TEKNOLOJİ - 27 Mart 2022 Pazar 09:41

Yerli ve milli yazılımla geliştirildi: Tek dokunuşla nüfus işlemleri halledilebiliyor

A
A
A
Yerli ve milli yazılımla geliştirildi: Tek dokunuşla nüfus işlemleri halledilebiliyor

İçişleri Bakanlığı mühendislerince yerli ve milli yazılımla geliştirilen nüfusmatik' sayesinde vatandaşlar, nüfus müdürlüklerindeki işlemlerini kısa sürede gerçekleştiriyor. Kırıkkale'de de hizmet vermeye başlayan uygulama, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından nüfus müdürlüklerinin iş yükünü azaltmak ve işlemleri kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen 'nüfusmatik', büyük kolaylık sağlıyor. Yerli ve milli yazılımla geliştirilen ve 81 ilde faaliyete geçen 'nüfusmatik', Kırıkkale İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nde de aktif bir şekilde kullanılıyor.

Yerli ve milli yazılımla geliştirildi: Tek dokunuşla nüfus işlemleri halledilebiliyor

İşlemler kolayca yapılabiliyor

Nüfusmatiklerle yapılacak işlemler arasında adres beyanı, sürücü belgeleri ile kimliklerin uyumlandırılması, randevu, e-imza, yeni kimlik başvurusu gibi temel nüfus işlemleri yer alıyor. Cihazın kolay uygulanabilir menüsü sayesinde vatandaşlar, vakit kaybetmeden saniyeler içinde işlemini yapabiliyor. Cihazın basit kullanımının yanı sıra güvenlik donanımı da dikkat çekiyor. Özellikle pasaport başvurularında gereken ve şifre değişikliği esnasında kimlik doğrulamada talep edilen parmak izi sebebiyle ikinci şahısların işlem yapması da engelleniyor.

'Hemen hemen bütün işlemleri burada yapabiliyor'

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nü ziyaret eden Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, nüfusmatikte işlem yapmak isteyen bir vatandaşa cihazın kullanımıyla ilgili yardımcı oldu. Adres beyanı yapmak isteyen vatandaş, kısa sürede işlemini gerçekleştirdi. Nüfusmatik uygulaması hakkında bilgiler aktaran Tekbıyıkoğlu, “Buradaki amaç vatandaşın kendi randevu işlemlerinden tutun nüfusla ilgili hemen hemen bütün işlemleri burada beyan edildiği üzere, şifre işlemleri, e-imza yükleme, adres beyanı, randevu işlemleri, kimlik kartına sürücü belgesi yükleme ve 15 yaşın altındaki kendi çocuklarına yeni nüfus cüzdanı çıkartma işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar” dedi.

"Vatandaşımızın da bu konuda bir memnuniyeti var”

Nüfusmatik uygulamasından vatandaşların memnun olduğunu anlatan Tekbıyıkoğlu, “Buradaki amaç işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması, sıraların kuyrukların veya personelin meşgul edecek işlemlerin yeni teknolojik tasarımla ortaya çıkarılan bu nüfusmatik üzerinden gerçekleştirilmesi faaliyeti. Vatandaşlarımız günün herhangi bir saatinde gelip kimlik kartlarındaki yükledikleri akıllı sistemlerle ve parmak izi doğrulamasıyla beraber bu saydığım hizmetlerin hepsini verebiliyorlar. Biraz önce de bir vatandaşımızla beraber işlemleri gerçekleştirdik. Vatandaşımızın da bu konuda bir memnuniyeti var” diye konuştu.

"Vatandaşlarımız nüfusmatik ile daha fazla karşılaşacaklar”

Tekbıyıkoğlu, nüfusmatik uygulamasının İçişleri Bakanlığı mühendisleri tarafından yerli ve milli yazılımla geliştirildiğini ifade ederek, “Bu hizmet genişleyerek devam edecek. Nüfusu 50 binin üzerinde olan muhtarlıklarda, havalimanlarında, belediyelerde ve Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde nüfusmatiklerin yer almasına ilişkin planlamalar ise devam ediyor. Vatandaşlarımız nüfusmatik ile daha fazla karşılaşacaklar” şeklinde konuştu.

Yerli ve milli yazılımla geliştirildi: Tek dokunuşla nüfus işlemleri halledilebiliyor

Hasan Ay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.
Bitlis Bitlis-Baykan yolu ulaşıma kapandı, 3 saat sonra kontrollü açıldı Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolunda bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, yol 3 saatlik çalışma sonucu kontrollü açıldı. Bitlis’te etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Bitlis-Baykan karayolu üzerinde bulunan Bitlis Çayı Viyadüğü’nde saat 19.30 sıralarında bir tırın kayması sonucu yol ulaşıma kapandı. Kayan tır nedeniyle trafikte uzun araç kuyrukları oluşurken, Karınca köyü mevkiinde çok sayıda vatandaş yolda mahsur kaldı. İhbar üzerine bölgeye karayolları ekipleri sevk edilirken, AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından saat 19.30’da destek çalışması başlatıldı. Kızılay personeli ve gönüllülerinin katılımıyla yolda mahsur kalan vatandaşlara kek, meyve suyu ve su ikram edildi. Yaklaşık 3 saat süren çalışmaların ardından yol kontrollü şekilde trafiğe açılırken, zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı. Ulaşım ekiplerin yönlendirmesiyle sağlanıyor. Kızılay Bitlis Merkez Başkanı Ali Cengiz, "İlimizde etkili olan yoğun kar yağışı sonrası Karınca köyü mevkiinde yolda mahsur kalan yaklaşık 350 vatandaşa, Türk Kızılay Bitlis İl Merkezi Başkanlığı tarafından 19.30–21.00 saatleri arasında destek çalışması gerçekleştirildi. AFAD İl Müdürlüğü ile koordinasyon içerisinde yürütülen çalışmalarda, Türk Kızılay Bitlis İl Mekezi personelleri ve gönüllülerinin katılımıyla vatandaşlara 350 adet kek, 350 adet meyve suyu ve 210 adet su ikram edildi. Zorlu hava şartları nedeniyle bölgede mağduriyet yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçları karşılandı" dedi.