ÇEVRE - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:01

Doğaseverlerden piknikçilere tepki: Kaval Şelalesi’nde 13 torba çöp toplandı

A
A
A
Doğaseverlerden piknikçilere tepki: Kaval Şelalesi’nde 13 torba çöp toplandı

Hakkari’de saklı cennet olarak nitelendirilen Kaval Şelalesi’nde, piknikçilerin geride bıraktığı çöpler tepki topladı. Doğaseverler alanda 13 torba çöp toplayarak piknikçileri eleştirdi.


Yeşilin bin bir tonuna ev sahipliği yapan Kato Dağı eteklerinde yer alan Kaval Şelalesi, son dönemde artan ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle çevre kirliliğiyle sık sık gündemde yer alıyor. Çevreye atılan ambalaj ürünleri, çöp poşetleri ve benzeri atıklar, Kaval Şelalesi’nin doğal güzelliğine gölge düşürürken, bölgeyi ziyaret eden Yüksekova Adventures Dağcılık Spor Kulübü üyeleri ise bölgede 13 torba çöp topladı.


Kulüp üyeleri bölgede kirliliğin her geçen gün artığını belirterek, doğayı kirleten ziyaretçileri eleştirdi. Yüksekova Adventures Dağcılık Spor Kulübü’nün kurucu üyesi İslam Gürdal, piknikçiler tarafından alanın çöp yığınına çevrildiğini aktararak, "Bunun önlemini şimdiden almalıyız. Bunları yiyip doğaya atanlara hakkımı helal etmiyorum. Buraya gelecekseniz doğaya uygun davranın ya da hiç gelmeyin. Sizlerde buraya geldiğinizde her köşede ateş yakıp her köşeye çöpünüzü bırakmayın. Eğlenmek bizim de hakkımız. Bu eğlenme saatimizi kısıp sizlerin çöplerini toplamak zorunda kaldık" dedi.


Yüksekova Adventures Dağcılık Spor Kulübü Başkanı İhsan Atay ise "Bugün burada bir etkinlik düzenledik. Baktık ki burası çok kirli, arkadaşlarımızla birlikte çöpleri toplamaya, doğayı temizlemeye karar verdik ve elimizden geldiğince temizledik. Özellikle Hakkâri, Yüksekova, Şemdinli ve Derecik halkından istediğimiz şu, lütfen burada çöplerinizi götürün ve buraya çöpleriniz atmayın. Doğamıza, güzelliklerimize sahip çıkalım" şeklinde konuştu.



Doğaseverlerden piknikçilere tepki: Kaval Şelalesi’nde 13 torba çöp toplandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Andırın’da 5 mahalleye ulaşım sağlayan köprü menfezde sona gelindi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Andırın kırsalında Beşbucak–Kızık–Anacık–Erenler–Köleli Grup Yolu üzerinde hayata geçirilen yeni köprünün inşası tamamlandı. Yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen köprü dolgu ve çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından hizmete alınacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Şehir merkezi, ilçe ve kırsal mahalle ayrımı gözetmeksizin hayata geçirilen projelerle vatandaşlara daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanı sunulması hedeflenirken, bu kapsamda Andırın kırsalında önemli bir çalışma daha tamamlanma aşamasına geldi. Büyükşehir Belediyesi tarafından Beşbucak–Kızık–Anacık–Erenler–Köleli Grup Yolu üzerinde inşa edilen yeni köprüde sona gelindi. Bölge ulaşımı açısından kritik öneme sahip olan güzergahta yer alan eski köprü hem dar yapısı hem de yol aksına uygun olmaması nedeniyle sürücüler için risk oluşturuyordu. Özellikle karşılıklı geçişlerde yaşanan zorluklar ve zaman zaman meydana gelen kazalar, yeni bir köprü ihtiyacını kaçınılmaz hale getirmişti. Bu ihtiyaca çözüm üretmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırımla modern standartlara uygun yeni bir köprü inşa edildi. 10 metre uzunluğa ve 7 metre genişliğe sahip olarak projelendirilen köprü hem araç geçişlerini kolaylaştıracak hem de trafik güvenliğini önemli ölçüde artıracak şekilde tasarlandı. Köprünün yapım çalışmaları tamamlanırken, bölgede dolgu ve çevre düzenleme uygulamalarına geçildi. Ekipler, köprünün bağlantı yollarını güçlendirmek ve kullanım konforunu artırmak amacıyla sahada yoğun mesai harcıyor. Son hazırlıkların tamamlanmasının ardından Anacık köprüsünün kısa süre içerisinde hizmete açılması planlanıyor. Yeni köprüyle birlikte, başta Anacık Mahallesi olmak üzere Beşbucak, Kızık, Erenler ve Köleli mahallelerini kapsayan grup yolunda ulaşımın daha güvenli, hızlı ve kesintisiz hale gelecek.
Samsun Bafra Devlet Hastanesi’nden hasta naklinde örnek hizmet: 2025’te 3 bin 984 kişiye ulaşıldı Samsun’un Bafra ilçesinde sağlık alanındaki özverili çalışmalarıyla dikkat çeken Bafra Devlet Hastanesi, hasta nakil hizmetlerindeki başarısıyla takdir topluyor. 2025 yılı boyunca 2 nakil ambulansı ile toplam 3 bin 984 hasta güvenli, hızlı ve konforlu bir şekilde evlerine ulaştırıldı. Hastane, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak amacıyla Evde Sağlık Hizmetleri, eve nakil hizmetleri ve diyaliz hastalarına yönelik düzenli nakil hizmetleri olmak üzere üç ayrı alanda kesintisiz hizmet sunuyor. Özellikle yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan ve yatağa bağımlı hastalar için büyük önem taşıyan bu hizmetler, hem hastaların hem de hasta yakınlarının yaşamını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. 2026 yılı itibarıyla araç filosunu güçlendiren hastane, hizmet kalitesini artırmak adına ambulanslarını yenileyerek 1 yeni nakil ambulansını daha bünyesine kattı. Böylece toplam araç sayısı 3’e yükseldi. Yapılan bu yatırımla hastalara daha hızlı ulaşılması, bekleme sürelerinin azaltılması ve hizmet kapasitesinin genişletilmesi hedefleniyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Başhekim Alaiddin Domaç, sunulan hizmetlerin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine en kolay ve en güvenli şekilde ulaşmasını sağlamak öncelikli hedefimizdir. 2025 yılı içerisinde 2 ambulansımızla 3 bin 984 hastamıza nakil hizmeti sunduk. 2026 yılında filomuza kattığımız yeni aracımızla birlikte ambulans sayımızı 3’e çıkardık. Bu güçlenme, siz değerli vatandaşlarımıza daha hızlı, daha etkin ve daha konforlu hizmet sunma kararlılığımızın bir göstergesidir. Her geçen gün hizmet kalitemizi artırarak daha fazla hastamıza ulaşmayı amaçlıyoruz." Hasta odaklı yaklaşımıyla dikkat çeken Bafra Devlet Hastanesi’nin bu çalışmaları, sağlık hizmetlerinde erişilebilirliği artırırken aynı zamanda sosyal sorumluluk anlayışının da güçlü bir örneği olarak değerlendiriliyor.
Kahramanmaraş Büyükşehir’den Bertiz’in ulaşımını iyileştirecek köprü yatırımı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Bertiz Grup Yolunda yeni ulaşım yatırımını hayata geçiriyor. Darlığı sebebiyle ulaşımda aksamalara neden olan eski köprünün yerine 17 metre genişliğinde yeni köprü inşa ediliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Şehir merkeziyle birlikte ilçe ve kırsal mahallelerde de yol ve köprü projelerine hız veren Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların daha güvenli ve konforlu ulaşım imkanına kavuşmasını hedefliyor. Bu kapsamda çalışmaların yürütüldüğü önemli noktalardan biri de Dulkadiroğlu’na bağlı kırsal mahallelerden Boyalı oldu. Boyalı Mahallesi’nin yanı sıra Baydemirlik, Çatmayayla ve çevredeki birçok yerleşim yerinin aktif olarak kullandığı Bertiz Grup Yolu üzerindeki eski köprü, modern bir yapıyla yenileniyor. 63 yıllık köprü yerini modern yapıya bırakıyor Bölgedeki vatandaşların ulaşımını sağlayan mevcut köprünün hem fiziki ömrünü tamamlaması hem de dar yapısı nedeniyle artan trafik yükünü karşılayamaması üzerine harekete geçildi. Yaklaşık 63 yıllık eski köprünün yerine, 3 milyon TL’lik yatırımla 8 metre uzunluğunda ve 17 metre genişliğinde yeni bir köprü inşa ediliyor. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığınca yürütülen proje kapsamında yeni köprüde demir donatıları ve betonarme uygulamaları gerçekleştiriliyor. Yeni köprüyle birlikte özellikle yaz aylarında yoğunlaşan araç trafiğinin rahatlatılması, ulaşım güvenliğinin artırılması ve bölge halkının günlük yaşamının kolaylaştırılması hedefleniyor. Boyalı Mahalle Muhtarı Eyüp Çavdar, "Mahallemizin girişinde bulunan köprünün darlığı nedeniyle araç geçişlerinde ciddi sorunlar yaşanıyordu. Bu köprü 1963 yılında yapılmıştı ve artık ciddi anlamda yıpranmıştı. Özellikle yaz aylarında yolumuz çok yoğun oluyor ve eski köprü bu trafiği kaldırmakta zorlanıyordu. Durumu Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel’e ilettik. Kendisi de sağ olsun hemen talimat verdi ve çalışmalar başladı. Yeni köprüyle birlikte bölgemizde trafik büyük ölçüde rahatlayacak. Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.