EĞİTİM - 24 Haziran 2015 Çarşamba 12:07

Üniversiteli öğrencilerden harika projeler

A
A
A
Üniversiteli öğrencilerden harika projeler

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri bitirme projelerinde günlük yaşamda karşılaşılan problemlere hem akıllı hem çevreye duyarlı hem de düşük maliyetli çözümler sundu.

Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri, birbirinden akıllı projeleriyle okullarını bitirmeye hazırlanıyor. Projeler sayesinde sokak lambalarını cep telefonuyla kontrol altına almak, bisiklete binerek elektrik üretmek de mümkün olacak. Eve giren hırsız ise akıllı telefon yardımıyla tespit edilebilecek.

BİR SAAT BİSİKLETE BİN, TELEVİZYONU BEŞ SAAT ÜCRETSİZ İZLE

Alpaslan Aslan-Mustafa Şahin (Bisiklet ile Elektrik Üretimi ve Depolanması Projesi): “Artan dünya nüfusuyla birlikte her geçen gün enerjiye duyulan ihtiyaç da artmakta. Bu nedenle rüzgâr, güneş ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarının kullanımı artış gösterdiği gibi başka alternatif enerji kaynaklarının yolları aranmakta. Bu projede insan enerjisi alternatif kaynak olarak kullanıldı. Projede, bisiklet pedalını çevirerek insan enerjisini mekanik enerjiye dönüştürülmesi amaçlandı. Mekanik enerji bisikletin arka tekerleğine monte edilen küçük bir motor yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürüldü. Ortaya pedalın çevirim hızına bağlı olarak 10 kilometrelik bir yol kat edildiği zaman 14 amperlik güç üreten bir bisiklet ortaya çıktı. Üretilen bu enerjiyle 5 saat süreyle küçük ekran bir LCD ekran televizyonu izlemek mümkün.”

CEP TELEFONLARI EVE HIRSIZ GİRİNCE DE ÇALACAK

Kürşad Cengiz (Android Akıllı Ev Projesi): “Yalnızca 100 liraya mal edilen proje, ev içinde yer alan ve elektrikle çalışan her cihazın akıllı telefon yardımıyla uzaktan kolayca kontrol edilebilmesini sağlamakta. Proje, eve ait elektrikli cihazların kablosuz biçimde kontrol edilebilmesini sağladığı gibi evde yokken herhangi bir hareket algılanması durumunda kullanıcıya haber gönderilmesi gibi avantaja da sahip. Yani cep telefonunuza gelen uyarı alarmıyla evinize hırsız girdiğini anlayabileceksiniz.”

AKILLI BALIK AĞI

Cemal Türkmen- Doğan Ceyhun Erkekler (Balık Ağı Yırtık Algılayıcısı): “Balık çiftliklerinde kullanılan balık ağları uzun bir süre kullanımdan ve çevresel koşullardan dolayı yıpranabilir ya da yırtılabilir. Bu yırtık ağların tespiti için dalgıçlar kullanılmaktadır. Ancak ağ kontrolleri bazı mevsimsel kötü koşullar sebebiyle zaman zaman zor olabilir. Bu yüzden proje kapsamında insan gücünden tasarruf etmek ve hata payını daha aza indirmek için bir yazılım geliştirdik. Yırtık balık ağlarını tespit etmek için de su altı robotu kullandık. Böylece dalgıçların kaçırabileceği ağ hatalarını su altı robotu ve yazılım senkronizasyonu ile algılayıp hata payını en aza indirmeyi sağladık.”

BİR TUŞLA YÖNETMEK MÜMKÜN

Büşra Çardak- Zeynep Ertekin (Sokak Lambalarının Otomatik Aydınlatılması): “Projemiz, ışığa duyarlı direnç kullanarak sokak lambalarının ışık şiddeti belirli bir seviyenin altına düştüğünde otomatik yanması, gün ışığında otomatik olarak sönmesi sağlayan bir kontrol devresidir. Telefon tuşlarının vereceği frekansla devreye giren sistem kullanıcıya uzaktan kontrol imkanı sunuyor. Projede ayrıca enerji tüketimini azaltmak, karbondioksit emisyonunu düşürmek, ışık şiddetinin azlığı nedeniyle görme bozukluğundan kaynaklanan araç ve yaya kazalarının önüne geçilmesi amaçlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 25 Engelli birey bir günlüğüne asker oldu Muğla İl Jandarma Komutanlığı, Engelliler Haftası kapsamında 25 engelli bireyi bir günlüğüne temsili askerlik yaptırdı. Muğla İl Jandarma Komutanlığı’nın bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte, engelli bireyler askerlerle aynı koğuşu paylaştı, aynı karavanadan yemek yedi, eğitim aldı ve yemin ederek vatan borcunu ödemenin gururunu yaşadı. Törene, engelli bireylerin aileleri de katılarak bu özel anlara ortak oldu. Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, törende yaptığı konuşmada, "10-16 Mayıs Engelliler Haftası, eşit yaşam hakkı mücadelesi verdiğimiz engelli bireylerimiz adına tüm toplumun nezdinde farkındalık oluşturma gayesi taşıdığımız bir haftadır. Her Türk erkeği için askerlik, vazife olmasının ötesinde bir haktır. İlimizin farklı ilçelerinden gelen özel bireylerimize temsili askerlik hakkı sunan Milli Savunma Bakanlığı’mıza ve İl Jandarma Komutanlığı’mıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, "Bugün kutsal vatani görevini yapmak üzere jandarma teşkilatına katılan kardeşlerimizin yemin töreni için toplanmış bulunuyoruz. Engelli vatandaşlarımızın bu hak ve ödevlerini yerine getirmelerini sağlamak adına temsili askerlik uygulaması icra edilmektedir. Bu uygulama, yüce Türk milletinin vatan sevgisinin bir göstergesi olarak dünyada ilk ve tek olması sebebiyle büyük bir önem taşımaktadır" dedi. Etkinlikte, engelli bireylerin yemin törenindeki heyecanı ve gururu gözlerden kaçmadı. Tören, bir günlük temsili askerlik görevini yerine getiren engelli bireyler Türk bayrağına serilmiş masaların üzerindeki silahlara ellerini koyarak askerlik yemini etmeleriyle sona erdi. Komandoların gösterisi, törende unutulmaz anlar yaşattı. Etkinliğe Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Muğla Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çay, Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu, engelli bireylerin aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konya ’Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı’nda hedefler başarıyla vuruldu Türkiye’nin ev sahipliğinde, gerçek mühimmatın kullanıldığı "Uluslararası Anadolu Ankası Tatbikatı" Konya’da gerçekleşti. Konya`daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığının Atış Sahası`nda yapılan tatbikata Azerbaycan, Katar, Polonya, Slovakya, Romanya, Suudi Arabistan katıldı. Gözlemci ülkeler ABD, Almanya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Etiyopya, Kırgızistan, Kore Cumhuriyeti Kuzey Makedonya, Libya, Malezya, Mısır, Moğolistan, Portekiz, Ürdün, Tunus, Umman Tatbikatta gözlemci statüsünde bulundu.Gerçeğe yakın harekat ortamında gerçekleştirilen, personel kurtarma görev kuvveti unsurlarının katıldığı tatbikatta, jet uçakları, Havadan İhbar Kontrol Uçağı (HİK), ulaştırma uçakları, İnsansız Hava Aracı (İHA) ve helikopterler kullanıldı. Ayrıca T70 Genel Maksat Helikopteri ile Katar Hava Kuvvetleri unsurlarına ait Apache helikopterleri de tatbikatta yer aldı.Atış sahasında konvoy koruma, yakın hava desteği, bölgeden yaralı tahliyesi, paraşütle atlama ve düşman bölgesinden personel kurtarma görevleri gerçekleştirildi. Senaryo gereği, F-16’lar, Özel Kuvvetler ve İleri Harekat Kontrolörü Ekibi (JTAC) tarafından işaretlenen hedefleri vurdu.Daha sonra 3. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan helikopter, yaralı askeri kurtarmak için alana geldi. Hava unsurlarının alana inmesinin ardından personel, çevre güvenlik önlemlerini alarak yaralı askeri helikoptere taşıdı.Helikopterlerin havalanması sırasında, düşman kuvvetlerinin piyade askerlerince ateş açılması sonucu helikopterler top atışıyla karşılık verdi. Bu sahneler, atış sahasındaki gözlem kulesinden dikkatle izlendi. Askeri personelin düşman tehlikesinden kurtarılmasının ardından hava unsurlarınca, belirlenen hedefler başarıyla vuruldu.Daha sonra havalanan helikopter, yaralı askeri kurtarmak için alana geldi. Hava unsurlarının alana inmesinin ardından personel, çevre güvenlik önlemlerini alarak yaralı askeri helikoptere taşıdı. Helikopterlerin havalanması sırasında, düşman kuvvetlerinin piyade askerlerince ateş açılması sonucu helikopterler top atışıyla karşılık verdi. Askeri personelin düşman tehlikesinden kurtarılmasının ardından hava unsurlarınca, belirlenen hedefler başarıyla vuruldu. Daha sonra tatbikata katılan ülkeler kendi bayraklarını açtı.Ayrıca, katılan helikopter ve uçaklar basına tanıtıldı. Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları da gösteri uçuşu gerçekleştirdi.