SPOR - 13 Şubat 2019 Çarşamba 13:53

Yusuf Namoğlu: 'Hata yapanları dinlendirdik'

A
A
A
Yusuf Namoğlu: 'Hata yapanları dinlendirdik'

İstifa etme hazırlığında olan MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, NTV’ye konuştu. Hata yapan hakemleri dinlendirdiklerini söyleyen Namoğlu, “Bir hakem hata yaptı diye hakemliği bitirilmez” ifadelerini kullandı.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, istifa dilekçesini vermeden önce açıklamalarda bulundu. NTV’nin sorularını yanıtlayan Namoğlu, VAR sisteminde de hatalar yapıldığını söyledi. Bu sistemin oturması için 1 yıl çalıştıklarını söyleyen Namoğlu, “Monitöre rağmen yanlış kararlar veren arkadaşlar oldu, biz de prosedür gereğince dinlendirmeye aldık. Sahadaki insan pozisyonu göremeyebilir. VAR sistemi zaten bunun için. Yanlış kararlar bilinçli değil, yetenekle ilgili bir durum. Bir pozisyon için bir hakemin kariyeri bitmez. Hakemleri korumak için ve kamuoyuna bilgi vermek için yazılı açıklama yaptık. Zamanında bir hata nedeniyle Deniz Ateş Bitnel’in hakemliği bitirildi. Aynısı olmaması için kamuoyuna açıklama yapmak mecburiyetinde kaldık. Hakem arkadaşlar, yaptıkları hata karşılığında cezasını çekecektir, çekti de. Ama hata için hakemliği bitirilmez” dedi.

“VAR konuşmaları, protokol gereği verilmez”
VAR sisteminin gelmesinin ardından hataların benzer şekilde devam ettiğini de söyleyen Yusuf Namoğlu, “Bütün dünyada buna benzer hatalarla bu sistem devam ediyor. Almanya’da ve Fransa’da buna benzer hatalar oluyor. Almanya’da Schalke maçında bir pozisyonda oyuncunun neredeyse ayağı kırılacaktı. Yüzde 100 kırmızı kart. Ama hakem sarı kart verdi. VAR hakemi sonrasında kendisini uyarsa da, hakem VAR’a gitmeye gerek duymuyor. Yapılan araştırmada Schalke maçında daha önce sıkıntı yaşadığı ortaya çıkıyor ve bundan dolayı böyle bir durum ortaya çıkıyor. Bizde böyle bir durum olmadı. VAR’daki arkadaşlar hakemi izlemeye davet ettiğinde herkes pozisyonu izledi” dedi. Galatasaray’ın talep ettiği VAR konuşmalarıyla ilgili olarak da konuşan Namoğlu, “VAR protokolü içinde, VAR diyaloglarının açıklanmaması konusu var. IFAB’la yapılan bir anlaşma var. Kulüpler IFAB’a gitseler de bunları vermezler. Ancak protokol değişirse verilebilir” açıklamasını yaptı.

“Kurul olarak istifa ediyoruz”
TFF’den kendilerine istifa talebi gelmediğini sözlerine ekleyen Yusuf Namoğlu, “TFF’den istifa talebi gelmedi, talebi ben ilettim. Yarın görevim tamamlanmış olacak. Kurul olarak istifa ediyoruz. Şimdi diğer arkadaşlardan da istifaları elektronik olarak aldık” dedi. Hakemlerde art niyet olmadığını örnekle anlatan Namoğlu, “Bir maçın hakemi bir maçta gol verdi, sonra izleyince pozisyonda faul gördü ve golü iptal etti. Eğer bir hakemde art niyet olsa, zaten önceki pozisyonda golü vermez. Ya da görüntüyü izleyip golü iptal etmez” diye konuştu. Bazı hakemlerin bazı maçlara verilmemesiyle ilgili olarak böyle bir durumu zaman zaman söz konusu olduğunu söyleyen Namoğlu, “Özgür Yankaya, Fenerbahçe maçlarına uzun süre gitmedi. Belli bir süre beklendi. Ama biz özen gösterdik bu maçlara vermek için. Görev verilmeyen 1-2 hakem olabilir” ifadelerini kullandı.

“Dürüstlükten taviz vermedik”
Son olarak dürüstlükten taviz vermediklerini söyleyen Yusuf Namoğlu, “İşimizi yaparken kimseye müdahale ettirmedik. Bu konuda arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnsani olarak hakemler hata yapmış olabilir, belki biz de atamalarda hata yapmış olabiliriz. Ama dürüstlüğümüzden taviz vermedik. Biz koltuğu bırakabilen yapıda olan insanlarız” dedi. Namoğlu, istifa dilekçesine ise “Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı’ndan yarın itibariyle istifa ediyorum” ifadelerini yazdı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Ayağından çıkardığı botlarını yaşlı depremzedeye giydirmişti, kahraman itfaiyecinin ani ölümü Merzifon’u yasa boğdu Kahramanmaraş’ta depremin yıktığı binanın enkazından kurtardıkları yaşlı adama ayağındaki botlarını çıkarıp giydirdiği görüntüleri gündem olan Amasya Merzifonlu itfaiyeci Kürşat Aydın, Samsun’da evinde ölü bulundu. Depremin sembolü o botlarını bir daha giymeyen 43 yaşındaki Aydın’ın ani ölümü memleketindeki sevenlerini yasa boğdu. Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, başsağlığı mesajı yayınlayarak üzüntüsünü paylaştı. Olay, Samsun’un Atakum ilçesi Yeni Mahalle’de meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Amasya’nın Merzifon ilçesinde Merzifon Belediyesi’nde itfaiye personeli olarak çalışan Kürşat Aydın, ilaç mümessili olan eşi Mine Aydın tarafından Samsun’daki evinin banyosunda hareketsiz halde yerde yatarken bulundu. Olay yerine polis ve ambulans sevk edildi. Yapılan kontrolde Kürşat Aydın’ın olay yerinde hayatını kaybettiği tespit edildi. Aydın’ın cansız bedeni savcının olay yerindeki incelemesinin ardından otopsi için Adli Tıp Kurumu Samsun Grup Başkanlığına gönderildi. Kesin ölüm sebebinin otopsi sonucu belli olacağı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor. 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından Amasya’nın Merzifon ilçesinden hızlı bir şekilde Kahramanmaraş’a giden Merzifon Belediyesi itfaiye ekipleri, Trabzon Caddesi’nde çöken apartmanın enkazından 36 saat sonra yaşlı bir adamı sağ çıkardı. O sırada itfaiyeci Kürşat Aydın yalın ayak olduğunu gördüğü yaşlı adama kendi botlarını çıkararak giydirdi. Botları giyerken şaşırıp “Sen ne yapacaksın?” diye soran yaşlı adama da, “Sen bizi düşünme. Biz giyeriz bir şey” şeklindeki cevabıyla da yürekleri bir kez daha ısıtmıştı. Kurtarma çalışmalarının yoğunluğu nedeniyle ismini bile soramadıkları yaşlı adamın birkaç saat sonra botları geri getirdiğini ve aralarında geçen diyaloğu asla unutamayacaklarını anlatan Kürşat Aydın, "Botlarımı o günden beri giymiyorum. İtfaiye Müdürlüğümüzde duruyor. Bizim için depremin sembolü oldu" diye konuşmuştu.
Çorum Osmancık’ta üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı Çorum’un Osmancık ilçesinde, çeltik üretimini arttırmak amacıyla üreticilere 18 ton çeltik tohumu dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projesi kapsamında yüzde 50’si bakanlık destekli maliyeti 890 bin lira olan 18 ton çeltik tohumu üreticilere teslim edildi. Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Çeltik tohumu dağıtım törenine Vali Yardımcısı Muhammet Gürbüz, Osmancık Kaymakamı Ayhan Akpay, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İl Müdür Yardımcısı Bayram Rıdvan Dikici ile Osmancık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve üreticiler katıldı. Proje teslim töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, “Çorum’da toplamda 551 bin 284 ha tarım arazisi bulunmakta, 410 bin 341 ha alanında tahıl üretimi yapılmaktadır. Osmancık ilçemizde ise 234 bin 657 ha tarım alanının 14 bin 223 ha tahıl üretimi yapılmaktadır. 2023 yılında 6 bin hektar alanda çeltik üretimi yapılarak 52 bin ton üretim gerçekleştirilmiştir. Bu miktarın 33 bin tonu Osmancık ve Kargı ilçelerimizden karşılanmaktadır" dedi. Çeltik ekimi, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca hane için önemli bir faaliyet ve gelir kaynağı olduğunu hatırlatan İl Müdürü Göktekin, "Çeltik günlük yaşamda belki de göz ardı ettiğimiz ancak hayatımızı derinden etkileyen bir tarım ürünüdür. Bir avuç çeltik, binlerce sofrayı donatırken; çiftçimize gelir kaynağı, sofralarımıza bereket, ekonomimize ise büyük katkı sağlamaktadır. Artan dünya nüfusu, yükselen refah seviyesi ve buna bağlı olarak alışkanlıkların değişmesiyle ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çeltik üretimi artma eğilimi göstermektedir. Kar, yağmur, çamur, fırtına, kuraklık demeden alın terini toprağa akıtarak ekmeğini kazanan değerli çiftçilerimiz, adeta toprağı berekete dönüştürmekte, nasırlı elleri ile tarlanın her bir köşesindeki sabrı ve emeği ile geleceğimizi yeşertmektedir. Aşık Veysel gibi “Benim sadık yârim kara topraktır” diyen, toprağa sevdalı, toprağa gönülden bağlı bir millet olarak gönül bağımızı siz değerli çiftçilerimiz sayesinde hiç koparmayacak, güçlü bir tarım için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İlimizde çeltik üretimini arttırmak amacıyla maliyeti toplamda 890 bin TL olan ve yüzde 50’si Bakanlığımızın katkıları ile hazırlanan “Çeltik Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi” projemizi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Proje kapsamında 18 ton çeltik tohumunu siz değerli çiftçilerimizin kullanımına sunarak üretim alanlarımızı arttırmayı planlamaktayız. Böylece dünya nüfusunun üçte ikisinin tükettiği pirinç üretimimiz artacak, üretim arttıkça sofralarımızdaki bereket artacak, çiftçimiz güçlenecek ve dünya pirinç pazarındaki etkinliğimiz artacaktır" şeklinde konuştu.
İstanbul Gaziosmanpaşa’da sokak hayvanlarına şefkat eli Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, sokaklardaki can dostları için sıcak bir yuva olmaya devam ediyor. Son bir yılda yaklaşık 8 bin cana dokunan bakımevinde tedavi, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme çalışmaları aralıksız sürüyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, ilçedeki sokak hayvanlarının muayene, ultrasonografik muayene, tedavi, müşahede, kuduz aşısı, kısırlaştırma ve tüm diğer operasyonel işlemlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Tedavi edilecek veya kısırlaştırılacak hayvanlar, belediye ekiplerince bulundukları bölgeden alınıp, gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre alındığı noktaya geri bırakılıyor. Bin 120 patili dost aşılandı Gaziosmanpaşa Belediyesi, halk sağlığını koruma adına ilçedeki sahipli, sahipsiz fark etmeksizin tüm hayvanlara kuduz aşısı yapıyor. Hayvanların parazit enfestasyonlarına yönelik gerekli aşılama ve tüm tedaviler de ücretsiz olarak uygulanıyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner hekimler tarafından son 1 yılda bin 120 hayvana kuduz aşısı yapıldı. 5 bin 791 tedavi, 949 kısırlaştırma işlemi yapıldı Ekipler, ilçede yaralı, engelli, hasta ya da bakıma muhtaç hayvanları yalnız bırakmıyor. Tedavi ve klinik hizmetleriyle son bir yılda 5 bin 791 hayvanı sağlığına kavuşturan ekipler, sokak hayvanlarının sağlıklı üremesi, popülasyonunun kontrol altında tutularak, çevre ve insan sağlığının korunması adına 949 kısırlaştırma işlemi gerçekleştirdi. Yeni ailelerine kavuştular Gaziosmanpaşa Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Geçici Bakımevi, “satın alma sahiplen” anlayışıyla patili dostları yeni yuvalarına kavuşturmaya devam ediyor. Merkezde veterinerler tarafından tedavileri tamamlanan, kısırlaştırılan ve gerekli bakımları yapılan 127 sokak hayvanı sahiplendirilerek yeni ailelerine kavuşturuldu.