EKONOMİ - 19 Ağustos 2021 Perşembe 09:00

Yılın ilk Hicaz Narı hasadı Silifke’de yapıldı

A
A
A
Yılın ilk Hicaz Narı hasadı Silifke’de yapıldı

Yılın ilk Hicaz Narı hasadı Mersin’in Silifke ilçesinde yapıldı. Üretici Cem Ergül’e ait 45 dönümlük bahçeden ilk hasadı yapılan Hicaz Narı'nın kilosu dalında 4 liradan satıldı.

Dikim yaptığı ilk yıl ürün almaya başladığını belirten Ergül, bu yıl 60 tona yakın rekolte elde edeceğini söyledi. Narın kilosu dalında 4 liradan satılırken Türkiye’de iç piyasa ve talep olursa yurtdışına ihraç edilmek üzere işleme ve paketleme tesisine gönderildiğini belirten Ergül, sezon sonunda ise meyve suluk narın 1 liradan satıldığını ifade etti.

Tüccarların ekip halinde gelerek dalında satılan narları topladıklarını belirten Ergül, “Narları ilk olarak işleme ve paketlemeye götürüyoruz, ardından talebe göre konteynırlarla yurt dışına ihracını gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ise bu yıl bin 500 dönüm araziden 2 bin tonun üzerinde Hicaz Narı hasadının yapılmasını beklediklerini ifade ederek, ilçenin ova kesimlerinde narenciyeye alternatif olarak üretimi yapılan hicaz narının erken hasat edildiğini söyledi. Doygun, ihracatçıların da bölgeye gelerek dalında satılan narları topladıklarını ifade ederek, “Narları ilk olarak işleme ve paketlemeye götürüyoruz, ardından talebe göre konteynırlarla yurt dışına ihracını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Tüccar Nail Turan Bobuş ise, “45 dönüm arazide Hicaz Nar hasadının ilkini gerçekleştirdik. Bu narın erkenci olması ile birlikte bölgemizde dikimi yoğunlaştı. 60 ton ürün bekliyoruz. Ürünlerimizi Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediyoruz. Tarsus’taki fabrikamızda paketleme ve işlemesini gerçekleştiriyoruz. Kilosu şu an dalında 4 liradan gidiyor. Paketlemeye aldığımızda fiyat yükseliyor. 6.5 ila 7 lira arasında değişen fiyatla satıyoruz” dedi.

Murat Şengi
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekipleri Kurban Bayramında sahada olacak Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşları ve yetiştiricileri bilgilendirmek amacıyla hazırladığı ‘Kurban Rehberi’ni il genelinde dağıtıma çıkardı. Rehberde, kurbanlık seçimi, kesimi ve et saklama şartları hakkında ihtiyaç duyulan tüm bilgiler yer alıyor. İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerin görev alacağı Kurban Danışma Masaları da 14 ve 15 Haziran tarihlerinde vatandaşlar için kurulacak. Muğla’da vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesme vecibelerini yerine getirebilmeleri için hazırlıklar tamamlandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, kurbanlık alımı esnasında ve kurban kesimi sonrası yapılması gerekenler ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi il genelinde 91 adet geçici kurban kesim yeri ve 45 adet kurban satış yeri belirledi. Lokasyonlarla ilgili bilgilendirme yazıları, mahalle muhtarlıklarında ve kamu kurumlarında vatandaşların bilgisine sunuldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il ve ilçelerdeki satış noktalarını, bayram boyunca toplam 65 kişilik bir ekiple denetleyecek. Kurban Danışma Masaları kuruldu Öte yandan, geçici kurban satış yerlerinde özellikle hareketliliğin yoğun olacağı 14-15 Haziran günlerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan veteriner hekimler tarafından ‘Kurban Danışma Masaları’ oluşturulacak. Burada görevli veterinerler, vatandaşlara kurbanlık seçimi, genel kurbanlık muayenesi, TARIMCEBİMDE uygulamasının tanıtımı ve küpe sorgulaması, kurban etinin saklanması gibi konularda bilgilendirme yapacak. Saylak’tan vatandaşlara ve yetiştiricilere uyarı İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Kurban Bayramı’nda vatandaşların ibadetini sorunsuz bir şekilde yerine getirmesi için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirterek, özellikle ‘Tarım Cebimde’ mobil uygulamasına dikkat çekti. Bakanlığın geliştirdiği Tarım Cebimde uygulaması üzerinden hayvanların küpe numaraları girilerek, küçük ve büyükbaş hayvanlarla ilgili tüm detaylara ve aşı bilgilerine ulaşılabileceğini kaydeden Saylak, vatandaşları ve yetiştiricileri Bakanlık tarafından belirlenen kurallara riayet etmeleri ve uygunsuzluk görüldüğünde yetkililere bildirmeleri konusunda bir kez daha uyardı. İl Müdürü Barış Saylak, bayram süresince nöbetçi veterinerlerin görevlendirildiğini hatırlatarak hayvan ve insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek durumlara karşı 24 saat esasına göre müdahaleye hazır olarak bekleyeceklerini ifade etti. Muğla halkının Kurban Bayramı’nı sorunsuz ve güvenle geçirebilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini belirten Saylak, gıdanın arz güvenliği ve vatandaş sağlığı konusunda taviz vermeyeceklerini kaydederek, “Bütün hemşehrilerimizin, ülkemizin ve İslam dünyasının Kurban Bayramı’nı kutluyor, bayramın huzura ve mutluluğa vesile olmasını diliyoruz” dedi.
İzmir Uluslararası ’change’ şebekesine İzmir merkezli operasyonda 4 tutuklama Ağır kazalı araçları, yurt dışından getirilen aynı marka araçlarla ’change’ yapıp vatandaşlara satan uluslararası şebekeye yönelik İzmir merkezli 7 ilde gerçekleşen eş zamanlı operasyonda 4 şüpheli tutuklandı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, meydana gelen doğal afetlerde zarar gören veya tamir edilemeyecek derecede ağır kazalı araçların, yurt dışından temin edilen aynı marka araçlar ile change (değişim) yapıldığı, sonrasında bu araçlar başka şahıslara satılarak haksız kazanç elde edildiği bilgisi üzerine çalışma başlattı. Polis ekiplerinin uzun süren teknik ve fiziki takibinin ardından, şüphelilerin hasarlı aracı temin ettikten sonra çifte vatandaş olan diğer şüpheli aracılığı ile yurt dışından aynı marka model aracı getirttikleri, change işlemi sonrası hasarlı araç tamir edilmiş gibi göstermek suretiyle sattıkları tespit edildi. Yapılan çalışma neticesinde İzmir ve 6 farklı ilden getirilerek incelenen tüm araçların change olduğu, bu araçların tamamının aynı marka olduğu dikkat çekti. Eş zamanlı operasyon Polis ekipleri tarafından, 10 Haziran günü İzmir merkezli toplam 7 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda 20 adet araç, 4 adet motor bloğu, 10 adet elektronik motor beyni, 1 adet yurt dışı menşeli araca ait şasi demiri, 1 adet ruhsatsız tabanca ve 23 adet fişek, çok sayıda plaka, tescil belgesi ve dokümanlar ele geçirildi. 4 şüpheli tutuklandı Nitelikli dolandırıcılık, sahtecilik ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet suçlarından yakalanan 4 şüpheli, ifadelerinin ardından emniyetten serbest kaldı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden M.O.T., Ş.B., T.T. ve M.A., adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Y.A, E.G, B.A, ve T.G. isimli 4 şüpheli ise tutuklandı.