EKONOMİ - 01 Şubat 2010 Pazartesi 10:56

Verimlilik göstergelerini açıkladı

A
A
A
Verimlilik göstergelerini açıkladı

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) verilerine göre, imalat sanayinde çalışan kişi başına üretim, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,9 arttı, bir önceki döneme göre yüzde 0,2 azaldı.

MPM, 2009 yılının üçüncü çeyreğine ait verimlilik göstergelerini açıkladı. Buna göre 2009 yılı üçüncü çeyreğinde imalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim endeksi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre (2008 yılının üçüncü çeyreğine göre) yüzde 0,9 artarken, bir önceki çeyreğe göre (2009 yılının ikinci çeyreğine göre) ise yüzde 0,2 düşüş gösterdi. İmalat sanayinde çalışılan saat başına üretim önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2 artış gösterirken, bir önceki çeyreğe göre değişmedi. 

İmalat sanayinde 2009 yılı üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2 artan çalışılan saat başına üretim endeksi, bir önceki çeyreğe göre değişmedi. Madencilik ve enerji kısımlarında hem önceki yılın aynı çeyreğine göre hem de bir önceki çeyreğe göre çalışılan saat başına üretim arttı. Madencilik kısmında çalışılan saat başına üretim endeksi önceki çeyreğe göre yüzde 19,3, önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 4,5 artış gösterdi. Benzer şekilde enerji kısmında da çalışılan saat başına üretim endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,2, önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 arttı. 

İmalat sanayinde çalışılan saat başına üretimde önceki yılın aynı çeyreğine göre en fazla artış 'başka yerde sınıflandırılmamış imalatlar', en fazla düşüş ise 'kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı' alt kısımlarında yaşandı. Önceki yılın aynı çeyreğine göre çalışılan saat başına üretimde en fazla artış yüzde 19,4'le 'başka yerde  sınıflandırılmamış imalatlar' alt kısmında yaşandı. Başka yerde sınıflandırılmamış imalatlar diğer alt kısımlarda yer almayan mobilya, mücevherat, geri dönüşüm faaliyetleri, müzik aletleri, spor malzemeleri, oyuncak imalatı gibi faaliyetleri kapsıyor. 

Önceki yılın aynı çeyreğine göre çalışılan saat başına üretimde en fazla düşüş ise yine yüzde 19,4'le 'kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı'nda görüldü.
İmalat sanayinde çalışılan saat başına üretimde önceki çeyreğe göre en fazla artış 'elektrikli ve optik donanım imalatı'nda, en fazla düşüş 'kimyasal madde ve ürünler ile suni elyaf imalatı'nda yaşandı. Önceki çeyreğe göre çalışılan saat başına üretimde en fazla artış yüzde 14,3'le 'elektrikli ve optik donanım imalatı', en fazla düşüş ise yüzde 8,2 ile 'kimyasal madde ve ürünler ile suni elyaf imalatı' alt kısımlarında gözlendi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kul: "Kadınlar plajı konusunda çalışmalarımız başladı" Terme Belediyesi Mayıs Ayı Meclis Toplantısında konuşan Başkan Kul, "Kadınlar plajı konusunda çalışmalarımız başladı" dedi. Terme Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis toplantısı Terme Belediyesi Meclis Salonunda Belediye Başkanı Şenol Kul’un başkanlığında yapıldı. Çeşitli komisyonların üye ve başkan seçimlerinin de yer aldığı 7 farklı gündem meclis toplantısında görüşüldü. Kadınlara müjde Terme Belediye Meclisinde konuşan başkan Şenol Kul, “Söz verdiğimiz projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz. Proje kitapçığımızda da yer alan kadınlar plajı konusunda düğmeye bastık. Konu ile alakalı büyükşehir belediyemizle görüştük bir proje hazırlamalarını istedik. Bizler de kendi projelerimizi hazırlayıp kadınlarımız için en doğrusu ve güzeli hangisi olur kararını vereceğiz. Amacımız kısa süre içinde projemizi hayata geçirerek kadınlarımızın hizmetine sunmak" diye konuştu. "Kadınlar konusunda pozitif ayrımcılık yapacağız" Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Terme’de kadınlar ile ilgili projelere öncelik vereceklerini belirterek, “Kadınlar konusunda kimse kusura bakmasın pozitif ayrımcılık yapacağız. Kadınlarımızın ilçemizin güzellikleri ve imkânlarından faydalanabilmeleri noktasında her türlü çalışmayı yapacağız ve hayata geçireceğiz. Kadınlar plajı da bunun ilk adımı olacak” şeklinde konuştu.