EKONOMİ - 11 Haziran 2018 Pazartesi 13:35

ÜNLÜ & Co’dan tarım alacaklarına dayalı VDMK ihracı

A
A
A
ÜNLÜ & Co’dan tarım alacaklarına dayalı VDMK ihracı

ÜNLÜ & Co, Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı ilk varlığa dayalı menkul kıymetini (VDMK) ihraç etti. ÜNLÜ Menkul Değerler A.Ş. Angora Varlık Finansman Fonu, VDMK ihracıyla tarım sektörüne düşük maliyetli fonlama imkanı, yatırımcılara ise yüksek getiri sağlayacak.

Yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co, tarım alacaklarına dayalı ilk varlığa dayalı menkul kıymetini (VDMK) ihraç ettiğini duyurdu. Yapılan şirket açıklamasına göre ÜNLÜ & Co, nitelikli yatırımcılara yönelik bu ihraç işlemi ile bir taraftan ucuz fonlama imkanı ile tarım sektörünün gelişimine katkıda bulunurken bir taraftan da yüksek getirili yatırım alternatifi sunacak. Açıklamada bulunan ifadelere göre Türkiye'nin tarım alacaklarına dayalı ilk VDMK’ni çıkaran ÜNLÜ & Co, TARFİN Tarım A.Ş.'nin (TARFİN) tarım alacaklarını, yatırımcısına yüksek getiri sağlayan bir yatırım aracına dönüştürdü. İhraca konu varlıklar ise TARFİN’in Tekirdağ, Bursa, İstanbul, Edirne ve Sakarya’da üreticilere yaptığı vadeli gübre, yem ve benzeri tarım girdileri satışlarından doğan alacakları kapsıyor. 

İki ayrı dilim halinde ihraç edilen VDMK’ın ilk diliminin vadesi 11 Eylül 2018 tarihinde ikinci dilimin vadesi ise 15 Ekim 2018 tarihinde dolacak.

“Çiftçiye düşük fonlama imkanı” 

Bu enstrüman ile tarım sektörüne düşük maliyetli fonlama imkanı oluşturmanın yanı sıra yatırımcılara da yüksek getiri fırsatı sunduklarını belirten ÜNLÜ & Co Strateji ve Ürün Geliştirmeden Sorumlu Yönetici Direktörü Murat Gülkan ,”Türkiye’nin sürdürülebilir büyümeyi yakalayabilmesi için tarım sektörünün gelişiminin ve desteklenmesinin gerekliliğine inanıyoruz. Yıllık 40 milyar dolarlık üretim ve 2.4 milyon civarında çiftçi ile tarım sektörü Türkiye ekonomisi açısından önemli bir yere sahip. Bunun için de üreticilere düşük maliyetli finansman koşullarının sunulması gerekiyor. ÜNLÜ & Co olarak bu ürünümüz ile bir taraftan TARFİN’in bilançosunu likit hale getirirken, bir taraftan da üreticilere ucuz fonlama imkanı oluşturuyoruz. Çünkü finansal aracıları ortadan kaldırarak yatırımcılardan direkt toplanan paralar ile tarım sektörünü fonlamış oluyoruz. Diğer taraftan ise yatırımcılara, teminatlandırılmış güvenli yapı ve çeşitlendirilmiş bir portföy ile yüksek getirili yatırım seçeneği sunuyoruz.” diye konuştu.

Murat Gülkan “Borçlanma maliyetlerinin yükseldiği bu dönemde bu maliyetleri düşürerek bir yandan reel sektöre kaynak sağlayan, diğer yandan da tasarruf sahipleri için getiri avantajı sunan bu tür ürünlerin piyasalarımız ve Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz” diye sözlerine devam etti.

TARFİN Kurucusu Mehmet Memecan ise “Yenilikçi iş modelimiz ve teknolojik altyapımız ile, en kaliteli gübreyi ve yemi en uygun fiyat ve koşullarla Türk çiftçisine sunuyoruz. ÜNLÜ & Co ile gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı ilk VDMK ihracı, daha fazla üreticiye erişmemizi sağlayarak çiftçilerimizin girdi alımlarında daha fazla tasarruf etmelerine imkan sağlayacaktır. VDMK ihracı ile tarım girdileri tedarik zincirine getirdiğimiz teknolojik gelişimi ve Türk tarımına kattığımız değeri arttırıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu işbirliği sayesinde teminatlandırılmış güvenli bir yapı üzerinden yatırımcıların Türk çiftçisine destek olmasına aracılık etmek de bizler için gurur kaynağı oldu” dedi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir MÜSİAD İzmir’den kan bağışı kampanyası Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin gençlik kurulu, kan stoklarında yaşanan azalma nedeniyle "Sen Kan Ver, Kızılay Can Versin" sloganı ile kan bağış kampanyası düzenledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesinin gençlik kurulu, Kızılay’ın kan stoklarında son günlerde yaşanan azalma üzerine bağış programı düzenledi. Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezinde düzenlenen kampanyaya; Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, Gençlik Kurulu Başkanı Alper Atlı, MÜSİAD ve Genç MÜSİAD üyeleri katıldı. “Bütün vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyorum” Kan bağış kampanyasında konuşan MÜSİAD İzmir Başkanı Gökhan Temur, “MÜSİAD olarak her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olmaya çalıştık. Her konuda çalışmaya devem ediyoruz ve edeceğiz. Bugün üyelerimizle kan bağışında bulunarak gönüllere can ve nefes oluyoruz. Kan, hayati bir maddedir. Hiç beklemediğimiz bir anda kana ihtiyaç duyabiliriz. Çünkü kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Bu doğrultuda bizler de sivil toplum kuruluşu olmanın verdiği sorumluluktan hareketle üyelerimizin ve üye firma çalışanlarımızın katılımlarıyla Türk Kızılay’ı işbirliğinde kan bağışı kampanyası gerçekleştiriyoruz. Yaz aylarına girmemiz nedeni ile kan bağışının düşük olduğu bir döneme giriyoruz. Buradan bütün vatandaşlarımızı kan bağışlamaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi. Türk Kızılay’ı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş da kan bağışının önemine dikkat çekerek, yeterince kan bağışı alamadıkları zaman hastanedeki ihtiyaç sahiplerinde de ciddi bir mağduriyetin ortaya çıktığını vurguladı.
Elazığ Türkiye’nin en büyüğü: Üretilen çantalar 26 ülkeye ihraç ediliyor Elazığ’daki Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare alan üzerine kurulan dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en büyük çanta fabrikası, ürettiği çantaları 26 ülkeye ihraç ederek, 700 kişiye istihdam sağlıyor. Elazığlı iş adamı Gürkan Talo, Organize Sanayi Bölgesi’nin 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanmasının ardından İstanbul’da bulunan iş yerini Elazığ’a taşıyarak, 12 bin metrekare alan üzerine dünyanın 3’üncü, Türkiye’nin ise en büyük çanta fabrikasını kurdu. Burada üretilen ürünler diğer illere gönderilirken, 26 ülkeye de ihraç edilmeye başlandı. 700 vatandaşa ekmek kapısı olan Türkiye’nin en büyük çanta fabrikasında üretilen ürünler, başta Almanya, Fransa ve Belçika’ya ihraç edilerek Elazığ ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Talo Çanta Fabrikası sahibi Gürkan Talo, bundan sonraki hedeflerinin dünyada birinci sıraya yükselmek olduğunu ifade etti. Çanta fabrikasının Organize Sanayi Bölgesi’nde 12 bin metrekare kapalı alanda kurulu olduğunu belirten Talo, ’’Yaklaşık 700 personel ile Elazığ’dan yaklaşık 26 ülkeye çanta ihracatı yapan bir fabrikayız. Kapasite olarak Türkiye’de birinci, dünyada ise 3’üncü sıradayız. Bir rakibimiz Çin’de, bir diğeri ise Pakistan’da var. Onların dışında dünyada kapasite olarak 3’üncü sırada biz varız. 700 çalışanımızdan 650’si kadın istihdamından oluşmaktadır. Kadınlara istihdamda öncelikli olarak yer vermemizin nedeni ise kadınların iş gücüne olan katkılarında inanılmaz bir bereket gördük. Bundan dolayı da çalışanlarımızın çoğunluğunu kadın tercih ettik. Bu fabrikada kedi çantasından kadın kol çantasına, seyahat çantasından elbise çantasına, kısaca çantayla ilgili bütün ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Elazığ’da üretmiş olduğumuz çantalarımızı dünyanın üç kıtasına yollamanın gururunu yaşıyoruz. Bütün lojistik merkezlere Elazığ müthiş derecede yakın konumda. Elazığ’a yatırım yapmamızın en büyük nedenlerinden bir tanesi de 6’ıncı bölge teşviklerinden yararlanmasıdır. 6’ncı bölge teşviklerinden faydalandığımız için imalatımızı İstanbul’dan Elazığ’a taşıdık. Bundan dolayı da çok memnunuz. Bundan sonraki hedeflerimiz, nasip olursa dünyada birinci olmayı planlıyoruz. Şu anda ilk üç firma arasındaki üretimlerde çok büyük farklılıklar yok, ulaşılabilir bir fark var. Nasip olursa bu gururu Elazığ’a kavuşturacağız” dedi.