GÜNDEM - 01 Mayıs 2016 Pazar 15:57

Yurttan 1 Mayıs manzaraları

A
A
A
Yurttan 1 Mayıs manzaraları

1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü yurt genelinde, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katıldığı etkinliklerle kutlandı. 1 Mayıs kutlamalarına bazı illerimizde ise ilginç protestolar damga vurdu.

BALIKESİR  

1 Mayıs İşçi Bayramı Balıkesir'de kutlandı. 250 kişinin katıldığı kutlamalar sakin geçti. Balıkesir'de 1 Mayıs İşçi Bayramı olaysız bir şekilde kutlandı. Bir çok sendikanın katıldığı gruplar, Çarşamba pazarında toplanarak atılan sloganlar eşliğinde Kuva-yi Milliye Meydanına yürüyüş yaptı.

KOCAELİ 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşku ile kutlandı. Gebze de kutlanan emek ve dayanışma gününde polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü Gebze’de yoğun bir katılımla kutlandı. Gebze Sendikalar Birliğine bağlı sendika üyeleri sabahın erken saatlerinden itibaren Trafo meydanında toplanmaya başladı. Ardından Şehit Numan Dede caddesi boyunca pankart filamanla ve Türk bayrakları ile sloganlar eşliğinde Gebze Kent Meydanında bulunan miting alanına kadar yürüyüş yapıldı.

İZMİR

1 Mayıs coşkusunu kutlamak isteyen İzmirli Anarşit Grubu, Gündoğdu meydanında oluşturulan kontrol noktası önünde üstlerinin aranmak istenmesi üzerine, kıyafetlerini çıkarmaya başladı. Güvenlik güçleri tek tek kontrollerini yaptıktan sonra grubu içeri aldı 

EDİRNE -

Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Edirne’de de coşkuyla kutlandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında, bine yakın emek ve meslek örgütü üyesi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Edirne Şükrüpaşa İlk Öğretim Okulu önünde toplanarak, davul ve zurna eşliğinde oluşturulan kortejle trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde hazırlanan platforma yürüdü.

SİVAS 

Sivas'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kutlandı. Etkinliğe katılanların büyük bir çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturdu. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına Cumhuriyet Halk Partisi, EMEP, gibi siyasi partiler ile KESK'e bağlı sendikalar ve çeşitli gençlik kuruluşları ile sivil toplum örgütleri katıldı. Kutlama öncesi Mevlana Caddesi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kutlamanın yapılacağı caddeye çıkan sokaklar barikatlarla kapatıldı. Caddenin üzerinde bulunan çöp konteynerleri kutlamaların güvenliği için bulunduğu yerlerden kaldırıldı.

AĞRI  

Devrimci İşçi Sendikası Ağrı Şube Başkanı Ersin Erincik,“DİSK olarak her alanda bağırıyoruz. Bugün Taksim’de de bağırıyoruz, bölgenin bütün illerinde yapılan, ülkenin bütün illerinde yapılan etkinliklerle 1 Mayıs’ta bağırıyoruz. Biz kamuda ayrımsız kadro istiyoruz” dedi. Ağrı Belediye Otoparkı’nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında konuşan DİSK Ağrı Şube Başkanı Ersin Erincik, “Uçurumun kenarına gelmiş bu ülkemizi tekrar düzlüğe çıkarmak için, ideolojilerimizi bir kenara bırakıp, omuz omuza verip, el ele tutuşarak, Tükiye'nin doğusundan batısına kadar, tekrar silahların sustuğu siyasetçilerin konuştuğu bir sürece dönüştürmemiz lazım. Tekrar barış masasına doğru, Dolmabahçe Sarayı mutabakatına dönüşmesi lazım. Çünkü her gün acılar yaşanıyor, acılar çekiyoruz. Bu alanın böyle boş kalması da böyle kirli savaşın yansımalarıdır” dedi.

TUNCELİ 

Tunceli’de 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları sakin geçti.
Tunceli’de 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen İşçi Bayramı kutlamaları nedeniyle eski devlet hastanesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi alkış ve sloganlarla kutlamanın yapılacağı Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul’un da katıldığı kutlamalarda yapılan konuşmalarda 1 Mayıs’ın önemi vurgulanırken, barış çağrısında bulunuldu.
Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı kutlamalar, konuşmaların ardından sona erdi.

HAKKARİ 

Hakkari’de 1 Mayıs Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubeler Platformu öncülüğünde yapılan basın açıklaması ile kutladı.
Hakkari’de 1 Mayıs Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Hakkari Şubeler Platformu öncülüğünde belediye önünde düzenlenen basın açıklaması ile kutlandı. Hakkari Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen 1 Mayıs açıklamasına; HDP ve DBP il yöneticileri ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve emekçilerin katıldı. Saygı duruşunun ardından, kısa bir açıklama yapan Türk- İş Hakkari Temsilcisi Seyfullah Akın, emek, barış, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve dayanışma için alanlarda olduklarını söyledi. 


1 MAYIS RİZE’DE HORONLA KUTLANDI

Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplanan DİSK, KESK, CHP, Derelerin Kardeşliği Platformu, EMEP, ÖDP ve Birleşik Haziran Hareketi mensupları Cumhuriyet Meydanı önüne kadar tulum ve sloganlar eşliğinde yürüdü.
Kutlama için geniş güvenlik önlemlerinin alındığı meydana gelen katılımcılar polis tarafından aranarak meydana giriş yaparken, toplanan kalabalık hayatını kaybeden işçiler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Rize’de kutlamak için şehre gelen Disk Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ise, yaptığı konuşmada, hükümetin hazırlamış olduğu Kıdem Tazminatı Yasası, Kiralık İşçiliklerle ilgili yasa ve İş Mahkemeleri hakkındaki yasaları eleştirdi.
 

TAŞKIN SARICA,OTAĞ FIRINCIOĞULLARI,KAAN KIZIL,UĞUR YİĞİT,AHMET YILMAZ,ERCAN TOPAÇ,MİMAR KAYA-HASAN FEHMİ DEMİR, KORAY USTABAŞI

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türkiye ve Çekya arasında çevre koruma işbirliğine ilişkin niyet beyanı imzalandı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ‘Çevre Koruma İşbirliğine İlişkin Niyet Beyanı’na imza attı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin dünyaya tanıttığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde bir dünya markası haline gelen Sıfır Atık Hareketi başta olmak üzere Bakanlığın çevre projelerine ilişkin istişarelerde bulunuldu. “İklim Kanunu hazırladık” İklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve iklim değişikliği ile mücadelede kararlı olduklarını aktaran Bakan Özhaseki, “Bu konuda ekolojik temelli ve bilimsel yöntemlerle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İklim Kanunu’nu hazırladık, önümüzdeki günlerde TBMM’ye getireceğiz” ifadesini kullandı. İklim değişikliğiyle mücadele ve çevre projelerinde Türkiye’nin deneyimlerini Çek Cumhuriyeti ile paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirten Bakan Özhaseki, şunları kaydetti: “Ortak evimiz dünyamızı evlatlarımıza daha yaşanabilir bırakabilmek için birlikte hareket etmemiz ve dünyadaki çevre sorunlarına ortak çözüm üretmemiz gerektiği bilinciyle çalışmalarımızı artıracağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefimiz doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadeledeki deneyimlerimizi paylaşacak, sahip olduğumuz hassasiyetle çevre projelerimizde iş birliği yapacağız.” Özhaseki, çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında orman varlığını son 20 senede artıran ender ülkelerden biri olduklarını söyledi. Toplam 100 milyon metrekare millet bahçesi yapma çabası içinde olduklarını vurgulayan Özhaseki, “Bu konuda her türlü iş birliğine açığız. Bildiklerimizi dünyayla paylaşırız” dedi. Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Petr Hladik ise atık yönetimi ve jeoloji konusunda iş birliği yapmak istediklerini söyledi. İki ülke olarak ortak paylaşılacak tecrübeler olduğuna dikkati çeken Hladik, “Dünyayı gelecek nesiller için korumak görevimizdir” kaydetti. Görüşmenin ardından iki Bakan, iklim değişikliğiyle mücadeledeki deneyimleri paylaşmak, çevre projelerde iş birliği yapmak üzere “Çevre Koruma İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı”nı imzaladı.
Ankara Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, IKBY heyetini kabul etti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ile heyetini kabul etti. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi olan Aydın Maruf ve heyetini Cumhurbaşkanlığı külliyesindeki makamında kabul etti. Topçu, yaptığı konuşmada, şunları kaydetti: "Türkiye bölgesinde ve dünyada barışı, istikrarı ve refahı hakim kılmak için başta her alandaki ilişkilerinde, sınır komşuları olmak üzere en üst düzeyde ’Türk Samimiyeti’ ile gereğini kararlı bir şekilde yapmaktadır. Irak ve Türkiye halkı birbirlerinin tarihi, kültürel daha ötesi kan ve can kardeşi olup, Erbil, Süleymaniye, Bağdat, Kerkük ve Musul bizim için birbirinden asla ayırmadığımız kardeşlerimizin yaşadığı kadim beldelerdir. Kürdün, Arap’ın Türkmen’in eline diken batsa Türkiye devleti ve milletiyle yüreğinde hisseder. Irak’ın 3. asli ve kurucu unsurlarından, barışın ve kardeşliğin teminatı Türkmenlerin; Irak’ın birliği ve dirliği içinde hak ettikleri yere sahip olmaları, Irak’ın ve Irak halkının tamamının birliği, refahı ve istikrarı için önemli olduğu kadar, Türkiye ve Irak’ın var olan her alandaki iyi ilişkilerinin daha da gelişmesi için de önemlidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyareti ile birlikte iki kardeş ülke arasında imzalanan ’Kalkınma Yolu Projesi’ sadece bölgenin değil bütün dünya başkentlerinin de refah ve istikrarı için büyük katkıları olacaktır."