YEREL HABERLER - 08 Eylül 2016 Perşembe 12:03

Hakkari’de ’yol’ protestosu

A
A
A
Hakkari’de ’yol’ protestosu

Hakkari’nin Merzan Mahallesi’nde tahrip olan ve belediye tarafından yapılmayan yola mahalle sakinleri barikat kurup trafiğe kapattı.
Merzan Mahallesi Sanayi Kavşağı sakinleri, yollarının bozuk olduğunu ve tozdan evlerinde oturamadıklarını iddia ederek trafiğe kapattı. Yaklaşık bir saat boyunca kapatılan yolda bekleyen araç sahipleri ile mahalle sakinleri arasında kısa süreli gerginlikte yaşandı.
’Yollar yapılsın’, ’başkan buraya’ sloganları atan çoğunluğu kadın ve çocuk 50 kişilik grubun eylemi üzerine bölgeye gelen polis ekipleri, yolu araç trafiğine açtı.
Yaptıkları eylem ile ilgili açıklama yapan mahalle sakinlerinden Semra Çiftçi, belediye başkanı mahalleye gelmeden yolu açmayacaklarını anlatarak, "Suyumuz yok, yollarımız bozuk. Hiç kimse bizi dinlemiyor. İki üç günde bir perdelerimizi yıkıyoruz. Başkan buraya gelsin, yollarımızı yapsın" diye konuştu.
Eylem devam ederken mahalleye gelen Hakkari Belediye Eş Başkanvekili Şaban Alkan ise, vatandaşlarla görüşerek yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan Şaban Alkan, belediyenin başlattığı altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bu çalışmalar nedeniyle aksilikler yaşandığını söyledi. Alkan, Hakkari’nin 40 yıllık su ve kanalizasyon sorununa köklü çözüm bulmak için başlattıkları projenin devam ettiğine dikkat çekerek, kentte altyapı sorunu çözülmeden üst yapı çalışmasına giremediklerini kaydetti. İki yıl içinde Hakkari’nin temel sorunlarının çözüleceğini anlatan Alkan, halktan duyarlılık göstermesini istedi.
Mahalleli eylemine son verirken, itfaiye araçları da eylem yapılan yolda sulanma çalışması yaptı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Öğrenciler sıfır atık için bir araya geldi Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi ve uygun altyapının oluşturulması amacıyla final projelerini geliştiriyor. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrem Düzdar tarafından verilen 3. sınıf “ENM306 Fabrika Yerleşim ve Tesis Planlama” dersinde, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından talep edilen Mobil Atık Getirme Merkezi Yer Seçimi, Atık Toplama Rotasyonu ve Geçici Atık Depolama Merkezi Yerleşim Planlaması sorunlarına bilimsel çözüm geliştirmek üzere öğrenciler, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile bir araya geldi. Mobil atık getirme merkezi yer seçiminde, kampüs içinde atıkların çevresel etki, erişilebilirlik, toplumun ihtiyaçları ve yasal düzenlemeler gibi faktörler gözüne alınarak belirli bölgelerde güvenli bir şekilde ayrıştırılarak toplanması hedefleniyor. Atık toplama rotasyonunda atık toplama araçları için yakıt, sorumlu personel içinse zaman ve efor tasarrufu sağlanması, öğrencilerin ulaşılması hedeflenen diğer proje konusu olarak yer alıyor. Geçici depolama alanlarının tasarımında, atıkların geçici olarak depolanacağı alanlar, depolama şartları ve diğer çevresel gerekliliklere uygun şekilde tasarlanacak olup, atıkların sınıflandırılması, etiketlenmesi ve düzenli olarak boşaltılması gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor. Bu çalışmalar ile Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü ile Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri akademik iş birliği halinde sıfır atık uygulamaları için çözüm önerileri geliştirecek ve Düzce Üniversitesi öğrencileri kampüste gerçekleştirilmekte olan sıfır atık uygulamalarında önemli bir yer edinecek.