DÜNYA - 09 Ağustos 2025 Cumartesi 14:12 | Son Güncelleme : 09 Ağustos 2025 Cumartesi 14:14

Zelenskiy: "Ukraynalılar topraklarını işgalcilere hediye etmeyecek"

A
A
A

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin toprak bütünlüğünü koruyacağını işaret ederek, "Ukraynalılar topraklarını işgalcilere hediye etmeyecek" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkan Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde "bazı toprak tavizleri" olabileceği yönündeki ifadesine ilişkin açıklama yaptı. Zelenskiy konuşmasına, "Başkan Trump, Alaska'da Putin ile yapacağı görüşme için hazırlıklar yapıldığını duyurdu. Bizim topraklarımızda, halkımıza karşı şiddetle devam eden ve bizim, Ukrayna'nın katılımı olmadan sona erdirilemeyecek olan bu savaştan çok uzaklarda" ifadeleriyle başladı. Zelenskiy, "Putin halkımıza inanmadı ve bu yüzden Ukrayna'yı ele geçirmeye çalışmak gibi umutsuz bir karar aldı. En büyük hatası Ukraynalıları hesaba katmamasıydı. Ben halkımıza inanıyorum. Ukraynalılar güçlüdür. Ukraynalılar kendilerine ait olanı savunur. Dünyadaki birçok ülke savaş sırasında Ukrayna'nın yanında yer aldı. Rusya'nın yanında olanlar bile Rusya'nın kötülük yaptığını biliyor. Elbette, işlediği suçlardan dolayı Rusya'yı ödüllendirmeyeceğiz" dedi.

Ukrayna halkının barışı hak ettiğini vurgulayan Zelenskiy, "Ancak tüm ortaklar onurlu bir barışın ne olduğunu anlamalı. Bu savaş sona erdirilmeli ve Rusya bunu sona erdirmeli. Rusya savaşı başlattı ve tüm son tarihleri hiçe sayarak uzatıyor. Sorun bu, başka bir şey değil" ifadelerini kullandı.

"Ukraynalılar topraklarını işgalcilere hediye etmeyecek"

Zelenskiy, "Ukrayna toprak sorunu ile ilgili cevap, Ukrayna Anayasasında zaten yer alıyor. Kimse bundan sapmayacak, sapamayacak. Ukraynalılar topraklarını işgalcilere hediye etmeyecek. Ukrayna, barışı getirebilecek gerçek kararlar almaya hazır. Bize karşı olan, Ukrayna'yı dışlayan her türlü karar, aynı zamanda barışa karşı bir karardır. Bu kararlar hiçbir şey başaramayacaktır. Bunlar ölü doğmuş kararlardır. Uygulanamaz kararlardır. Hepimizin gerçek ve samimi bir barışa ihtiyacı var. İnsanların saygı duyacağı bir barışa. Gerçek ve en önemlisi kalıcı barış için ABD Başkanı Trump ve tüm ortaklarımızla birlikte çalışmaya hazırız. Moskova'nın istekleri nedeniyle çökmeyecek bir barış" şeklinde konuştu. Birlikte oldukları için Ukrayna halkına teşekkür eden Zelenskiy, "Ukrayna budur. Bağımsızlığımızı koruduğu için tüm askerlerimize teşekkür ederim. Kararlı olun, burası bizim toprağımız, biz Ukrayna'yız" dedi.

"Her ikisinin de yararına olacak şekilde bazı toprak takasları olabilir"

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da bir gazetecinin, "Putin ile yapılacak görüşme Rusya’nın barışı sağlamak için son şansı mı? Ukrayna’nın toprak tavizi vermesi bekleniyor mu?" sorusuna, "Son şans demek istemem ama bazı toprak takasları olabilir. Her iki tarafın da yararına olacak" şeklinde cevap vermişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Güler’den gençlere: "AR-GE’ye ağırlık verin" Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, mezunu olduğu Ordu Lisesi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi. Güler, gençlere AR-GE’ye ağırlık vermeleri tavsiyesinde bulundu. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programda Başkan Güler, kendi eğitim ve meslek hayatından örnekler vererek, önemli tavsiyelerde bulundu. Mezunu olduğu okulda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Güler, "Ben Ordu’da doğdum ve burada okudum. Ordu Lisesi’nin 2. mezunlarındanım. Ordu Lisesi’nin bizde ayrı bir yeri var. Burada pek çok siyasetçi, avukat, öğretmen yetişti. Burası güzel bir lise" dedi. Başarıya giden yolda dikkat edilmesi gereken unsurlara değinen Güler, "Zamanı iyi yönetin. Bir hedefiniz olsun. Hep söylerim; şans, hazırlıklı beyinlere yardım eder. Bir diğer konu sakin olmak. Kızmayalım, kızan kaybeder. Sizler değerli mi, önemli mi olmak istersiniz? Tavsiyem önemli olmak değil, değerli olmak gerekiyor. Gençler olarak AR-GE’ye ağırlık verin. Farklı olursanız başarılı oluyorsunuz" diye konuştu. Zamanın hızla geçtiğine dikkat çeken Güler, "Zaman akıp geçiyor, memleketinize faydalı bireyler olun. Vazgeçilmez insan olun, aranan ve vazgeçilmez insanlar olun" ifadelerini kullandı. Programda öğrenciler Başkan Güler’e eğitim hayatı, kariyer planlaması ve mesleki deneyimleri hakkında sorular yöneltti. Soruları içtenlikle yanıtlayan Güler’e program sonunda okul yönetimi ve öğrenciler tarafından teşekkür edildi.
Ankara Sincan konut satışında Türkiye’de ilk 5. sırada Sincan Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle örnek bir ilçe haline gelen Sincan, bünyesinde barındırdığı 5 sanayi bölgesi ve geniş tarım arazileriyle cazibe merkezi haline geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sincan, yılın ilk çeyreğinde 4 bin 99 konut satışıyla Türkiye genelinde ilk 5 ilçe arasında yer aldı. TÜİK verilerine göre 2026 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen 4 bin 99 konut satışıyla Sincan, Türkiye genelinde en fazla konut satışı yapılan ilk 5 ilçe arasında yer aldı. 300 bin metrekarelik Sincan Park, ilçeyi yeşil ve doğa ile buluşturdu. Farklı mimarisiyle dikkat çeken Arasta Sincan geniş ve ferah işletmeleriyle vatandaşların yeni uğrak noktası haline geldi. Sincan’ın marka değerini yükselten önemli projelerden bir tanesi olan Fuar ve Kongre Merkezi sayesinde ise Sincan büyük festivallere, etkinliklere, toplantılara ev sahipliği yapıyor. Sinan Şamil Sam Kapalı Spor Salonu ile de dev müsabakalar Sincan’da gerçekleştiriliyor. Yenikent, Törekent ve Çimşit mahallerine 3 adet yarı olimpik yüzme havuzu yapılırken, Mevlana Kapalı Spor Salonu ve Kompleksi tamamlandı. Bunların yanında şehrin birçok noktasına tenis kortları, voleybol, basketbol ve badminton sahaları yapılarak gençlerin hizmetine sunuldu. Sincan’da 8 kreş kısa sürede açılarak hizmete başladı. Kitap Kafe açıldı, millet kıraathanelerinin sayısı 12’ye yükseldi. Türk Musikisi Konservatuarı’nda geleceğin müzisyenleri, Gastro Sincan’da geleceğin aşçıları yetiştiriliyor. Geleneksel okçuluk alanında ata mirası okçuluk sporunun sevdirilmesi, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor. Matematik Müzesi’nde kolay matematik nasıl öğretilir cevap bulurken, 0-5 yaş arası çocuklara hitap eden Bebek Kütüphanesi çocukları kitaplarla tanıştırdı. İkinci Bebek Kütüphanesi de açılış için gün sayıyor. Bilim Sincan çocukları teknoloji ve bilimle buluşturuyor. Öte yandan sanayi ve tarım alanındaki güçlü yapısıyla dikkat çeken Sincan, bünyesinde barındırdığı 5 organize sanayi bölgesi ve yüksek tarım potansiyeliyle yatırımcıların gözdesi olmayı sürdürüyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, elde edilen başarının planlı şehirleşme anlayışının, gelişen sosyal yaşam alanlarının bir sonucu olduğunu vurguladı. Ercan, "Sincan artık Ankara’nın değil, Türkiye’nin de yükselen değerlerinden biri haline gelmiştir. Hemşehrilerimizle birlikte Sincan’ı büyütmeye, değerini artırmaya ve geleceğe daha güçlü taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Tekirdağ Tekirdağ’da denizde temizlik Turizm Haftası kapsamında Tekirdağ sahilinde yapılan deniz dibi temizliğinde yalnızca 2 küçük poşet çöp çıktı. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası kapsamında denizlerin temiz tutulmasına dikkat çekmek ve çevre bilincini artırmak amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Tekirdağ sahilinde gerçekleştirilen etkinlikte, polis dalgıçlar tarafından deniz dibi tarama ve temizlik çalışması yapıldı. Etkinlik alanına Deniz Polisi botu ile Sahil Güvenlik Komutanlığı botu da gelerek çalışmalara destek verdi. Süleymanpaşa sahilinde gerçekleştirilen dalışta, Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polis dalgıçlar denize inerek belirlenen alanda inceleme yaptı. Yaklaşık 1 saat süren deniz dibi tarama çalışmasında ekipler sahil bandı boyunca detaylı kontrol gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde deniz dibinin büyük ölçüde temiz olduğu görülürken, yalnızca 2 küçük poşet çöp çıkarıldı. Herhangi bir tehlikeli maddeye ya da yoğun kirliliğe rastlanmaması dikkat çekti. Tekirdağ sahilinin temiz kalmasının hem kent turizmi hem de Marmara Denizi’nin korunması açısından önemli olduğuna vurgu yapılırken, bu tür farkındalık çalışmalarının devam edeceği ifade edildi. Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Bünyamin Örnek, Turizm Haftası kapsamında kent genelinde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, "Denizlerimizin temiz kalması için toplumda bilinç oluşturmak istiyoruz. Çevremizi ve denizlerimizi korumak hepimizin sorumluluğu. Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmalıyız" dedi.