GÜNDEM - 13 Ocak 2022 Perşembe 09:11

Van’da istiridye mantarına yoğun ilgi

A
A
A
Van’da istiridye mantarına yoğun ilgi

Van’da yaşayan İhsan Kanmış isimli girişimci, Edremit ilçesinde kurduğu tesiste istiridye mantarı üretiyor.

Türkiye'de mantar üretimi yapanların sayısı artarken özellikle kültür ve istiridye mantarına olan ilgi üreticileri sevindiriyor. Türkiye’de beyaz mantardan sonra en iyi tanınan ve yavaş yavaş ticareti oturmaya başlayan istiridye mantarına olan ilginin mutluluk verici olduğunu belirten üreticiler, üretimin daha da çok yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını söylediler.

Yaklaşık 22 yıldır kültür mantarı ile ilgilendiğini aktaran İhsan Kanmış isimli girişimci, Edremit ilçesinde kurduğu tesiste bir yandan Van ve bölge halkının mantar ihtiyacını karşılarken bir yandan da istihdama katkı sağladığını söyledi. Kültür mantarının doğada yetişen belli mantarların sporlarından elde edilen bir mantar çeşidi olduğunu dile getiren Kanmış, “Kültür mantarı, besleyici bir besin maddesi olup, kalori bakımında tavuk ile eş değer bir besine sahiptir” dedi.

Ürettikleri istiridye mantarının tamamen organik olduğunu ve içerisinde herhangi bir katkı maddesinin olmadığını vurgulayan Kanmış, “İstiridye mantarı tamamen doğal olup; saman, ağaç talaşı, buğday kepeği ve kireç karıştırıyoruz. Daha sonra bunları çuvallara doldurup depoya alıyoruz. Depoda yaklaşık bir ay sonra ufak tefek mantarlar kendini göstermeye başlıyor ve 10 gün sonra hasadımız başlıyor. Kesinlikle içinde hiçbir katkı maddesi kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

İstiridye üretiminde önemli olan sıcaklığın iyi bir dengede tutturulması olduğunun altını çizen Kanmış, “İstiridye mantarının kuluçka döneminde 25-26 derece olması gereken sıcaklık, kış mevsiminde 12 ila 18 derece arasında olması lazım. En ideali 18 derecedir. Ama bizler bölge şartları itibariyle şu anda 13 derece sıcaklıkta mantarı yetiştiriyoruz” diye konuştu.

Van’da istiridye mantarına yoğun ilgi

Kültür mantarına ilginin iyi olduğunu da sözlerine ekleyen Kanmış, “Ürüne talep var ve elimizde kalmıyor. Biz yeni başladık. İlk aşamada Van’da dağıtım yapıp daha sonra çevre illere yönelmeyi düşünüyoruz. Şu anda işletmemiz 50 ton ham madde alıyor. Bu da 10 ila 15 ton mantara tekabül ediyor. İyi ürün olursa 15 ton, kötü ürün olursa 10 ton mantar elde edebiliriz. Bu da Van, Muş, Hakkari, Bitlis, Ağrı illerinin içinde yer aldığı bölgeye yetecek kadar mantar yetiştirebileceğiz” şeklinde konuştu.

Kültür mantarı üretiminde aşırı bir sermayeye gerek olmadığını ve herkesin rahatlıkla bunu yapabileceğine vurgu yapan Kanmış, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu vatandaşlarımız derme çatma ahırlarda, ufak tefek tadilatla ve basit yöntemle yapabilirler. Burada olması gereken ısıtma ve soğutmadır. Böyle aman aman bir para gerekmiyor. Kültür mantarının ana üssü, bütün evlerin bodrumları adeta mantarhane. Çok büyük sermaye gerekmiyor. Ayrıca Van’da üretilen kültür mantarı diğer illere göre daha kaliteli. Çünkü Van’da ilkbahar ve sonbahar mevsimi mantar üretimi için çok uygun mevsimlerdir. Bunun yanında havası temiz olduğu için Van’da üretilen mantar, diğer şehirlere göre daha kalitelidir.”

Atilla İdiz - Yılmaz Sönmez
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Osmancık’ta üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı Çorum’un Osmancık ilçesinde, çeltik üretimini arttırmak amacıyla üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 50’si bakanlık destekli maliyeti 890 bin lira olan 18 ton çeltik tohumu üreticilere teslim edildi. Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Çeltik tohumu dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammet Gürbüz, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İl Müdür Yardımcısı Bayram Rıdvan Dikici ile Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve üreticiler katıldı. Proje teslim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, “Çorum’da toplamda 551 bin 284 ha tarım arazisi bulunmakta, 410 bin 341 ha alanında tahıl üretimi yapılmaktadır. Osmancık ilçemizde ise 234 bin 657 ha tarım alanının 14 bin 223 ha tahıl üretimi yapılmaktadır. 2023 yılında 6 bin hektar alanda çeltik üretimi yapılarak 52 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu miktarın 33 bin tonu Osmancık ve Kargı ilçelerimizden karşılanmaktadır" dedi. Çeltik ekimi, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hane için önemli bir faaliyet ve gelir kaynağı olduğunu hatırlatan İl Müdürü Göktekin, "Çeltik günlük yaşamda belki de göz ardı ettiğimiz ancak hayatımızı derinden etkileyen bir tarım ürünüdür. Bir avuç çeltik, binlerce sofrayı donatırken; çiftçimize gelir kaynağı, sofralarımıza bereket, ekonomimize ise büyük katkı sağlamaktadır. Artan dünya nüfusu, yükselen refah seviyesi ve buna bağlı olarak alışkanlıkların değişmesiyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çeltik üretimi artma eğilimi göstermektedir. Kar, yağmur, çamur, fırtına, kuraklık demeden alın terini toprağa akıtarak ekmeğini kazanan değerli çiftçilerimiz, adeta toprağı berekete dönüştürmekte, nasırlı elleri ile tarlanın her bir köşesindeki sabrı ve emeği ile geleceğimizi yeşertmektedir. Aşık Veysel gibi “Benim sadık yârim kara topraktır” diyen, toprağa sevdalı, toprağa gönülden bağlı bir millet olarak gönül bağımızı siz değerli çiftçilerimiz sayesinde hiç koparmayacak, güçlü bir tarım için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İlimizde çeltik üretimini arttırmak amacıyla maliyeti toplamda 890 bin TL olan ve yüzde 50’si Bakanlığımızın katkıları ile hazırlanan “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projemizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Proje kapsamında 18 ton çeltik tohumunu siz değerli çiftçilerimizin kullanımına sunarak üretim alanlarımızı arttırmayı planlamaktayız. Böylece dünya nüfusunun üçte ikisinin tükettiği pirinç üretimimiz artacak, üretim arttıkça sofralarımızdaki bereket artacak, çiftçimiz güçlenecek ve dünya pirinç pazarındaki etkinliğimiz artacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da sokak hayvanlarına şefkat eli Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, sokaklardaki can dostları için sıcak bir yuva olmaya devam ediyor. Son bir yılda yaklaşık 8 bin cana dokunan bakımevinde tedavi, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları aralıksız sürüyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, ilçedeki sokak hayvanlarının muayene, ultrasonografik muayene, tedavi, müşahede, kuduz aşısı, kısırlaştırma ve tüm diğer operasyonel işlemlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tedavi edilecek veya kısırlaştırılacak hayvanlar, belediye ekiplerince bulundukları bölgeden alınıp, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre alındığı noktaya geri bırakılıyor. Bin 120 patili dost aşılandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını koruma adına ilçedeki sahipli, sahipsiz fark etmeksizin tüm hayvanlara kuduz aşısı yapıyor. Hayvanların parazit enfestasyonlarına yönelik gerekli aşılama ve tüm tedaviler de ücretsiz olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner hekimler tarafından son 1 yılda bin 120 hayvana kuduz aşısı yapıldı. 5 bin 791 tedavi, 949 kısırlaştırma işlemi yapıldı Ekipler, ilçede yaralı, engelli, hasta ya da bakıma muhtaç hayvanları yalnız bırakmıyor. Tedavi ve klinik hizmetleriyle son bir yılda 5 bin 791 hayvanı sağlığına kavuşturan ekipler, sokak hayvanlarının sağlıklı üremesi, popülasyonunun kontrol altında tutularak, çevre ve insan sağlığının korunması adına 949 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdi. Yeni ailelerine kavuştular Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, “satın alma sahiplen” anlayışıyla patili dostları yeni yuvalarına kavuşturmaya devam ediyor. Merkezde veterinerler tarafından tedavileri tamamlanan, kısırlaştırılan ve gerekli bakımları yapılan 127 sokak hayvanı sahiplendirilerek yeni ailelerine kavuşturuldu.