ÇEVRE - 28 Nisan 2024 Pazar 09:14

Doski Vadisi’nde 5 metrelik karla mücadele çalışması

A
A
A
Doski Vadisi’nde 5 metrelik karla mücadele çalışması

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi’nde yer alan Pınargözü köyündeki Varkevik Üs Bölgesi yolunda karla mücadele çalışması devam ediyor.


Hakkari İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü Şantiye Şefliği ekipleri, ilçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Pınargözü bölgesinde karla mücadele çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Yer yer 5 metreyi bulan kar kütlerine karşı zaman zaman zor anlar yaşayan ekipler, kepçe ile açamadıkları alanlarda ise ekskavatör kullanıyor. Bölgede çalışmaların devam edeceğini ifade eden karla mücadele ekipleri, nisan ayında Yüksekova’nın birçok bölgesinde karla mücadele çalışmasının sürdürüldüğünü belirttiler.



Doski Vadisi’nde 5 metrelik karla mücadele çalışması

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Dolandırıcılar, sosyal medyada oluşturdukları ‘evde kazanç’ platformlarıyla iş arayanları dolandırdı Dolandırıcılar, sosyal medyada oluşturdukları “evde kazanç” platformlarıyla iş arayanları dolandırdı. Diyarbakır merkezli 6 ilde yapılan eş zamanlı “avans” operasyonunda gözaltına alınan 15 şüpheli tutuklandı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, işveren çetesini 3 aylık takibe aldı. Dolandırıcılar, sosyal medyada oluşturdukları "evde kazanç" platformlarıyla, iş arayanları dolandırdı. Sözde ek gelir vaadiyle, “yorum yap”, “yıldız ver”, “beğen, paylaş, puan ver” kazan denildi. Mağdurlarla sosyal medyadan iletişime geçen çete üyeleri, bin TL’den 5 bin TL’ye kadar avans verip güven kazandı. Sonra da para isteyerek kripto hesaplarda para kazandıracağız diyerek bütün paralarını aldı. Çete, haksız elde ettiği paraları farklı kripto hesaplara yatırıp ve farklı hesaplara havale ederek turnike yöntemi adı verdikleri yöntemle izi kaybettiriyordu. Organize dolandırıcılık çetesi, kendilerini ifşa etmemek için hesap kiralayıp, hesapçılar ise yatan paradan komisyon veya aylık ücret aldıkları tespit edildi. Diyarbakır merkezli İstanbul, Ankara, Konya, Adana, Antalya ve Bolu illerinde eş zamanlı yapılan avans operasyonunda 15 şüpheli gözaltına alındı. Evlere yapılan baskınlarda cep telefonları, simkartlar, harddiskler ve çok sayıda banka kartlarına el konuldu. Şüpheliler, dolandırarak elde ettikleri paraları ATM’lerden çekme anları kameralardan tespit edilince inkar edemedi. Diyarbakır’a getirilen şüpheliler, 4 günlük gözaltı sonrası sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya’nın talimatıyla başlatılan Suçla Sinerjik Mücadele Projesi kapsamında operasyonların süreceği vurgulandı.
Adıyaman 2 bin 100 yıllık steller Perre Antik Kent’te sergilenecek Kımıl Dağı’ndan askeri helikopter ile taşınan ve tarihe ışık tutan 2 bin 100 yıllık steller, restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla Perre Antik Kent’te turizme kazandırılıyor. Adıyaman’ın Gerger ilçesindeki 1650 rakımlı Kımıl Dağı’nda 2021 yılında Kommagene uygarlığına ait Nemrut Dağı’ndakine benzer bir kült (kutsal) alan ve eteklerinde biri ikiye bölünmüş 2 stel bulunmuştu. Apollon Mitras ile Kral Antiochos’un tokalaşma sahnesinin bulunduğu 1.3x1.76 ebatlarında olan 3.5 tonluk stel ile iki tarafında kitabelerin bulunduğu 1,16x1.76 ebatlarında ve 2 ton 200 kilo ağırlığındaki diğer stel 2023 yılı Eylül ayında Perre Antik Kent’e getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alan Pisa Üniversitesi’nden Margherita Facella ve Oxford Üniversitesi’nden Charles Crowther, stellerdeki yazıtlar üzerine çalışma yaptı. Yazıtta, Kral Antichos’un kanunları ve vasiyetinin yer aldığı biliniyor. Gaziantep Restorasyon, Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürü Ayşe Ebru Çorbacı ve beraberindeki ekip, ikiye bölünen ve üzerinde Apollon Mitras ile Kral Antiochos’un tokalaşma sahnesinin bulunduğu steli araya pim atılarak özel yapıştırıcılar ile birleştirdi. Derin ve kılcal çatlaklara hidrolik kireç bağlayıcı bir harç ile estetik dolgu yapılmaya başlandı. Bu estetik dolguyla yağmur suyunun stellerin içine girişini engel olmak ve iyi görülmesi amaçlanıyor. Toplam 4 gün sürecek olan çalışmanın ardından Perre Antik Kent nekropol alanının kuzeydoğusunda kaidelere yerleştirilen steller, Müzeler Haftası’nda yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak. Stellerin taşınma süreciyle ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “10 Ekim 2021 tarihinde Adıyaman’ın Gerger ilçesi Kımıl Dağı mevkiinde bu iki steli tespit etmiştik. Bu iki steli tespit ettikten sonra Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna, stellerin bulunduğu kült alanının sit alanı olarak tescil edilmesini önerdik ve tescil edildi. Daha sonra 26 Eylül 2023 yılında askeri helikopter ile bu eserleri Gerger’den alıp, Adıyaman’a getirdik. Burada bugün yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ilk etabından sonra Perre Antik Kenti’nde ayağa kaldırdık ve kaidelerine yerleştirdik. Yapılacak estetik dolgu sonrasında eserleri turistlerin beğenisine sunacağız” dedi.
İstanbul Yurtta hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi, Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batısı ile Antalya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Doğu kesimlerde toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre hava sıcaklığı yağışlı hava ile birlikte batı kesimlerden başlayarak, iç ve kuzey kesimlerde 4 ila 6 derece azalacak. Rüzgarın kuzey ve batı kesimlerde kuzeyli yönlerden, diğer yerlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kıyı Ege’de kuzey yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat), İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’da güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (70-100 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, öğle saatlerinden sonra yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 20 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, iç ve yüksek kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 29 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 23 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor.) 15 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24
İstanbul Aşırı terlemeden kurtulmak Botoks tedavisi ile 10 dakika sürüyor Erdem Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Burcu Barutçugil, "Tedavinin olumlu etkileri genellikle 3-7 gün sonra görülüyor ve ortalama 6-9 ay süreyle bu bölgede terleme önleniyor" dedi Erdem Sağlık Grubu, Erdem Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Uzmanı, Uzm. Dr. Burcu Barutçugil, aşırı terlemenin deri bariyerinin bozulmasıyla bakteri, mantar enfeksiyonları ve deri tahrişlerine de neden olabildiğini belirterek, aşırı terlemede botoks tedavisine ilişkin detaylı bilgiler verdi. Yapılan açıklamaya göre, terleme, aşırı sıcak havalarda, stres, endişe, utanma, korku ve fiziksel egzersiz gibi durumlarda vücut ısısının artması sonucunda ortaya çıkan oldukça normal bir durum ve vücudun sağlıklı çalıştığının doğal bir göstergesi. Ter bezlerinin normalden fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan aşırı terleme, bireylerin ruhsal durumunu kötü yönde etkiliyor, sosyal hayatını engelliyor, kıyafet seçimini belirliyor veya okul/iş verimini düşürüyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Görüşlerine yer verilen Barutçugil, aşırı terlemenin her yaş ve cinsiyette görülebileceğini, tedaviye başlamadan önce ise bu duruma neden olabilecek durumların araştırılması gerektiğini belirterek, ’Terlemenin bir hastalık nedeniyle oluşmadığının ortaya konması gerekiyor. Aşırı terlemenin altında yatan herhangi bir neden tespit edilmediğinde sebebi bilinmeyen primer (idiyopatik) olarak adlandırılıyor. Primer hiperhidroz, ter bezlerinin normalden 4-5 kat daha aktif olmasından kaynaklanıyor. Hastalık ergenlik döneminde ortaya çıkıyor. Çoğunlukla bölgesel olarak koltukaltı, avuç içi veya ayak tabanlarında simetrik olarak gözleniyor. Her mevsimde görülen ve hayat boyu devam eden bu tip hiperhidroz için psikolojik sebepler ve duygusal stres gibi durumlar tetikleyici olabiliyor’ ifadelerini kullandı. Aşırı terleme şikayeti olan kişilerin, bu durumdan kurtulmak için terleme önleyici spreylere başvurabilirler, ancak bu ürünlerin ağır metal içerikleri nedeni ile kansere neden olabiliyor. ’Botoks uygulaması, son yıllarda aşırı terleme tedavisinde güvenilir, hayatı kolaylaştıran, ameliyatsız, pratik bir yöntem olduğu için sıklıkla tercih ediliyor. Bu uygulama, terleyen bölgedeki sinir iletimini geçici bir süre durduruyor, ter bezlerinin çalışmasını blokluyor ve ter yapımını engelliyor. Bu işlemde ter bezlerine kalıcı zarar verilmiyor. Uygulamanın etkisi geçtiğinde ter bezleri eskisi gibi ter üretmeye devam ediyor.’ “ Botoks tedavisi 10 dakika sürüyor" Uzm. Dr. Burcu Barutçugil, aşırı terleme için uygulanan botoks tedavisinin yaklaşık 10 dakikalık bir işlem olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü: ’Tedavinin olumlu etkileri genellikle 3-7 gün sonra görülüyor ve ortalama 6-9 ay süreyle bu bölgede terleme önleniyor. Bu süre bitiminde terleme tekrar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Etki azalıp aşırı terleme sorunu tekrarladığında yeniden uygulama yapılabiliyor. İşlem sonrası kişiler çok kolay iş hayatına ve sosyal yaşamına dönebiliyor. Gebeler, emziren kadınlar, kas-sinir kavşağı hastalığı veya kanama problemleri olanlar ile 18 yaşından küçüklere botoks uygulanmıyor. Ayrıca botoks yapılması planlanan bölgede deri hastalığı olan kişilerde, iyileşme sağlanmadan botoks uygulaması yapılmamasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Aşırı terleme tedavisinde genellikle koltukaltı, avuç içi, ayak tabanlarına botoks yapılıyor.