SAĞLIK - 07 Ocak 2014 Salı 14:40

Uzmanlar grip salgınına karşı uyardı

A
A
A
Uzmanlar grip salgınına karşı uyardı

Dr. Sezai Fındıklar, grip salgınına karşı vatandaşları uyararak, 'Yaşlılarda ve çocuklarda önlem alınmazsa grip ölüme kadar gidebilir' dedi.

Memorial Hastanesi Acil Sorumlu Hekimi Dr. Sezai Fındıklar, son günlerde baş gösteren grip salgınına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Son günlerde grip şikayetlerinin arttığını dile getiren Fındıklar, “Son günlerde hastalarımızda artış oldu. Acile gelen hasta sayısında en az iki katı, bazı günler 3 katı kadar artış oldu. Bunlar da genellikle ateş, halsizlik ve boğaz enfeksiyonu şeklinde geliyor. Diğer grip salgınında ishal eşlik ediyordu ama bunda ishal yok. Genelde hep yüksek ateşle geliyorlar. Bir hastamızın ikinci gün veya üçüncü gün tekrar geldiği oluyor ama sayımız bütün hastanelerde 2 ve 3 katı olarak arttı” dedi.

Gribe yakalan kişilerin medikal olarak destek alması gerektiğinin altını çizen Sezai Fındıklar, “Korunma olarak halkımıza önereceğimiz öncelikle hekime gelmeleri lazım. Tedavilerinin başlaması lazım. Grip mikrobu, ciddi ve güçlü bir mikroptur. Halsiz ve yorgun bırakıyor. Yüksek ateşle seyrediyor. Birincisi medikal destek alacaklar. Medikal desteğin yanında mevsimsel olarak gıdalar dediğimiz A vitamini, C vitamini desteği eksik etmemeleri gerekir. Sıvıyı bol almaları gerekir. Çok sıcak ve soğuk içecekleri değil, ılık içecekleri tüketmeliler” diye konuştu.

“GRİP, YAŞLILARDA VE ÇOCUKLARDA ÖLÜME YOL AÇABİLİR”
Enfeksiyon yolu ile bulaşan güçlü virüslerin yaşlılarda ve çocuklarda ölüme neden olabileceğini söyleyen Fındıklar, “Bize gelen vakaların bir kısmı ağır. Ama geneline baktığımızda basit salgının biraz üzerindedir. 60 kişi bakıyorsak bunun 10 tanesi ciddi vaka. Bir kısmı da salgından tedirgin olduğu için gelenler. Yaşlılarda ve çocuklarda önlem alınmazsa ölüme kadar gidebilir. Astım hastası biri bu tarz güçlü bir mikrobu aldığında medikal destek almazsa daha önceki salgında olduğu gibi bunda da aynı şeyler olacaktır ama grip salgınının şiddetinin kırıldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.Öte yandan, Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine ve polikliniklerine tedavi görmek için başvuran vatandaşların sayısında da artış olduğu bildirildi. Polikliniklere başvuranların arasında çocukların da olduğu gözlemlendi.

ALİ GÖÇ
KAYSERİ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, İç Anadolu’nun doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre; hava sıcaklıklarının Marmara ve Kuzey Ege’de mevsim normalleri civarında, diğer bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise önceleri güneyli, öğle saatlerinden itibaren batı bölgelerden başlamak üzere zamanla kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu ile Doğu Akdeniz ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney, güneybatı yönlerden kuvvetli (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 25 İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kısa süreli, yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 İzmir: Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu 25 Adana: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey çevreleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 25 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24 Diyarbakır: Az bulutlu 30