SAĞLIK - 28 Eylül 2022 Çarşamba 17:40

Yaşam Akademisi’nde sağlıklı ve uzun yaşam hakkında bilgiler paylaşılacak

A
A
A
Yaşam Akademisi’nde sağlıklı ve uzun yaşam hakkında bilgiler paylaşılacak

Alanında uzman isimler eşliğinde farklı konuları işleyen AKİŞ GYO markası Yaşam Akademisi her ay birbirinden keyifli konuklar ağırlamaya devam ediyor. Dr. Ayşegül Çoruhlu, 29 Eylül’de Yaşam Akademisi’nin konuğu olarak Akbatı misafirlerine, sağlıklı ve uzun bir yaşamın ipuçları konusunda bilgiler verecek.

Sağlıklı yaşam denince ilk akla gelen isimlerden Dr. Ayşegül Çoruhlu 29 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te Yaşam Akademisi kapsamında Akbatı ziyaretçileriyle buluşacak. Dr. Çoruhlu, söyleşisinde sağlıklı ve uzun bir hayat sürmek isteyenlere birbirinden özel bilgiler verecek.

Yapılan açıklamaya göre Dr. Çoruhlu; antioksidan, gıda duyarlılığı, kişiye özel hormon ve genetik testleri gibi ileri anti-aging yaklaşımlarını ilk uygulayan hekimlerden biri olarak vitamin ve mineral desteği kullanımı hakkında uzun süre eczacı ve doktorlara seminerler verdi. ‘Alkali Diyet’, ‘Tokuz Ama Açız’, ‘Kuantum Beslenme’, ‘Sirkadiyen Beslenme’ ve ‘Her Yönüyle Bağışıklık’ adlarıyla 5 kitap çıkaran Dr. Çoruhlu bu kitaplarda sağlıklı kilo ve uzun, hastalıksız bir ömür için alkali beslenmenin püf noktalarını ele aldı.

Söyleşi katılımı için AVM’nin mobil uygulamasına üye olup katılım kodu alınması gerekiyor. Detaylı bilgiye AVM’nin mobil uygulaması ve akbati.com’dan ulaşıldığı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri riski bulunuyor Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunduğunu belirterek konuya dikkat çekti. Bulut cilt kanseri konusuna değinerek baharın gelmesiyle birlikte güneş maruziyetlerinin arttığını bu günlerde gerekli önlemleri almanın faydalı olacağını belirtti. Bulut, "Deri kanserleri, tüm dünyada hızla artan, yüzeysel bir lezyondan başlayıp daha derinlere ilerleyebilen ve yıkıcı görüntülere yol açabilen, uzun vade de ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Deri kanserlerinin gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra, kişinin fenotipik özelliklerinin, günlük yaşantısının, arsenik maruziyetin ve çevresel faktörlerin, ultraviyole maruziyetinin de ve bazı enfeksiyonların da etken olduğunu bilmekteyiz’’ dedi. "Açık tenli her 10 kişiden 3’ünde cilt kanseri riski bulunmakta" Uzm. Dr. Bulut açıklamasına devam ederek, ‘’Açık tenli her 10 kişinin 3ünde cilt kanseri açısından risk bulunmaktadır. Ailesinde deri kanseri öyküsü olan, yüksek UVR maruziyeti olan kişilerde ise risk gittikçe artmaktadır. Güneş maruziyeti deri kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Bunun yanı sıra ileri yaş, erkek cinsiyet, kızıl -sarı saç, açık ten ve açık göz rengine sahip olmakta ek risk faktörleridir. Asla bronzlaşamayan ve çabuk yanan, tip fiztpatrick tip 1-2 dediğimiz cilt tipine sahip olan kişilerde de cilt kanseri açısından artmış risk bulunmaktadır. Güneş maruziyeti dışında, ışığa duyarlılığı arttıran ilaç kullanımında, UVR maruziyetini arttıracağından cilt kanseri riskini arttırmaktadır. Bazal hücreli karsinom gibi daha ılımlı seyreden deri tümörlerinde olduğu yerde büyüme, daha derin dokuya invazyon olurken, skuamöz hücreli karsinom yada malign melanom gibi daha agresif seyreden tümörler maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir. Yüzünüzde veya vücudunuzda, papül dediğimiz minik bir nokta gibi başlayıp daha sonrasında giderek büyüyen, şekil değiştiren, kanamalı veya kanamasız, ağrılı veya ağrısız, bir değişiklik olursa ya da daha önce mevcut olan bir beninizde ‘ABCDE’ kuralı dediğimiz asimetri, şekil değişikliği, sınırlarında düzensizleşme, renk değişikliği, şeklinde büyüme ya da değişimin dışında mevcut olan bir beninizde kanama büyüme ya da nodülleşme dediğimiz kabarıklaşma oluyorsa mutlaka dermatoloji hekimine başvurun. Yapacak olduğumuz dermatoskopik muayene ile beraber beninizin risklerini ortaya koyup gerekli önlemleri beraber alalım. Gerekli durumlarda ileri merkezlerdeki ben takip sistemleri ile beraber benlerinizi kaydedip daha sonraki gelişimlerini ortaya koyalım. Benlerinizin haritasını çıkartalım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle’’ dedi.
Denizli Çiftçinin yangınla amansız mücadelesi dron kamerasına yansıdı Denizli’de boş arazide başlayan yangının mahsullerine ve ormanlık alana zarar vermemesi için traktörle söndürmeye çalışan çiftçi dron kamerasıyla görüntülendi. Yangının başlangıç noktasında bulunan sucuklar ise yangının piknikçiler tarafından çıkarıldığı ihtimalini güçlendirdi. Yangın, Pamukkale ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, boş arazideki yangını gören İbrahim Balbay, kendi arazisini bırakarak önce muhtara haber verdi ardından yangın noktasına gitti. Kimsenin olmadığını gören Balbay, traktörünü yangının üzerine sürerek kontrol altına almaya çalıştı. Balbay’ın amansız mücadelesi ise dron kameralarına yansıdı. Traktörün arkasına bağlı olan sıyırıcı yardımıyla Balbay’ın korkusuzca yangına müdahalesi dikkatlerden kaçmadı. Balbay’ın müdahalesinin ardından bölgeye gelen çevredeki vatandaşların kimi ellerindeki çalıyla yangına müdahale ederken, kimi römorka bağlı su tankerleriyle alevleri söndürme girişiminde bulundu. Çiftçilerin yoğun uğraları neticesinde yangın kontrol altına alındı. Bölgeye zorlu ulaşım şartlarıyla nedeniyle güçlükle ulaşan itfaiye ekipleri ise soğutma çalışması yürüttü. “Kimsenin olmadığını görünce kendi başıma traktör ile söndürmeye çalıştım” Kimsenin olmaması nedeniyle yangına kendi başına müdahale ettiğini ifade eden Balbay, “Arazide çalıştığım sırada dumanın çıktığını gördüm. Muhtara haber verdikten sonra bölgeye geldim. Kimsenin olmadığını görünce kendi başıma traktör ile söndürmeye çalıştım. İnsanlar sonradan geldi ama elimizden geldiği kadarıyla söndürdük. Yangın ormana yakın zeytin bahçelerinin içerisinde boş arazide meydana geldi. Mahsuller, zeytinler ve orman var. Benim arazim değil, benimle alakası yok” dedi. Öte yandan, yangının başlangıç noktasında bulunan sucuklar ise akıllara soru işareti getirdi. Yapılan incelemeler neticesinde yangının sucuk pişirmek isteyen kişilerin yaktığı ateş neticesinde çıktığı düşünülüyor. Bölgeye gelen vatandaşlar ise, “Kim olduklarını bilmiyoruz. Burada sucuk yemek için yaktıkları ateş nedeniyle yangın çıktı” ifadelerini kullandı.