GÜNDEM - 24 Kasım 2025 Pazartesi 23:04

İkiyaka katliamının dinmeyen acısı: "Gözlerimin önünden gitmeyen o siyah battaniye"

A
A
A
İkiyaka katliamının dinmeyen acısı: "Gözlerimin önünden gitmeyen o siyah battaniye"

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 36 yıl önce aralarında bebeklerin de bulunduğu 28 kişinin katledildiği hain saldırının acısı aradan geçen zamana rağmen dinmiyor.


Yüksekova ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki İkiyaka köyünde 24 Kasım 1989 tarihinde PKK, sivil katliamı gerçekleştirdi. Hava karardıktan sonra köye gelen PKK’lılar, evlerdeki bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların da aralarında bulunduğu masum insanları kurşuna dizdi. Saldırıda 28 sivil katledildi ve evler ateşe verildi. Katliama en acı şekilde tanıklık eden İkiyaka köyü sakinleri, bu büyük acıyı ilk günkü gibi yaşıyor.


Katliamdan annesinin çabasıyla kurtulan Hasret Boz, o geceye dair annesinden dinlediklerini ve kendi tanıklığını aktardı. Boz, "Ben küçüktüm annemin anlattığına göre, gece baskına geldiler. İlk başta dedemgillerin evine giderek orada hepsini öldürüyorlar. Ardından babamgillere geliyorlar. Babamla beraber babaannemi, amcamın eşini ve iki çocuğunu, beni ve annemle beraber bizi dışarıya alıyorlar. Hepsini kurşuna dizerken, annem orada beni sırtlayıp 2 katlı evin 2. katından atlıyor beni kurtarmak için. Annemin söylediği gibi cesetlerin üzerine yanıcı madde döküyorlar. İşte orada benim babam, amcamın eşi, çocukları, babaannem öldürüldükten sonra yakılıyorlar. Annem zaten oradan atlarken yaralandı ama beni kurtarmak için yarasının derdinde değil, asıl beni kurtarmak derdinde. Ve oradan uzaklaşıyor. Tepe tepe, dağ dağ diyerek başka köye giderek beni kurtardı yaralı haliyle" dedi.


Boz, ailesinin isimlerinin tek tek söylendiğini belirterek, o anı şöyle anlattı:


"En son korucu başkanı, babamın baş ucundaydı. ‘Esat Boz cenazesi burada’ dedi ve üzerinde bir battaniye ve benim dönüm noktam o siyah battaniye. Korucu başı babamın üzerindeı battaniyeyi kaldırdığı sırada başındaı dumanlar çıkıyordu. Benim babam kül olmuştu. Ben o siyah battaniye ile büyüdüm. Ben büyüdüm ama bu olayın peşini asla bırakmadım."



İkiyaka katliamının dinmeyen acısı: "Gözlerimin önünden gitmeyen o siyah battaniye"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Güner Apartmanı davasında istinaf kararı: Hükümler bozuldu Malatya’da 6 Şubat depremlerinde 8 kişinin hayatını kaybettiği Güner Apartmanı davasında istinaf mahkemesi yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararlarını bozdu. İnşaat mühendisi Halil İbrahim Ş.’nin tahliyesine hükmedilirken, müteahhitler hakkındaki tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yeşilyurt ilçesi Yakınca Mahallesi’nde bulunan Güner Sitesi A1 Blok’un, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ikinci depremde yıkılması sonucu 8 kişi hayatını kaybetmişti. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Kasım 2025 tarihli kararında müteahhitler Mehmet Emin G. ve Erdal E. ile inşaat mühendisi Halil İbrahim Ş.’nin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırarak tutuklanmalarına hükmetmişti. Sanıklardan Yıldırım D., Yakınca eski belediye başkanları Veysel K. ve Fahri Ö. ile Yakınca Belediyesi teknik personeli İsa G. ise 8 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Dosyayı inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi, kooperatif yöneticilerinin sorumluluğu, binadaki ek kat ve imza çelişkileri, belediye başkanlarının görev kusuru iddiaları, teknik personelin yeterliliği ile ceza artırım oranlarına ilişkin eksik inceleme yapıldığına kanaat getirerek, yerel mahkemenin kararını bozdu. Dosya, eksikliklerin giderilmesi için yeniden Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İstinaf mahkemesi, sağlık durumu ve tutukluluk süresini dikkate alarak inşaat mühendisi Halil İbrahim Ş.’nin tahliyesine ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi. Müteahhitler hakkındaki tutukluluk halinin ise devamına hükmedildi. Davaya ilişkin değerlendirmede bulunan avukat Nedim Serhat Alataş, deprem dosyasında ilk istinaf kararının çıktığını belirterek, kararda önemli ayrıntıların yer aldığını ifade etti.