Lübnan’da. Yani kendi nüfusunun 3’te 1’i nispetinde mülteci barındıran bir ülke. Diğer taraftan Ürdün’e baktığınız zaman nüfusunun 5’te 1’i nispetinde mülteci barındırıyor. Türkiye’de de sayı itibari ile en yüksek mülteci var, 1.7 milyon. Bugüne kadar Türkiye’ye gelen destek 300 milyon dolar civarında yani yaptığımız harcamalara göre çok çok düşük bir miktar. Bu konferans sonucundaysa 665 milyon dolar gibi bir beklenti var. Bunun ne kadar gerçekleşeceğini göreceğiz. Ama az önce de söyledim. Yani bunlar bizim yaptığımız harcamalar karşısında çok düşük rakamlar. Tabi ki gönül arzu eder ki bu daha müreffeh ülkeler, gelişmiş ülkeler daha fedakar davransınlar. Bunu maalesef yeterince gördüğümüzü ifade edemeyiz. Ama burada sürekli birilerinin yardımına ihtiyaç duymakta gerçek çözüm değil. Gerçek çözüm bu krizin asıl sebebinin ortadan kalması ve insanların kendi ülkelerinde emin bir şekilde yaşamaları. Bu olmadığı sürece kaç tane konferans da toplansa gerçek anlamda sonuç almak mümkün olmayacaktır” yanıtını verdi. 

MUAMMER SERHEN
KUVEYT

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Geleceğin mimarları, ‘Mimar Sinan’ı Anlamak’ etkinliğinde bir araya geldi ‘Mimar Sinan’ı Anlamak’ etkinliği ile bir araya gelen geleceğin mimarları; yüzlerce eseri ile Türk tarihinin en büyük dehalarından Mimar Sinan’ın ustalığını, yenilikçiliğini ve kültürel mirasa katkılarını yakından inceledi. Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği ‘Mimar Sinan’ı Anlamak’ etkinliğinde, mimarlık öğrencileri ile alanın önemli akademisyenleri, büyük ustanın bıraktığı izleri ele alarak Mimar Sinan’ın mirasını ve mimarlık alanındaki önemini ele aldı. Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik yoğun bir katılımla gerçekleşti. Etkinliğin açılış konuşmasını; Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zihni Turkan ile Mimari Restorasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Havva Arslangazi Uzunahmet gerçekleştirdi. Tüm gün süren etkinliğin ilk bölümünde; İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, çevrimiçi olarak katılarak Mimar Sinan’ın eserleri ve günümüzdeki restorasyonları hakkında bir sunum yaparak sonrasında öğrencilerin sorularını da cevapladı. Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise Mimar Burhan Atun, meslekteki 50 yılını ve öğrencilik döneminden günümüze kadar yaptığı mimari çalışmalarını görsellerle sunarak öğrencilere bir mimarın yaşamı hakkında bilgiler aktardı. Atun, 50 yıllık meslek yaşamı boyunca gerçekleştirdiği yüzlerce tasarımı ve uygulamayı detaylarıyla anlattı ve mimarlığın profesyonel yaşamdaki yeri ile ilgili önemli bilgiler verdi. Etkinliğin sonunda, Mimar Burhan Atun ve etkinliğin organizasyon komitesi üyelerine Prof. Dr. Zihni Turkan tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Prof. Dr. Zihni Turkan: Çağımıza uygun yeni yapılar inşa etmek ve kültürel mirası korumak için çalışmaya devam edeceğiz Düzenledikleri etkinlik ile Mimar Sinan’nın mirasını gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirten Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zihni Turkan, “Mimar Sinan, sadece Türk dünyasında değil, dünya mimarlık tarihinde eşsiz bir yere sahiptir. Eserleriyle sadece mimarlık değil, aynı zamanda sanatın ve kültürel birikimin gücünü ortaya koymuştur. Bizler, bu etkinlikle öğrencilerimize Mimar Sinan’ın değerini hatırlatmak ve onun ilham verici eserlerinden dersler çıkarmalarını sağlamak istedik” dedi.
İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Özer, Dünya Şampiyonu olan Milli Paratriatloncu Uğurcan Özer’i makamında ağırladı Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Dünya Paratrialon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası PTS 5 kategorisini birincilikle tamamlayarak dünya şampiyonu olan Esenyurtlu Milli Paratriatloncu Uğurcan Özer’i makamında ağırladı. Uğurcan’dan Olimpiyat Şampiyonluğu sözü alan Başkan Özer, “Bize bu gururu yaşattığın için teşekkür ediyorum. Başarınla gurur duyuyoruz. Esenyurt’umuz Dünya Şampiyonları çıkarıyor” dedi. Esenyurt Belediyesinin desteklediği Milli Paratriatloncu Uğurcan Özer, Mersin’de Yenişehir Belediyesi ile Türkiye Triatlon Federasyonu (TTF) iş birliğiyle düzenlenen Dünya Paratrialon Kupası ve Avrupa Triatlon Gençler Kupası PTS 5 kategorisini birincilikle tamamlayarak Dünya Şampiyonu oldu. Şampiyona sonrası Uğurcan’ı arayarak tebrik eden Esenyurt Belediye Başkanı Özer, altın madalya ile ilçeye dönen Milli Sporcuyu makamında ağırladı. “Esenyurt halkı adına Uğurcan’ı tebrik ediyorum” Uğurcan Özer’i tebrik eden Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Uğurcan bizim sporcumuz. Bize Dünya şampiyonluğu kazandıran, bizi gururlandıran bir sporcumuz. Ben Esenyurt halkı adına Uğurcan’ı tebrik ediyorum. Onun bu başarısıyla gurur duyuyoruz. Daha nice başarılar diliyorum. Spor akademileri başta olmak üzere spor lisesi, spor salonları gibi 1 milyonluk kente gerekli yatırımları yapacağız. Esenyurt’umuza ait statlarımız başka yerlere devredilmiş onları da inceleyeceğiz. Bunlar Esenyurt halkının. Tekrar Esenyurt halkının hizmetine almamız lazım. Bir takım kurumlara devredilen spor salonlarımız ve yüzme havuzlarımız var bunları da tekrar inceleyerek etkin hale getirip halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Milli Sporcu Uğurcan Özer, Olimpiyat şampiyonluğu sözü verdi 2 gün süren ve 380 sporcunun katılımı ile gerçekleşen şampiyonada dereceye girmek için mücadele eden Milli Sporcu Uğurcan Özer, Dünya Şampiyonluğu olarak Paris’te düzenlenecek olimpiyatlara gitme hakkı elde etti. Esenyurt Belediyesi’nin bu süreçte kendisine her türlü desteği sunduğunu belirten Milli Sporcu, “Bütün mücadelem bayrak içindi. 4 yıl önce Dünya’da 21. sıradayken belediyemizin olanaklarını kullanmaya başladım. Ondan sonra sırasıyla birinciliğe kadar yükseldim. Zaten olanaklarımız çok güzel. İnşallah önümüzdeki yarışlarda da madalya hedeflerimiz var. İnşallah olimpiyatlarda da bir madalya kazanıp döneceğim. Destek olunca gerçekten başarı geliyor. Ben destekleriniz için çok teşekkür ediyorum” dedi.