EKONOMİ - 26 Temmuz 2019 Cuma 12:10

Yapı-tesis yönetimleri 5 milyon istihdam hedefiyle tek çatı altında

A
A
A
Yapı-tesis yönetimleri 5 milyon istihdam hedefiyle tek çatı altında

Türkiye’de tesis yönetimi kurumsallığı artırma ve şeffaflık sağlama amacıyla tek çatı altına giriyor. Kentsel Tesis Yönetim Derneği, bu alanda 5 milyon istihdam sağlama hedefiyle çalışmalarına başladı. Dernek Başkanı Suat Sandalcı, ülke genelinde faaliyet gösteren yönetim şirketlerini üye olmaya davet etti.

Yapı tesis yönetim şirketlerini tek çatı altına toplayan Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) kuruldu. Derneğin kurulmasıyla Türkiye’de faaliyet gösteren yapı yönetim şirketleri bir araya geliyor. Dernek, söz konusu yönetim şirketlerinin ihtiyaç duyduğu mevzuat düzenlemeleri çalışmalarını yapmak, sektörün faaliyet çizgilerini belirlemek ve hizmet verilen yapıda tüm yönden sağlıklı ve şeffaf yönetim sağlamak amacıyla hizmet verecek. 

Konuyla ilgili bilgi veren Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, “Kentsel tesis yönetim derneği tamamıyla Türkiye ve dünya genelinde toplu yaşam alanlarının profesyonel kurumsal şirketler tarafından bir iş sektörü. Yıllardır ülkemizde tesis yönetim, AVM, rezidans, kamu kurumları ve tüm kat maliklerinin hedef kitle olması kaydıyla profesyonel yapı yönetim şirketleridir.

Temizlikten, mali işlemlere kadar yönetim sunuluyor
Tesis yönetimi, entegre tesis yönetimi hizmetleri başlığı altından altında profesyonel yapı yönetim şirketlerinin üstlendiği hizmet faktörleri; temizlik, güvenlik, peyzaj, çevre düzenleme, hukuk, maliye, havuz bakımı gibi tüm tesisin işletilmesiyle alakalı hizmetler sağlanıyor. Dolayısıyla Türkiye’de bu sektör yeni yeni oturulmaya başlanan bir sektör” dedi.

“25 sektör başlığının bir çatı altından buluşmasını arzu ettik”
Sandalcı, derneği 25 sektör başlığının bir çatı altından buluşturma amacıyla kurduklarından bahsederek, “Kurumsal anlamda çalışmaların akademik kadrolar tarafından ülkemize fayda sağlayacak ölçüde yansıtılması önemlidir. Bu anlamda entegre tesis yönetim hizmetlerinde sadece tesis yönetim şirketlerini değil, kamusal alanda hizmet aldığımız firmaların da üye olmasını arzu ediyoruz. Çünkü, onlarında mevzuat anlamında çalışmalarını akademik kadrolarımız yapacaktır” ifadelerini kullandı.

“Kat Mülkiyeti Kanunu’nda revizeye gidilmesi gerekiyor”
Kat mülkiyeti kanunun sektörü kısıtladığını savunan Sandalcı, “Kat mülkiyet kanunumuz 1965 yılında yapılan bir kanun ve revizeye gidilmesi gerekiyor. Bizleri, sektör temsilcilerini ve kat maliklerini kısıtlayan bir kanundur. Akademik kadrolarımız bu çalışmalar için varlar. Çalışmalarını komisyonumuzla birlikte derneğimizin bünyesinde hayat geçirecekler. Bizler üye olan olmayan tüm sektör temsilcilerini derneğimize bekliyoruz” dedi.

“5 milyon istihdam hedefimiz var”
Sandalcı, ülke genelinde bahsedilen tesis yönetim şirketlerinin sağladığı istihdamın yüksek seviyelerde bulunduğunu, buna ek olarak kurulan dernek ile 5 milyon istihdam hedefinde olduklarını söyledi.
Sandalcı aynı zamanda derneğin istihdam merkezi görevini de göreceğini sözlerine ekledi.

“Şirketlerimizin yurt içi ve yurt dışında ciddi projelere imza atmasını amaçlıyoruz”
Yakın zamanda İstanbul Beykoz’da derneğin faaliyetlerini sürdüreceği bina açılışını yaptıklarını kaydeden Sandalcı, ülke genelinde sektörün standartlarının belirlenmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Sandalcı, “Mücadelemiz hem istihdam oluşturmak hem de ülke içerisindeki ekonomiyi sağlıklı kaynaklarla ülke içerisinde bırakmak, uluslararası arenada da çalışmak. Şirketlerimizin yurt içi ve yurt dışında ciddi projelere imza atmasını amaçlıyoruz” dedi.

Hedeflerinin gerekli çalışmaları yaparak, ülke içeresinde expo ve fuar organizasyonları düzenleyerek, illerde zirveler düzenleyerek derneğimizin çalışma raporunu hükümete sunmak olduğunu vurguladı.

“NACE Kodu oluşturulması gerekli”
Sandalcı, bir işyerinin faaliyet alanını ve bununla bağlantılı olarak işyeri tehlike sınıfı bilgisini veren NACE Kodu’nun tesis yönetimi anlamında oluşturulmasıyla sektörün daha faydalı bir şekilde çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, “Sitelerde kat maliklerini onayladıkları aidatlar toplanıyor. Bunları uzman kişilerin toplaması gerekiyor. Bu konuda bilgisi olmayanların bu görevi üstlenmesi şaibeye açık bir durum oluşturuyor” diye konuştu.

“Sitelerde şeffaf yönetim anlayışı kabul edilecek”
Sandalcı, bahsettiği NACE Kodu ile birlikte bizler profesyonel tesis yapı yönetim şirketleri olarak kurumsal firmalarımızla tüm toplu yaşam alanlarından şeffaflığı ilke edinmiş mali boyutta ciddi bütçeler ortaya koyarak hedef kitlenin, kat maliklerini huzurlu bir yaşam alanlarından yaşamalarına imkan sunacağız” ifadelerini kullandı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.