EKONOMİ - 17 Eylül 2018 Pazartesi 13:50

Yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ı Adana’dan

A
A
A
Yer fıstığı ihtiyacının yüzde 60’ı Adana’dan

Adana Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Türkiye’deki 165 bin ton yer fıstığı üretiminin, 100 bin tonunun Adana’dan karşılandığını söyledi.

Türkiye’deki yer fıstığı üretiminin yüzde 60’ının karşılandığı Adana’da sezonun ilk hasadı bereketli başladı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, yer fıstığının hem gıda sanayisinde hem de yem sanayisinde kullanılan bir ürün olduğunu belirterek, “Özellikle diğer tüm ürünlerden daha fazla yağ oranına sahip bir ürün. Mesela ay çiçeği yüzde 40 civarına kadar yağ çıkarılan bir ürün. Ama fıstık yüzde 60’a kadar çıkabiliyor” dedi.

“Yer fıstığının üretim merkezi Adana'dır” 

Adana’da yaklaşık 240 bin dönüme yakın yer fıstığı ekim alanı olduğunun altını çizen Tekin, “Bu ekim alanlarında ortalama dekara 400 kilogram civarında verim almaktayız. Ufak tefek değişiklikler olsa da 100 bin ton üretimimiz bulunmakta. Türkiye’deki fıstık üretiminin yüzde 60’ını Adana olarak üretiyoruz. Ancak sanayi yönünden tam bir gelişme kaydedemediğimiz için Osmaniye biraz daha bu işin reklamını ve sanayisini iyi yapıyor. Şu an Osmaniye gibi görünse de fıstık üretim merkezi Adana'dır. Türkiye’deki 165 bin ton üretimin, 100 bin tonu Adana’da gerçekleşiyor” diye konuştu. 

Ceyhan ilçesinin Adana’da en çok yer fıstığı üretiminin yapıldığı ilçe olduğunu kaydeden Tekin, “Sadece Ceyhan’da 100 bin dönüm ekim alanımız var. Yer fıstığı sanayisinin yanında asıl kullanım alanı çerez. Çerezlik olarak kullanıldığından dolayı yağlı tohum desteklemeleri kapsamına alınmıyor. Şu an marketlere gittiğiniz zaman yeni yeni fıstık yağlarını görebiliyoruz. Artık sanayisel olarak da bu iş amacına ulaşmış oldu” şeklinde konuştu.

“Özbekistan, İran, Irak, Rusya’ya yer fıstığı ihracatımız var” 

Muhammet Ali Tekin, yer fıstığının yurt dışına da ihraç edildiğini ifade ederek şunları kaydetti: 

“Rusya, İran, Özbekistan gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Dün fıstık ticareti yapan arkadaşlarla konuşmuştum. Rusya’dan bir tüccar gelip yaklaşık 500 ton yer fıstığı alacağı konusunda görüşmeler yapılmış. Bunun yanı sıra Özbekistan, İran, Irak gibi ülkelere de ihracatımız var.” 

Öte yandan, hasadın başlamasıyla birlikte bölgedeki leylekler hasat yapılan tarladaki başakları yiyerek kendilerine ziyafet çekti.  

Elif Ayşenur Bay - Rüşan Anıl Atar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Üniversite-Sanayi iş birliği projesi onaylandı Üniversite-Sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve iş dünyasıyla ortak projeler üretilmesi için özel çalışmalar yürüten Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), bu çerçevede elde ettiği başarılara bir yenisini daha ekledi. Sektörünün öncü firmalarından olan Kaplanlar Soğutma Ar-Ge Merkezi ile BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kılıç tarafından geliştirilen ’Soğutucu akışkan olarak karbondioksit kullanılan kapalı sistem soğutma çevrimine sahip tak fişe çalıştır tip teşhir dolabı geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 1505 Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı çerçevesinde destek almaya hak kazandı. Çalışmaya dair bilgilendirme yapan BUÜ Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhsin Kılıç, "Projenin temel hedefi mevcut teknikte bulunmayan, CO2 (karbon dioksit) soğutucu akışkanı kullanan, dikey tip içten motorlu soğutuculu teşhir dolaplarının üretimini gerçekleştirmektir. Bu hedef doğrultusunda, sektöre enerji verimliliğini yüksek ve çevresel etkileri düşük sürdürülebilir yeni bir ürün sunulacaktır. Soğutucu akışkan olarak karbon dioksit, sentetik soğutuculara kıyasla, sızıntı ihtimali durumlarında çevreye zarar vermeyen ve küresel ısınma potansiyeli bulunmayan doğal bir gazdır. Başka bir üslupla, soğutma ve ısıtma sektöründe soğutucu akışkan olarak karbondioksit gazı kullanımı şu anda bilinen en güvenli ve en çevre dostu seçeneklerden biridir. Bu sebeple proje sonucunda, çevrenin korunması ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlanacaktır” diye konuştu. Makine Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Ömer Kaynaklı’nın araştırmacı ünvanıyla yer aldığı projede iki yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışacak.
Sakarya Başkan Soykan: “Birlikte çalışarak Akyazı’ya değer katacağız” Akyazı Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Sezgin Durmuş ve oda üyesi esnafları misafir eden Belediye Başkanı Bilal Soykan, “Toplumun temel dinamiklerinden olan kıymetli esnaflarımızla bir arada olmaya, birlikte üretmeye, birlikte çalışmaya ve ilçemize değer katmaya devam edeceğiz” dedi. Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Sezgin Durmuş ve oda üyesi esnafları konuk etti. Esnafların toplumun temel dinamiklerinden olduğunu ifade eden Başkan Soykan, “Ahiliğin terbiyesini, ruhunu, adabını ve erkânını yaşatan esnaf ve sanatkârlarımızla bir arada olmaktan her zaman mutluluk duyururuz. Üreten ve ilçemize değer katan kıymetli esnaflarımıza ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah güven ve desteğinize layık olacak hizmetleri hep birlikte hayata geçireceğiz. Daha fazla çalışacağız, ilçemizi tüm paydaşlarımız ile yönetmeye devam edeceğiz. Üreten, istihdam sağlayan esnaflarımız Akyazı’nın gelişiminde de önemli rol oynuyor. Fikirleri ve destekleri bizim için her zaman çok değerli. Akyazı hepimizin, bir arada olmaya, birlikte üretmeye, birlikte çalışmaya ve ilçemize değer katmaya devam edeceğiz” dedi. Belediye Başkanı Bilal Soykan’ı tebrik eden Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Sezgin Durmuş, “İlçemize önemli hizmetler kazandıran Bilal Soykan başkanımızla birlikte daha güzel işler yapacağımız bir dönemi yaşayacağız inşallah. İlçemiz için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.