EKONOMİ - 29 Eylül 2016 Perşembe 17:33

Zarar gören üreticiye 850 milyon TL ödeme

A
A
A
Zarar gören üreticiye 850 milyon TL ödeme

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), doğal afetlerden ve risklerden bitkisel ürünleri ve hayvanları zarar gören üreticilere 850 milyon TL civarında hasar ödemesi yapılacağını duyurdu.

2016 yılında ülke genelinde tarım sigortası yaptıran üreticilerden 550 milyon TL prim toplandığı bildirilen açıklamada, çeşitli doğal afetlerden ve risklerden ötürü bitkisel ürünleri ve hayvanları zarar gören üreticilere 850 milyon TL civarında hasar ödemesi yapılacağı kaydedildi. Üreticilere şimdiye kadar 320 milyon TL ödendiği bilgisi paylaşılan açıklamada, ilerleyen günlerde 530 milyon TL daha hasar ödemesi yapılacağı bildirildi.

Yılın ilk 9 ayının sonuçları değerlendirildiğinde, ülke genelinde tüm tarım sigortası branşlarında 1.4 milyon adede yakın poliçenin düzenlendiği, 19 milyar TL’nin üzerinde tarımsal varlığın, 20 milyon dekar alanın ve geçen yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 50’ye varan oranda artış ile 1.2 milyon adet büyükbaş-küçükbaş hayvanın sigortalandığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Yıl boyunca üreticilerimizden tüm tarım sigortası branşlarında 320 bin adede yakın hasar ihbarı alınmıştır. Hasar ihbar nedenleri, bitkisel ürün sigortalarında don, dolu ve fırtına, hayvan hayat sigortalarında zorunlu kesim ve ölüm olarak öne çıkmıştır. En yaygın ürün hasarı olan iller sırasıyla Giresun, Manisa, Malatya, Ordu, Isparta ve Mersin, en fazla hasar ödemesi yapılacak ürünler; fındık, üzüm, kayısı, buğday ve elma olarak başı çekmiştir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Alaplı’da Turizm Haftası’nı öğrenciler kutladı Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde İmkb Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Turizm Haftası nedeniyle bir program düzenlendi. Zonguldak’ın Alaplı Alaplı İmkb Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından Turizm Haftasına özel program düzenlendi. Alaplı İmkb Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi salonunda düzenlenen program öncesinde öğrenciler tarafından hazırlanan yöresel yiyecek ve içecekler ikram edildi. Programa Alaplı Kaymakam Selçuk Köksal, İlçe Emniyet Müdürü Baki Acar,İlçe Müftüsü Yılmaz Çelik, Ticaret Oda Başkanı Selçuk Oktay , milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, ilçedeki okul müdürleri, STK ve kurum amirleri ile öğrenciler katılım gösterdi. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program başlayan Alaplı İmkb Teknik Ve Endüstri Meslek Lise Okul Müdürü Teyfik Demirci açılış konuşmasını yaptı. Günün anlam ve önemine dair konuşmasını gerçekleştiren Müdür Demirci “Turizm konusunda toplumda farkındalığı arttırmak ve turizm bilinci oluşturmak, doğal, tarihi ve kültürel varlıkları sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda değerlendirmek ve halkın turizm hareketlerine daha etkin katılımını sağlamak amacıyla "Turizm Haftası" kutlanmaktadır” dedi. Gerçekleştirilen konuşmalar ardından program, öğrencilerin hazırladığı yöresel yemeklerden oluşan bölümün yanı sıra, Hacıvat Karagöz gösterimi ve şarkı gösterileri ile devam etti. Program sonunda öğrenciler tarafından hazırlanan yöresel yemekler gelen davetlilere ikram edilerek son bulundu.
Malatya Başkan Sadıkoğlu: “Esnafımız 21 metrekareye terk edilmiş durumda” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Mısır Çarşısı esnafı için Büyükşehir Belediye Binası arkasında kurulan konteyner çarşıyı ziyaret etti. Esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Başkan Sadıkoğlu, konteynerde faaliyet yürüten esnafın sorunlarına her gün bir yenisinin eklendiğini belirtip çözüm bulunması için yetkililere seslendi. “Düzensizlik hat safhada, vatandaş aradığını bulamıyor” Geçici iş yerlerinin plansızca kurulduğunu kaydeden Başkan Sadıkoğlu, “Esnafımız için yapılan geçici iş yerlerinde tamamen istişareden uzak hareket edildi. Babadan, dededen bugüne ticaret yapan esnafımızı 23 metrekarelik bir alana terk ettiler. Bizler o zaman daha planlı hareket edilmesini yüksek sesle dile getirdik. En az 50 metrekarelik, içinde lavabosu, suyu olan, ısı yalıtımı olan kümelenme şeklinde geçici iş yerleri yapalım dedik. Geçmiş dönem valisine ve büyükşehir belediye başkanına defalarca söyledik ama bizi kimse dinlemedi. Bugün geldiğimiz noktada plansızca kurulan bu çarşılarda esnafımız iş yapamıyor. Düzensizlik hat safhada, vatandaş aradığını bulamıyor” dedi. “Siftah dahi yapamayan esnaftan konteyner kirası talep edilmesi akıl işi değil” Sorunların ivedi bir şekilde çözümü için ilgili görüşmeleri yapacaklarını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Mısır Çarşısı esnafı için kurulan konteynerleri gezdiğimizde esnafımıza bir dokunup bin ah işittik. Ön tarafta olması gereken esnaflar aralara, aralarda iş yapabilecek esnafımız da ön taraflara yerleştirilmiş durumda. Tamamen plansızlık var. Konteynerlerin hiç birinde su lavabosu yok. Temizlik desen, esnafımız çöplerin dahi alınmadığını dile getiriyor. Işıklandırma sorunu da var, hava kararıp dükkânlar kapandığında çeşitli hırsızlık olayları yaşanıyor. İl Emniyet Müdürümüz ile görüştük, güvenlik tedbirini buralarda daha da arttıracaklar. Mısır Çarşısında kiracı olan esnafımızdan konteynerler için de kira isteniyormuş, bunu da bu ziyaretimizde öğrendik. Çoğu zaman siftah dahi yapamadan kapatan esnafımızdan kira talep edilmesi akla mantığa sığmıyor. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını bekliyoruz. Esnafımız geçici iş yerini ve mallarını sigorta yaptırmak istiyor fakat çeşitli engellerle sigorta yaptıramıyor. Sigorta konusunun da çözüme kavuşması için girişimlerde bulunacağız. Geçici işyerlerinde ticari varlıklarını sürdürme gayretinde olan esnafımızın her daim yanlarındayız, olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Gaziantep Gaziantepliler, Erikçe Macera Parkı’nda sıra dışı etkinliklerle keyifli vakit geçiriyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Erikçe Ormanı’nda kurulan macera parkı, yıl içerisinde çeşitli aktivitelerle vatandaşların keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. Kampa gelen vatandaşlara, ilk etapta kamp liderleri eşliğinde etkinlik hakkında bilgi verilerek, alanı tanımak amacıyla oryantasyon eğitimi veriliyor. Kamp alanında geleneksel oyunların yanı sıra okçuluk, tırmanma, bisiklet, yüksek aktivite parkurları, voleybol, futbol ve ip parkuru gibi etkinliklerle gelen ziyaretçilerin stres atması ve zihinlerini boşaltması amaçlanıyor. Doğa içinde eğitmenlerin kontrolünde gerçekleştirilen oyunlarda merdivenler aracılığıyla ulaşımın sağlandığı yüksek aktivite parkurlarında ziyaretçiler, engelleri aşıyor, kimi zaman da ok atarak hedefleri vurmaya çalışıyor. Kampta sosyal sorumluluk ve farkındalık oluşturularak toplumda örnek teşkil etmesini hedefleyen büyükşehir, kamp süresince doğayla iç içe yaşam süren ziyaretçilerle orman arazilerinde temizlik faaliyeti de yürütüyor. Yıl içerisinde yetişkinlere ve öğrencilere hizmet veren Erikçe Macera Parkı’nda yer almak isteyenler, Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden başvurularını yapabiliyor. 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında, kamp sürecindeki sıra dışı etkinliklere, aileler de katılım sağlayabiliyor. Bunun yanında her hafta sonu ailelerin başvuru yapabileceği kampa, hafta içinde de 8-15 yaş aralığındaki çocuklar için 1 gece 2 gün olacak şekilde yatılı kamplar hazırlanıyor.