EKONOMİ - 19 Nisan 2018 Perşembe 11:03

Yabani pirinç Türk şeflerin de gözdesi oldu! Yabani pirinç nasıl pişiriliyor?

A
A
A
Yabani pirinç Türk şeflerin de gözdesi oldu! Yabani pirinç nasıl pişiriliyor?

Dünyanın önemli mutfaklarında yıllardır sıklıkla kullanılan yabani pirinç, son yıllarda Türkiye’deki usta şeflerin de gözdesi olmaya başladı.

Beyaz pirince göre iki misli protein ve yedi misli lif oranına sahip olduğu belirtilen yabani pirincin, içerdiği yüksek potasyum, kalsiyum, magnezyum ve vitaminler ile 'tam tahıl' grubunun en seçkin ürünleri arasında yer aldığı söylendi. Sağlık ve beslenme avantajları, rengi ve prestijli kullanımı nedeniyle 'tahılların siyah havyarı' olarak anılan yabani pirinç, İstanbul'da gerçekleştirilen bir etkinlikte İstanbul'un seçkin şeflerine tanıtıldı. USA Rice ve Ekol Food işbirliği ile gerçekleşen etkinlikte söz alan Ekol Food Satış Müdürü Bahar Gülbeyaz, son yıllarda Türkiye’de sağlıklı ürünlerle ilgili büyük bir talep oluştuğunu söyledi. Türkiye'ye getirdikleri yabani pirincin de sağlıklı ürünler kategorisinin başında geldiğini belirten Bahar Gülbeyaz, özellikle İstanbul'da 5 yıldızlı otellerde ve lüks restoranlarda ürünün kullanımın oldukça yayınlaştığını vurguladı. 

Yabani pirinç protein hazinesi 

Uzman Diyetisyen Olcay Barış, 100 gram pişmemiş yabani pirincin 15 gram protein içermesi, düşük yağ oranı, uzun süre depolama ömrünün olması, kanser ve diyabet riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet için ideal bir temel besin olması sebebi ile yabani pirincin önemli bir besin olduğunu söyledi. Tahıl ve sebze ağırlıklı beslenenler ve spor yapanlar için yabani pirincin ideal bir besin kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Barış, danışanlarının diyet listelerine yabani pirinci her zaman eklediğini belirtti.

10 bin yıllık geçmişe sahip 

Yabani pirinç ile ilgili şu ifadelere yer verildi: ''Kuzey Amerika’da 10 bin yılı aşkın bir süredir Kızılderililerin temel gıda maddesi olarak kullanılmış olan yabani pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşidi olarak biliniyor. Bu hububat, Kuzey Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da yetiştiriliyor. Pişmemiş 100 gramında 15 gram protein içeren yabani pirinç, beyaz pirincin neredeyse iki katı kadar protein oranına sahip; kalori içeriğinde ise çok az fark bulunuyor. Ayrıca siyah hububatların riboflavin ve niyasin içeriği yüksek oluyor; karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan siyah hububatlar, çok az sodyum içeriyor. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde, yabani pirinç dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluşturuyor. Yabani pirinç, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için de yararlı ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlıyor. Çok yönlü kullanım alanlarıyla yabani pirinç, saf olarak ya da diğer orta ve uzun daneli pirinçlerle birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabiliyor Yemeklere özgün bir lezzet katan bu hububat aynı zamanda pilavlarda, çorbalarda ve salatalarda yer aldığında siyah renginden ötürü yemekleri görsel bir şölene de dönüştürüyor''.

Yabani pirinç nasıl pişiriliyor? 

İdeal olarak, yabani pirinci en az 12 saat suda bırakılması tavsiye ediliyor. Suyun süzüldükten sonra iki katı tuzla suda 35 dakika kadar pişirilmesi gerekiyor. Yabani pirinç pişirmeden önce suya yatırılmamışsa, dört katı tuzla suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirilmesi yeterli oluyor. Tanelerin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirincin pişme işlemi tamamlanıyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Turizmde birinci çeyrek geliri 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu Turizm geliri, birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı birinci çeyrek Turizm İstatistiklerini paylaştı. Buna göre, Turizm geliri ocak, şubat ve mart aylarından oluşan birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 21’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 7 milyar 775 milyon 627 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 9 milyon 174 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 arttı Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 21,6’sını 1 milyon 942 bin 94 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 93 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 64 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki yeme içme harcamalarının payı yüzde 22,6, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı yüzde 16,7, paket tur harcamalarının payı ise yüzde 11,5 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yeme içme harcamaları yüzde 2,8, uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 11,8 ve paket tur harcamaları yüzde 19,4 arttı. Ziyaretçiler yüzde 46 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 31,3 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 9,6 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 73,6 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 arttı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,3 artarak 1 milyar 779 milyon 649 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 444 milyon 620 bin dolarını kişisel harcamalar, 335 milyon 30 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2023 yılı I. çeyreğine göre yüzde 18,4 arttı Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,4 artarak 2 milyon 449 bin 225 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 727 dolar olarak gerçekleşti.
Eskişehir Bozulan asansörün üzerindeki kağıtta geçen komik diyalog dikkat çekti Eskişehir’deki bir yurtta asansörün motorunun arızalanmasından dolayı kullanıma kapatılıp üzerine ‘motor arızası nedeniyle kullanılmamaktadır’ yazısının asılmasının ardından bunu gören ve ne zaman yapılacağı hakkında soru soran öğrenciler, bilgi kağıdının üzerinde komik bir diyaloğa sebebiyet verdi. Tepebaşı ilçesinde bulunan Doğan Aslan Bey Kredi Yurtlar Kurumu Erkek Öğrenci Yurdu’nda asansör bozuldu. Asansörün bozulduğunu farkeden yurt görevlileri, bir süreliğine kullanıma kapattı. Asansörün ne zaman yapılacağını merak eden öğrencilerin asansör üzerindeki ‘Motor arızası nedeniyle kullanılmamaktadır’ yazısının altındaki boşluğa ilginç yazılar yazdığı görüldü. Öğrenciler tarafından “Hadi hocam, halledin şunu artık ya”, “Uçak motoru mu bu kaç hafta oldu?” gibi soruların arından yurt görevlileri olduğu tahmin edilen kişilerin ise, “Gereği yapılacak müsterih olunuz” yazması görenleri gülümsetti. Görevlilerin ise bozulan asansörü uzman bir ekip ile onarmaya çalıştığı gözlemlendi. “Asansörlerin bakımı uzun sürdüğü için böyle bir iletişim yöntemi gördüm” Doğan Aslanbey KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenci Fatih Öztürk, görmüş olduğu bu diyaloğun hoşuna gittiğini ve gülümsetici bir durum olduğunu belirterek, “Asansörlerin bakımı uzun bir süredir yapılıyor. Asansörlerin devam eden bakımı uzun sürdüğü için böyle bir iletişim yöntemi gördüm. Açıkçası yazan kişinin de öğrenci olduğundan şüpheleniyoruz. Muhtemelen öğrencidir. Eğer görevliyse daha komik ve ilginç bir durum açıkçası. “Uçak motoru mu bu? Neden bu kadar uzun sürdü?” demelerine rağmen yurt yönetiminin nezaketle cevap vermesi ve bunu da tekrar aynı kağıt üzerinden yazı yoluyla yapmaları, bence gayet hoş bir durum. Gülümsetici bir durum. Şu anda asansörlerin bakımı devam ediyor. Bazıları hâlâ çalışır durumda, bazılarının bakımı bitmiş durumda. Diğerlerinin bakımının bitmesini de merakla bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Zonguldak ZBEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İki Program Akredite Edildi ZBEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İngilizce İktisat ve İşletme lisans programları STAR tarafından akredite edildi. ZBEÜ’de eğitim kalitesi artmaya devam ediyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İngilizce İktisat ve İşletme programları Sosyal Beşeri ve Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği (STAR) tarafından akredite edildi. Sürdürülebilir ve kaliteli eğitim anlayışı ile hareket eden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin iki programın daha akredite olmasıyla birlikte eğitim çalışmalarının kalitesi de bir kez daha tescillenmiş oldu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ferda Çakmak, lisans programlarının uluslararası belirlenmiş kalite standartlarını karşılamış olması ve bunun bağımsız kuruluşlar tarafından tescillenmesinin önemli olduğunu ifade etti. Çakmak, İİBF ailesi olarak akreditasyon sürecinde yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, süreçte emeği geçen tüm akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu. ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eğitim ve öğretim kalitesinin akreditasyon belgeleriyle taçlandırılmasının yanında bundan sonra da yapacakları yeni çalışmalar ve gösterecekleri çabalarla Üniversitenin çok daha kaliteli ve ileri bir seviyeye taşınacağından hiç şüphesi olmadığını belirtti. Rektör Özölçer fakültede bünyesinde yer alan, henüz akredite olmayan programların da akreditasyon süreçlerini tamamlamalarının önemli olduğunu ve bu konuda gereken desteğin sağlanacağını ifade etti. Ayrıca, bu zorlu süreçte emeği geçen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, Anabilim Dalı başkanları ile akademik, idari personel ve tüm öğrencileri tebrik etti.
İzmir Yazar Erhan Aslan’dan EGİAD’da ’Elif’in Yolculuğu’ söyleşisi EGİAD Üyesi ve "Elifin Yolculuğu" kitabının yazarı Erhan Aslan’ın katılımıyla gerçekleşen söyleşide, insanın evrensel yaşam yolculuğu üzerine değerlendirmeler yapıldı. EGİAD Üyesi ve Elifin Yolculuğu Kitabı’nın Yazarı Erhan Aslan’ın katıldığı söyleşi EGİAD merkezinde gerçekleşti. Hayata ilişkin sorgulanan, insana dair pek çok konunun ele alındığı etkinlikte, İnsanın evrensel yaşam yolculuğunu derinlemesine keşfetmek üzere önemli sorulara yanıt arandı. 1971 İzmir doğumlu ve elektronik mühendisi olan Aslan, 2000 yılından bu yana e-Çözüm Bilişim‘de Genel Müdür olarak görev yapıyor. 2013 yılından bu yana Silva Metodu, Kişisel Gelişim Teknikleri, Bilinç ve Bilinçdışı gibi kavramlar üzerine çalışmalar yürüten ve 2019 yılında Silva Metodu yetkili eğitmeni olan Aslan, “Benim için muazzam bir yolculuktu. Şimdi, deneyimlerimi dostlarla paylaşarak yaşam amacıma hizmet etme zamanı.” dedi. Tekâmülün bilincin evrimleşmesi ve yüksek benle hızlanması olduğunun altını çizen Aslan, "Bilgiye sahip olmakla idrake sahip olmak arasındaki derin boşluğun karşılanması, ne koyu bir inançla bir sisteme tutunmaktan, ne de onları yok saymaktan geçiyor. İnsanlığa bu konuda en çok yol gösteren kaynaklar inanç sistemleri olmuştur. En ilkel seviyelerden, semavi dinlere kadar insanlık kadar eski olan bu manevi ve sosyal kılavuzların birçoğu hali hazırda da referans olma özelliğini sürdürmektedirler." dedi. Erhan Aslan, dünyanın tekâmül okulu olduğunu, bilinçli farkındalık ve idrak yolunda ilerlemenin önemine değindi.