GENEL - 08 Ağustos 2017 Salı 14:07

Hakkari’ye Amerikan tipi 112 acil çağrı merkezi

A
A
A
Hakkari’ye Amerikan tipi 112 acil çağrı merkezi

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, yapımı devam eden çok amaçlı 112 acil çağrı merkezi binası inşaatını ziyaret ederek, buradaki sistemin Amerika’daki 911 sistem gibi olacağını ve her türlü durumda sadece bir numaranın çevrileceğini söyledi.

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, yapımı devam eden çok amaçlı 112 acil çağrı merkezi binası inşaatını ziyaret ederek, buradaki sistemin Amerika’daki 911 sistem gibi olacağını ve her türlü durumda sadece bir numaranın çevrileceğini söyledi.


Halife Derviş Mahallesi Fidan Hanım Caddesi üzerindeki askerlik şubesinin yerine 2015 yılında yapılan 4 katlı 112 acil çağrı merkezi binasının inşaat çalışmaları devam ediyor. Hakkari tarihinde bir ilk olacak 112 acil çağrı merkezi binasının eylül ayında tamamlanması bekleniyor.


2 bin 294 metrekare alan üzerinde yapılan çok kapsamlı 112 acil çağrı merkezinin inşaat çalışmalarını Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, eşi Dr. Funda Toprak, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, Hakkari Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dt. Hakan Türk, Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Seda Baştürk, 112 Çağrı Merkezi Müdürü Ümit Kızılay ve bazı kurum müdürleri birlikte inceledi.


Binanın tüm katlarında incelemelerde bulunan Vali Toprak, çalışmalar hakkında 112 Çağrı Merkezi Müdürü Ümit Kızılay ve diğer kurum yetkililerinden detaylı bilgiler aldı. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Toprak, afet ve güvenlik yönetimini belirli bir merkezden toplayarak çok hızlı karar vererek çözüm bulunacağını söyledi. Vali Toprak, “Bu proje İçişleri Bakanlığımızın bir projesidir. Burada diğer kurumların da müşterek bir çalışması söz konusu. Şu anda içinde bulunduğumuz bina 2015 yılında başlamış olup bu yıl eylül ayında bitirilmesi planlanmaktadır. 112 çağrı merkezi olarak ilk etapta planlanmıştı. Fakat son dönemdeki gelişmeler ve hizmetin daha hızlı sağlanması, afetin ve acil durumu çözüme kavuşturmak amacıyla ‘Acil Durum Müdürlüğü Koordinasyon Merkezi’ adı altında yeni bir koordinasyon merkezi oluşturulacak. Burada 112 çağrı merkezi, AFAD gibi diğer birimlerimiz de görev yapacak. Bu gezdiğimiz bina, 112’ye göre planlamıştı. Fakat tedbirli davranılarak 4 katlı ve çok elverişli bir tarzda tamamlanmaktadır” dedi.



“Amerika’daki 911 sistemini andırıyor”


Yapımı hızla devam eden merkezin Amerika’daki 911 sistemine benzediğini ifade eden Vali Toprak, “Amerika’daki 911 sistemini andırıyor. Sadece bir numara çevrildiğinde darda kalan, sıkıntıda kalan, afete uğrayan, hırsızlığa uğrayan, aklınıza gelebilecek her türlü acil durum tek bir numaradan ilgili birime en hızlı şekilde ulaştırılıp, görevi başında bulunan arkadaşlarımız tarafından çözüme kavuşturulacak. Şu anda iyi bir konumundayız, yüzde 95 oranında bina bitirilme durumundadır. Personel bakımında da çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlığımız ve Başbakanlığımızın emirleri doğrultusunda gerekli personelleri görevlendiriyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.