EKONOMİ - 20 Temmuz 2018 Cuma 10:58

Yurt dışı ÜFE aylık yüzde 3,44 arttı

A
A
A
Yurt dışı ÜFE aylık yüzde 3,44 arttı

YD-ÜFE, 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,84 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Haziran ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE), 2018 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,44, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,48, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,84 artış gösterdi. 

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 4,39 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 3,42 artış olarak gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ İÇECEKLERDE GERÇEKLEŞTİ 

Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 5,28 ile içecekler, yüzde 4,85 ile diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri, yüzde 4,80 ile kimyasallar ve kimyasal ürünler sektöründe gerçekleşti. 

Ana sanayi gruplarında en fazla aylık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti 

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Haziran ayında en fazla aylık artış dayanıksız tüketim mallarında ve en fazla yıllık artış enerji mallarında gerçekleşti.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Filistin Dayanışma Platformu, İsrail’in Refah’ta başlattığı saldırıyı Ankara’da protesto etti Ankara’da bulunan Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla İsrail’in başlattığı saldırıyı protesto etmek için Amerikan Büyükelçiliği önünde toplandı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 1 buçuk milyona yakın Gazzeli, Refah kentine sığınmıştı. İsrail’in Refah kentine yönelik başlattığı hava saldırısının ardından Filistin Dayanışma Platformu, "Refah’ta Katliama Hayır" sloganıyla saldırıyı kınamak için Ankara’da bulunan Amerikan Büyükelçiliği önünde çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İsrail’i protesto etti. Elçilik binası önünde toplanan kalabalık, İsrail’i protesto etmek için "İnsanlık onuru siyonizmi yenecek" ve "Susma haykır soykırıma hayır" sloganları attı. Öte yandan kalabalık, İsrail askerleri tarafından Kudüs’te öldürülen Hasan Saklanan’ı ise rahmetle anmayı unutmadı. Grup adına basın açıklamasında bulunan Zeynel Abidin Özkan, İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıların ardından Refah sınır kapısına sığınan yaklaşık bir buçuk milyona yakın Gazzeli’nin 214 gündür açlıkla boğuştuğuna dikkati çekti. "Soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar" Refah’a başlatılan saldırılarla birlikte bölgede can güvenliği sorununun da başladığının altını çizen Özkan, “214 gündür dünyanın gözü önünde Filistin’de kardeşlerimiz İsrail soykırımına maruz bırakılıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılamalara; İsrail, lobi faaliyetleriyle tüm ülkelere müdahale ettirmeye ve İsrail yetkililerinin ceza almaması için bir çaba içerisine girdi. Hepimiz gördük ki aslında adalet İsrail için varmış ve tüm ülkeler de İsrail’in soykırımını desteklemek için çalışıyormuş. Bugün ortaya çıkan belgelerde görüldü ki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde İsrail’in soykırımına ortak olan yöneticilerinin ceza almamasına yönelik baskı içeren mektuplar mahkemeyi köşeye sıkıştırmak adına kullanılıyor. Biz inanıyoruz ki hem mahkemede görülen davada hem de Güney Afrika’da devam eden davada soykırımın ortakları ahirete kalmadan dünyada da inşallah gereken cezayı bulacaklar” ifadelerini kullandı.