EKONOMİ - 22 Ocak 2021 Cuma 09:40

Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

A
A
A
Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularında, hamsi avı yasağı 28 Ocak'a kadar uzatılmasının ardından balıkçılar Şile Limanı'na demir attı. Balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi.

Ticari amaçlı hamsi avcılığı, 8 Ocak 2021 tarihinden başlayarak, 10 gün süreyle İstanbul Boğazı'nda ve Karadeniz'in büyük bir bölümünde durdurulmuştu. Bu süre içerisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma, inceleme ve gözlemler ile başta bilim insanları olmak üzere, birçok balıkçı, balıkçılık örgütleri ve sektörün diğer paydaşları ile yapılan istişareler sonucunda, hamsi avı yasağı 28 Ocak 2021'e kadar uzatıldı. Hamsi avı yasağının uzatılması, soğuk havadan dolayı büyük balıkların derin sulara göç etmesiyle, balıkçılar Şile Limanı'na demir attı. Bazı balıkçılar yasaklar kalkana kadar ağlarını tamir ederken, bazı balıkçılar ise sezonu kapatarak ağlarını topladı. Balıkçı tekneleriyle dolan liman havadan görüntülendi.

Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

Yasaktan dolayı mevsimsel balıkçılar bağlılar

Hamsi yasağından dolayı balıkçıların bağlı olduğunu ifade eden Balıkçı Kaptan Bahattin Gümrah, “Balıklar derin sulara göç etti. Takımımızın küçük olmasından dolayı bize göre balık yok. Çalışanlarımız ile sezonluk sözleşmemiz sona erdi. Büyük takımlar derin sularda tutmaya devam ediyorlar. 1 Eylül’de yeni sezonda tekrar balığa çıkmış olacağız. Hamsi yasağından dolayı, mevsimsel balıkçılar bağlılar. Balıklar kaçmadı ama mevsimsel soğukluktan dolayı sıcak sulara gittiler" diye konuştu.

Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

Hamside buzhane balığı satıyoruz

Şile’de balıkçılık yapan İrfan Kayacı, "Balıkçılar olarak biz yasaklara uyuyoruz. Hamside şoklu olarak buzhaneden gelenleri satıyoruz. Yeni tutulan hamsiler ince oluyor. Vatandaşlarımızı buzhaneden olduğuyla ilgili uyarıyoruz. Balıkçılar 28’ine kadar limandalar" diye konuştu.

Uzatılan yasak sonrası balıkçı tekneleriyle dolan Şile Limanı havadan görüntülendi

Aykut Zor - Cüneyt Sevindik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.