GÜNDEM - 06 Haziran 2022 Pazartesi 10:31

Üniversitenin bahar festivalinde rektör sahneye çıktı

A
A
A
Üniversitenin bahar festivalinde rektör sahneye çıktı

İstanbul Topkapı Üniversitesi bahar şenlikleri çerçevesinde düzenlediği TopkapıFest’te 10 bin öğrencisine keyifli anlar yaşattı. Festivalde konser veren ünlü sanatçı Ece Seçkin ile düet yapan Rektör Prof. Dr. Emre Alkin ise performansı ile herkesin beğenisini topladı.

İstanbul Topkapı Üniversitesi tarihi yapıların yer aldığı Kazlıçeşme Yerleşkesinde düzenlediği TopkapıFest’te AGA, bi’saniye, Sezer Altınok, Ece Seçkin, Fuat Akyol sahne aldı. DJ performansları ve çeşitli oyunlarıyla binlerce öğrenciye keyifli dakikalar yaşatan TopkapıFest ayrıca geçen yıl ilk kez öğrencilerini kabul eden Kazlıçeşme Yerleşkesindeki ilk festival olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerin keyifli dakikalar geçirdiği konserde Ece Seçkin, sahneye davet ettiği Rektör Prof. Dr. Emre Alkin ile düet yaptı. Alkin’in performansı herkes tarafından beğeni ile karşılandı.

“Tarihi yapımızda yapılan etkinliğimizin ayrı bir önemi var”
Pandemi sürecinin ardından öğrencilerin TopkapıFest’te bir araya gelmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Emre Alkin, “Üniversite olarak 10 bin öğrencimize böyle bir festival yapılacağının sözünü vermiştik. Dolayısıyla sözümüzü tuttuğumuz için büyük mutluluk içerisindeyim. Çünkü gençler bunu hak etti. Pandemi sürecinde öğrenciler iki yıl sosyal ortamlardan uzak kaldı. Bir araya gelemediler. Pandeminin etkileri azalmaya başlarken biz de festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Bugün Kazlıçeşme Yerleşkemizde, üniversitemizin 200-300 yıllık tarihi yapıları içerisinde bu etkinliği yapmamızın da ayrı bir önemi var” dedi.

“Kampüs üniversitesi olmak başka bir şey”
Üniversitelerin yerleşke olanaklarının geniş katılımlı etkinlikler için elverişli olmasının önemine de değinen Prof. Dr. Alkin, “Kampüs üniversitesi olmak başka bir şey. O yüzden başta Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Nihat Kırmızı’ya sonsuz teşekkür ediyorum. Sadece Kazlıçeşme Yerleşkemiz değil, Levent’teki yerleşkemiz de bu kadar büyük. Orada da farklı etkinlikler yapmayı düşünüyoruz.

İstanbul’un Kazlıçeşme, Balat, Şişli, Levent ve Yenibosna gibi en kıymetli beş noktasında hem teknoloji altyapısı çok güçlü hem de sosyal, kültürel ve tarihi dokunun içerisinde yerleşkelere sahip olmak herkesin harcı değil. Ancak biz çalışmalarımız sonucu bunu başardık” şeklinde konuştu.

“Sınav öncesi ya da sonrası fark etmeksizin kapımız her zaman herkese açık”
Yaklaşan üniversite sınavına girecek olan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Alkin, her şeyden önce bunun sadece bir sınav olduğunu hatırlatarak açıklamalarına şunları ekledi;

“Bu sınavı kazanmak ya da kazanamamak herhangi bir kriteri göstermiyor. Elbette ki sınav sonucunda iyi bir dereceye sahip olmak bir başarı göstergesi, gururlanma sebebidir. Fakat kazanamadıkları zaman panik yapmamaları gerekiyor. Bizim gibi iletişime açık olan eğitimcilerle her zaman iletişimde olmalarını tavsiye ederim. Örneğin sosyal medya hesaplarımı her zaman açık tutarak tüm yorum ve mesajlara birebir cevap veririm. Aynı zamanda rektörlük kapım da sınavdan önce ya da sonra derdi olan, konuşmak isteyen tüm gençlere açıktır. Ayrıca üniversitemiz de yerleşkelerimize ziyaretlerinden her zaman memnun olacaktır. Üniversitemizde Rektör’e erişmek ve iletişim kurmak oldukça kolaydır. O yüzden müsterih olsunlar. Sınav sınavdır ama dünyanın da sonu değildir.”

Son olarak gençleri dinleyen bir üniversite olduklarını hatırlatan Alkin, “Gelecek, gençlerindir. Biz üniversitemizde gençlerin taleplerini dikkate alıp onları dinliyoruz. Gelecek onların olduğu için biz kendi geçmişimizden oluşturduğumuz tecrübelerle onlara yol çizmeye çalışmıyoruz. Biz bilimin, sanatın, sporun ışığında onları Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır hanımefendiler ve beyefendiler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Şiddetli yağmurun etkili olduğu Hatay’da tarım arazileri sular altında kaldı HATAY (İHA) – Kuvvetli yağışın etkili olduğu Hatay’da dere yataklarında arazileri bulunan çiftçilerin mahsulleri sular altında kalarak zarar gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Akdeniz için kuvvetli yağış uyarısında bulunmuştu. Hatay’da Pazar günü sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan yağışlar, pazartesi gün boyunca devam etti. Yağışla birlikte derelerin debisi artarken dere yataklarında bulunan tarım arazileri sular altında kaldı. Mahalle sakinlerinin tarım arazilerinin sular altında kaldığı anlar vatandaşların cep telefonu kamerasınca kaydedildi. Kuvvetli yağışlar Hatay’ın Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’ndeki tarım arazilerini de etkiledi. Dere yataklarının bozulmasıyla birlikte tarım arazileri adeta göle döndü. Mahalledeki 4 kilometrelik dere yatağında bulunan tarım arazilerindeki mahsul zarar gördü. "Bir afetten çıktık ama ikinci bir afete de yakalandık" Şiddetli yağmurdan dolayı bütün tarım arazilerinin sular altında kaldığını ifade eden Karaali Mahallesi Muhtarı Armağan Aydınlıoğlu, "Karaali Mahallesi halkı ekin ve mahsul olsun hepsi sular altında kaldı. Kendi imkanlarımla, iş makinesiyle çoğu vatandaşa yetişmek istedim ama buda maalesef yeterli kalmadı. Biz bu ürünün hesabını vatandaşa nasıl vereceğiz ben de bilmiyorum. Mahallemdeki çoğu vatandaşın tarım arazileri ve ekinleri sular altında kaldı. Ekin kalmadı, seraların altı kötü durumda. Dere yatağı boyunca bütün tarlalar sular altında kaldı. Bazı yerlerde toprak kayması da mevcut ve dere yataklarında kapandı. Ekinlerin sadece kalitesini etkilemez, vatandaşın gelir kaynağını da etkiler. Bir afetten çıkmışız ama ikinci bir afete de yakalandık. Vatandaşlar mağdur oldu" dedi. "Şiddetli yağmurdan dolayı dere yatağının yanındaki bütün tarım arazileri su altında kaldı" Şiddetli yağmurdan dolayı dereden taşan suların tarım arazilerini ve ekinleri olumsuz etkilediğini belirten çiftçi Ali Aydınlıoğlu ise, "Şiddetli yağmurdan dolayı dere yataklarının yanındaki bütün tarım arazileri su altında kaldı. Birçok insanımızın ekinleri batmış durumdadır. Çok mağduruz. Bütün ürünler etkilenecek. Sadece kalitesi değil, ürünler mahvoldu. Dere boyunca 4 kilometrelik yolda bütün tarım arazileri zarar görmüştür. Hasar tespiti yapılması lazım. Mahallemizin tarım arazileri çoğu hasar görmüş durumdadır" ifadelerini kullandı.
Erzincan Sahayı adım adım dolaşıyorlar Erzincan’da tarım sezonunun başlamasıyla birlikte Üzümlü ilçesi ve köylerinde çiftçiler arı gibi çalışmaya başladı. Üzümlü’de bağlar bahçeler şenlenirken çiftçiler bağ, tarla ve bahçelerde gübreleme, sulama, aşılama, bakım gibi kültürel ve teknik işlemleri tamamlamak için çalışıyorlar. Öte yandan sebze fidesi dikimlerinin başlamasıyla birlikte çiftçiler birçok sebze fidesini toprakla buluşturmaya başladı. Sektörde hareketliliğin başlamasıyla birlikte Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler bağ bağ, bahçe bahçe dolanıyorlar. Çiftçileri yalnız bırakmayan tarım teşkilatı, Üzümlü ilçesi ve köylerinde bağlar başta olmak üzere, meyve bahçeleri, tarlalar ve seraları ziyaret ederek çiftçilere teknik hizmet veriyorlar. Teknik ekipler, son günlerde artan yağışların ardından bölgede oluşabilecek olası mantari hastalıklara karşı çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyorlar. Coğrafi işaretli Cimin Üzümü’nün yetiştirildiği bağlarda hastalık ve zararlılara karşı bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin talebine aynı gün içinde cevap veriyor. Seralardaki üretim çalışmalarını da yakından takip eden tarım teşkilatı, her geçen yıl sayıları hızla artan seralarda verim ve kalitenin artırılması için çalışmalarını da sürdürüyor. Sık sık seralarda incelemelerde bulunan teknik ekipler, sera sahiplerini bilgilendirirken bölgede seracılığın gelişmesi için mücadele ediyorlar. Açık alanda sebze fidelerinin toprakla buluşmalarının ardından sebze ekili alanlarda yürütülmesi gereken sulama, ilaçlama, gübreleme gibi faaliyetler konusunda çiftçileri bilgilendiren teknik ekipler, ilçe merkezinde bulunan Üzümlü Belediyesi’ne ait led ekranlar aracılığı ile ilaçlama zamanlarını çiftçilere bildiriyorlar. Çalışmalar hakkında bilgi veren Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Özgül, sebzecilik, bağcılık ve meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde son günlerde yaşanan yağıların ekili alanlarda oluşturabileceği mantari hastalıklara karşı çiftçilerin bilinçlendirildiğini, çiftçilerin modern tarımın ilkelerine uygun şekilde üretim yapmaları; sezonu bereketli ve bolluk içinde geçirerek bol kazanç elde etmeleri için teknik anlamda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Erzincan Köylerin sıvat ihtiyacı karşılanıyor Erzincan’da meralarda otlayan hayvanların günlük su ihtiyaçlarının giderilmesi için meralardaki su kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirmesi büyük önem arz ederken Erzincan’da bu ihtiyacın giderilmesi için Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri son yıllarda köylerin sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hayvanların içmeleri için gerekli olan suyun karşılanmaması durumunda hayvanlarda et ve süt kayıplarında büyük artışlar yaşanabiliyor. Bu kapsamda tarım teşkilatı mera ve yaylalarda otlayan büyük ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacının karşılanması için hazırladığı projelerle sıvat ihtiyacını karşılıyor. Hazırlanan projeler DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından finanse ediliyor. İhtiyaç bulunan köy meralarına bu sıvatların yerleştirilmesi ile birlikte; Yaz döneminde merada hayvanların ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli su temin edilmiş olacak, Doğada az miktarda parça parça bulunan sular bir araya getirilerek hayvanların faydalanabilecekleri bir sıvat içinde toplanmış olacak, Hayvanlar fazla yol kat etmeden içme sularına ulaşacağı için enerji kaybı olmayacak, aynı zamanda ayaklarında, tırnaklarında mekanik zedelenme olmayacak ve Küresel ısınmadan dolayı azalan su kaynakları daha verimli kullanılmış olacak. Proje kapsamında son olarak Refahiye ilçesine bağlı Altköy, Ardıçlık, Aydoğan, Çatalçam ve Avşarözü köylerine ait meraların sıvat ihtiyacı karşılandı. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Refahiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayşegül Yıldırım, köylere ait meralara yerleştirilen sıvat ihtiyaçlarının DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yapılan işbirliği ile giderilmesinin hayvan refahının sağlanması, hayvanların su ihtiyaçlarının karşılanması anlamında büyük önem taşıdığını vurguladı. Erzincan genelinde yürütülen proje kapsamında bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, “Mera alanlarımız hayvan yetiştiriciliği açısından en önemli kaynaklarımızdandır. Otlatılan hayvanların temiz ve kolay ulaşılabilir su ihtiyacının temini hayvancılık açısından çok önemli bir yer tutmaktadır. Mera, yaylak ve kışlaklarda otlayan hayvanlarımızın su ihtiyaçlarının sağlanması, hayvan yetiştiricilerimizin işlerinin kolaylaştırılarak zamandan tasarruf sağlanması ve meraların işlev ve verimliliğinin arttırılması amacıyla hayata geçirdiğimiz proje ile son 4 yılda Merkez ilçede 10, Tercan’da 30, Çayırlı’da 60, Otlukbeli’de 18, Üzümlü’de 58, Kemaliye’de 90 ve Refahiye’de 174 olmak üzere il genelinde toplam 440 sıvat dağıtımı gerçekleştirdik. Başta projemizi kabul ederek finanse eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmak üzere, köy muhtarlarımıza ve ilçe müdürlüklerimize teşekkür ediyorum” dedi.