POLİTİKA - 05 Ağustos 2015 Çarşamba 13:09

Yıldız: 'Güçlü bir İran ve güçlü bir Türkiye çok iş yapar'

A
A
A
Yıldız: 'Güçlü bir İran ve güçlü bir Türkiye çok iş yapar'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'İran’ın güçlenmesi Türkiye’nin ve bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraber çok fazla iş yapacaktır' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Gençlik Vakfı tarafından düzenlenen Genç Diplomat Akademisi'ne konuşmacı olarak katıldı. Toya Plaza’da gerçekleşen seminerde “Uluslararası Enerji Alanında Türkiye’nin Rolü” konusu altında diplomat adaylarına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, enerji piyasasına ilişkin önemli ifadeler kullandı.

Dünya enerji kaynaklarının yüzde 65’in Türkiye’nin doğusunda olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Batımızda da tüketim noktalarının yüzde 65’i bulunmaktadır. O yüzden Türkiye coğrafyasından kaynaklanan bütün avantajları çok iyi kullanmak ve değerlendirmek durumundadır. Özellikle ham petrol varil fiyatlarının Türkiye deki tüketimi ne kadar etkilediği dünya ile alakalı rakamları ne kadar oluşturduğunu da konuşmalıyız. Türkiye gayri safi yurtiçi hasıla açısından dünyanın yüzde 1’i civarındadır. Dünya’da 77 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla var. Türkiye bunun yüzde 1’ine karşılık geliyor. Nüfus olarak da Türkiye bunun yüzde 1’ine karşılık geliyor. Dünyada 7.1 milyar insan var, Türkiye’de de 77 milyon insan var.

Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne Türkiye sahip ama öyle madenler var ki, yine Türkiye başka madenlerde yine dünyanın yüzde birine denk geliyor. Ama enerji piyasasıyla ilgili bir şeyden bahsediyorsanız bu rakamlara bakarken ulusla arası dengelere de bakmanız lazım. Aranızda siyaset bilimi mezunu olanlar var. Şu gerçeği mutlaka bilmemiz lazım. Zaman zaman enerjinin siyaset üzerinde zaman zaman da siyasetin enerji üzerinde etkisi vardır. Bu yükleri mutlaka doğru yönetmemiz gerekiyor. Bunları bazen birbirinden izole ettiğinizde doğru iş yaparsınız bazen de izole etmediğinizde doğru iş yaparsınız. Bunları da somut olaylarla destekleyeceğimizi belirtmek isterim” diye konuştu.

Dünyada bir günde yaklaşık 93 milyon varillik petrol tüketimi olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Arz talepten daha az değildir. Dünyanın büyüme hızı bir nevi dondu. Yaklaşık 3-4 yıldan bu yana dünya yüzde 1’ler yüzde yarımlar civarında bazı yerlerde küçülüyor. Bazı yerlerde büyüyor. O yüzden dünyanın ortalama büyüme hızı tüketim rakamlarını çok fazla etkilemiyor” dedi.

“DOLARDAKİ ARTIŞ, MALİYET ARTIŞI DEMEKTİR”
“Türkiye’de petrol ürünleri ile alakalı gerek benzin gerekse motorin ne varsa onlarla alakalı bütün fiyatlamalar otomatik fiyatlama mekanizmasına tabidir” diyen Bakan Yıldız, “Herhangi bir indirim veya herhangi bir maliyet artışı olmuşsa üç gün içerisinde piyasaya yansıtılır. Ham petrol varil fiyatları düştüğünde tabiî ki petrol ürünleri de düşecektir. Olması gereken budur. Bununla alakalı bir faktör daha var. Biz herhangi bir AB üyesi ülke değiliz. Dolarla alıp TL ile satış yapıyoruz. Yani dolardaki bir artış aynı şekilde maliyet artışı demektir” ifadelerini kullandı.

“İRAN'IN GÜÇLENMESİ TÜRKİYE'NİN İŞİNE GELMEKTEDİR”
İran ve Rusya ile yapılan ve yapılacak olan işbirliğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Yıldız, “Kardeş, dost ve samimi ülke olarak İran’ın güçlenmesi Türkiye’nin ve bölgenin işine gelmektedir. Güçlü bir Türkiye ve güçlü bir İran beraber çok fazla iş yapacaktır. Ham petrol üretimini arttıracak olması dünyadaki ham petrol varil fiyatlarına bir tüketici ülke olarak bize olumlu yansıyacaktır. Rusya Federasyonu enerji bakanı ile beraber aramızdaki çalışmaların olgunlaşması için ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Kendileri de geçen hafta açıklama yaptılar. Türkiye’nin aldığı yüzde 10.25’lik indirimin önümüzdeki süreçte imzaya açılacağını söylediler. Ben bu imza sürecinin çok uzamamasından yanayım. Çünkü 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olacaktır ve BOTAŞ’ın maliyetlerini olumlu manada azaltacak bir konudan bahsediyoruz. Bu Türkiye’nin çıkarına olan bir iştir. Türkiye’nin menfaatleri ile alakalı olan bir iştir. O yüzden zamanında tamamlanacağına inanıyorum” dedi. 

MEHMET ALTUNIŞIK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."
Manisa Soma’da yaşayan Ordulular hayatını kaybeden madenciler anısına fidan dikti Manisa’nın Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden Ordulu madencilerin anısına dernek bahçelerine fidan dikti. 13 Mayıs 2014 yılında Soma’da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının acısı hala yüreklerdeki tazeliğini koruyor. Soma ilçesindeki Ordulular Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri ve üyeleri de faciada hayatını kaybeden Ordulu madencilerin isimlerini yaşatmak için dernek bahçelerine fidan dikimi gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, madende hayatını kaybeden 301 şehide rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hayatını kaybeden 301 şehit madencimizin arasında bulunan Hüseyin Avkaş, Ferhat Avkaş, Sadettin Yılmaz, İsa Sadan ve ilçemizdeki başka madende hayatını kaybeden Salih Ayber’in hatıralarını burada yaşatmak hem de onların ailelerini onurlandırmak için böyle bir çalışma yaptık. Maden şehitliğine giderek hayatını kaybetmiş madenciler için dualar ettik. Diktiğimiz fidanlara da onların adının olduğu plakaları korkuluklarına çakarak isimlerinin ve hatıralarının yaşamasını istiyoruz. Emeği geçen yöneticilerimiz ve üyelerimizden Allah razı olsun. Hayatını kaybeden tüm madencilerimizin ruhları şad olsun”