EKONOMİ - 20 Şubat 2021 Cumartesi 13:58

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

A
A
A
Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Aydınlı Romanların ellerinde hayat bulan ve kargıdan yapılan bir çok ürün Türkiye'nin sahil beldelerini güzelleştiriyor. Korona virüsten dolayı geçtiğimiz yaz sezonunda umduğunu bulamayan ama yeni sezondan umutlu olan Romanlar yılda 500 ton kargı işlendiği mahallede hazırlıklara devam ediyor. Kargılardan örülen ürünler, hayatın her alanında kullanılıyor.

Türkiye'de kargıdan yapılan ürünlerin merkezi durumunda olan Aydın'ın Efeler ilçesi Ilıcabaşı Mahallesi'nde yaz aylarının yaklaşması ile birlikte kargı mesaisi başladı. Mahallede yaşayan Roman vatandaşların kargı ve türevlerinden ördükleri sepetler, sandalyeler, şemsiyeler Türkiye'nin sahil beldeleri başta olmak üzere bir çok ile gönderiliyor.

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Sahil kesimlerinde turistlerin beğenisini kazanan ürünler çoğu zaman yok satıyor. Sipariş ile kargıdan çeşitli ürün ve figürler de ören Roman vatandaşlar aile bütçelerine gelir sağlıyor. Korona virüs dolayısıyla geçtiğimiz sezon durgun geçen turizm sezonundan bu sene ümitli olan Romanlar çeşitli ürünler hazırlayarak yaz sezonuna hazırlık yapıyor.

'Yaz sezonundan umutluyuz'

Aydın Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Abdül Aydeniz, Korona virüsten nedeniyle kafe ve restoranlara uygulanan kısıtlama kararlarından dolayı kendilerinin de sıkıntılar yaşadıklarını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde kapalı olan lokanta ve kafelere yönelik Mart ayında açıklanacak olan yeni kararların kendilerini umutlandırdığını ifade etti. Ürünlerinin hemen hemen hepsinin sahil bölgelerine gönderildiğini ifade eden Aydeniz, "Bu kargılar Aydın bölgesinden toplanıyor. Toplanan kargılar bu alanda yapılacak olan işe göre, ince, kalın, orta ve büyük gibi kategorilendirilerek seçiliyor. Bunların içerisinden sepet yapılacak olanlar, plaj şemsiyesi yapılacak olanlar kalite kalite, boy boy ayıklanıyor. Geçen yılki pandemiden dolayı sahil bölgelerinde restoran, otel ve kafelerin hizmet verememesi bizleri de etkiledi. Önümüzdeki sezondan umutluyuz. Bu yaza hazırlık yapıyoruz. Yaptığımız plaj şemsiyesi ve sepetleri Bodrum, Marmaris, Antalya ve Çeşme gibi sahil beldelerine gönderiyoruz. Korona virüse karşı aşılamadan ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart ayı açıklamalarından büyük umudumuz var" dedi.

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

'Tonlarca ürün işleniyor'

Yılda 500 ton ürün işlediklerini ifade eden Dernek Başkanı Aydeniz, "Plaj şemsiyesi, kirli çamaşır sepeti, raf, beşik ve koltuk gibi ürünler Ilıcabaşı Mahallesi'nde yapılmakta. Türkiye'deki hasır plaj şemsiyelerinin yüzde 90'ı da buradan gidiyor. Siparişe göre de müşterilerimizin istekleri doğrultusunda da iş yapıyoruz. Manken, örümcek, balık, abajur, koltuk ve masa gibi işleri de hazırlayabiliyoruz. Sera bölgeleri de dahil olmak üzere yaklaşık yılda 500 ton malzeme harcıyoruz. Antalya, Çanakkale, ve Bursa'ya bu ürünlerimizin dışında seralarda kullanılmak üzere seçtiğimiz kargıları da buradan gönderiyoruz. İşlediğimiz kargı ve kamışın büyük bir bölümünü Aydın'ın ilçelerinden temin ediyoruz. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda da yine Afyon Eber Gölü'nden, Kayseri'nin Develi ilçesinden, Kastamonu'nun Bozoğlak Köyü'nden kargı, kamış ve söğüt getiriyoruz. Afyon'dan iklim olarak daha sert ve karlı olması sebebiyle oradan gelen kamışlar soğuğa dayanıklı ve sert oluyor. Yapılan şemsiyeler daha uzun ömürlü ve dayanıklı oluyor" diye konuştu.

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Yirmi senedir sepet örüp, plaj şemsiyesi yaparak hayatını kazanan 60 yaşındaki Cavit Yanar ise, "Bir plaj şemsiyesini tamamıyla yapmak iki buçuk saatimizi alıyor. Bunlar Marmaris, Bodrum, Antalya, Kuşadası gibi bir çok sahil beldelerine gidiyor. İşimi severek yapıyorum" ifadelerini kullandı.

Yılda 500 ton kargı işliyorlar

Murat Uçkaç - Onur Durmuş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TAV Havalimanları’nın kurucu ortağı Sani Şener yönetimi bırakıyor TAV Havalimanları kurucu ortaklarından Mustafa Sani Şener, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini 1 Mayıs 2024 itibariyle bırakıyor. Şener, iş yaşamına TAV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek. Mustafa Sani Şener, kurucu ortağı olduğu ve 25 yıl boyunca İcra Kurulu Başkanı, son iki yılda da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak yer aldığı TAV Havalimanları’ndaki görevini bırakıyor. TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener, “1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı yap-işlet-devret projesiyle ile başlayan ve geride kalan 27 yılda küresel bir marka haline gelen TAV Havalimanları, bugün dünyanın önde gelen havalimanı işletmecilerinden birisi. TAV Havalimanları’nda 25 yıl boyunca görev yaptığım İcra Kurulu Başkanlığı makamını bıraktıktan sonraki iki yıl geçiş dönemini de Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak tamamladım. Bundan sonraki süreçte, TAV Havalimanları’ndaki yönetim ekibinin bilgisi, tecrübesi ve çalışkanlıklarıyla şirketin çok daha iyi yerlere geleceğine inancım sonsuzdur. Türkiye’de ve dünyada pek çok ilklere imza atmış havacılık sektörüne ait öncü bir şirket olmanın gururunu her zaman yaşadık ve bundan sonra da yaşamaya devam edeceğiz. 1 Mayıs 2024 tarihi itibari ile TAV Havalimanları yönetimindeki görevimi bırakırken, firmanın ortağı olarak kalmaya devam edeceğim. Bundan sonraki iş hayatıma 2006 yılında TAV Havalimanları bünyesinden ayırdığımız TAV İnşaat şirketinde devam edeceğim” dedi.
Ankara Bakan Göktaş, Hande Fırat’ın Devriamber sergisini ziyaret etti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Hande Fırat’ın Devriamber Sergisini ziyaret etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sunucu ve gazeteci Hande Fırat’ın uzun süreli çalışmalarını içeren Devriamber sergisini ziyaret etti. İkinci Mecliste sergilenen Devriamber Sergisi’ni ziyaret eden Göktaş serginin kız çocukları ve kadınlar için büyük önem taşıdığını söyledi. “Buranın da hikayesi aslında çok ilginç, çok derin” Hande Fırat’a sergi için teşekkür eden Bakan Göktaş, “Bugün ekranlardan tanıdığımız ve başarılı gazetecilik hayatıyla tanıdığımız Hande Fırat’ın aslında bir diğer yönü olan sanatçılığıyla ilgili çok güzel bir sergiye geldik. Devriamber Sergisi Hande Fırat’ın kendi yaşam hikayesini aktardığı ama aynı zamanda pek çok kız çocuğuna da ilham olabilecek bir sergi burası. Aile bağları köklü bağlar bunları da ele alan bir sergi. Aynı zamanda ebeveyn kaybı yaşamış kız çocuklarının ve kadınların kendi hikayesini ele alıyor. Bu tabi ki hande hanımın hayatının bir parçası. Bazen sanat sergisi ziyaret ettiğinizde bazı sanat eserlerinde insanların hikayesi vardır. Buranın da hikayesi aslında çok ilginç, çok derin. Aynı zamanda çok etkileyici ve belirleyici. Burada ebeveyn kaybı yaşamış kız çocukları ve kadınların çınarlarını kaybedip kendileri de bir çınar olan kadınları ve çocukları anlatıyor. Burada çok güçlü mesajlar var biz de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak kız çocuklarımızın hayatın her alanında aktifleşmesi ve rol alması için çok önemli çalışmalara el atıyoruz. Bu minvalde de aslında bu sergi bizim için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.