GENEL - 11 Nisan 2019 Perşembe 18:00

ATSO Başkanı Çinçin: "Eski Antakya Evi’ni Hatay Devlet Müzesi yapacağız"

A
A
A
ATSO Başkanı Çinçin: "Eski Antakya Evi’ni Hatay Devlet Müzesi yapacağız"

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Eski Antakya Evi’ni mutfak müzesi yapmayı planladıklarını ancak Büyükşehir Belediyesinin Gastronomi Evini açması dolayısı ile vazgeçerek Hatay Devlet Müzesi yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Eski Antakya Evi’ni mutfak müzesi yapmayı planladıklarını ancak Büyükşehir Belediyesinin Gastronomi Evini açması dolayısı ile vazgeçerek Hatay Devlet Müzesi yapmaya karar verdiklerini söyledi.


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Alman Meslek Kuruluşu olan BiWe işbirliği ile Türk ve Suriyeli vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen Antakya Gastronomi Projesi kapsamında Türk Alman işbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme Projesi’nde (TAMEB) kursiyerler sertifikalarını aldı. 60 kişiye istihdam sağlayan proje de 175’i kadın 75’i erkek olmak üzere 250 kişiye aşçı çırağı ve pastacı eğitimleri verildi.


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bugüne kadar Hatay’ın geleneksel mesleklerine destek verdiğini belirterek, “Bugün Antakya Ticaret ve Sanayi Odamızın çok önemli etkinliğinde birlikteyiz. Bizim de, onların da yıllardır uğraştığı hem Avrupa Birliğinden hibe alarak hem de kendi imkanları ile Hatay’ın mesleklerine, bugüne kadar gelmiş olan geleneksel mesleklerine destek vermişler ve bu destekler içerisinde gastronomi konusunda meslek edindirme kurslarından faydalanan arkadaşların törenindeyiz. Öncelikle bütün paydaşları tebrik ediyorum. Biz de yıllardır uğraştığımız hem gastronomi hem EXPO konusunda, gastronomi EXPO’nun içinde geleceğe taşımak hem gastronomi hem EXPO ile birlikte fidancılık çiçekçilik konusunda tüm Hatay’da bunu tabana yaymak ve dünya ile paylaşmak adına çalışmalarımız içerisinde burada eğitim alan kardeşlerimizin de eğitim aldığı konular var” dedi.


Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise proje ile ilgili olarak, "Biz şu ana kadar 250 aşçı ve pastacı çırağı eğitimlerini verdik. 4 grup aşçılık eğitimi 6 grupta pastacılık eğitimi verdik. Bu konuda Alman BiWe ile çalıştık ve projenin sonuna geldik. 2 yıl burada yüzde 50’si Türk, yüzde 50’si Suriyeli sığınmacı olan kişileri eğittik. Bunların 60’dan fazlasını istihdam ettik” dedi.


Başkan Çinçin, Eski Antakya Evi’ni mutfak müzesi yapmayı planladıklarını ancak Büyükşehir Belediyesinin Gastronomi Evini açması dolayısı ile vazgeçerek Hatay Devlet Müzesi yapmaya karar verdiklerini belirterek "Biz bu binayı mutfak müzesi yapmak için yola çıkmıştık. Ancak birazda biz geciktik yapım aşamasında. Bu arada Hatay Büyükşehir Belediyesi çok güzel Hatay Gastronomi Evi’ni kurdu. Bizde buna benzer tekrar bir yer olmaması adına elimizde de çok kıymetli bir koleksiyon var. Burayı Hatay Devleti Müzesi yapmaya meclisimiz ile birlikte oy birliği ile karar verdik. 3-4 tane orijinal Hatay ürünlerini satan işletmelerimize de stant vereceğiz bu alanda, böyle bir hizmet ağı belirledik. Bunu da 2-3 ay içerisinde bilmiyorum 23 Temmuz’a yetiştirebilir miyiz ama en geç 29 Ekim’de açmayı planlıyoruz” dedi.


Konuşmaların ardından kursiyerler, protokol tarafından sertifikalarını aldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Başı kesilerek su kanalına atılan cesedin kimliği belli oldu Kastamonu’da öldürüldükten sonra başı kesilerek su kanalına atılan cesedin 3 gündür kayıp olarak aranan inşaat ustasına ait olduğu kesinleşti. Kızının sosyal medyadaki paylaşımı ise yürekleri burktu. Olay, önceki gün Merkez ilçesine bağlı Dere köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, terk edilmiş bir araç bulan vatandaşlar, durumdan şüphelenerek ihbarda bulundu. İhbar üzerine köye gelen Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, terk edilmiş halde bulunan aracın yakınında su kanalının altına atılmış halde başı kesilmiş bir ceset buldu. Jandarma ekipleri Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde başlatılan soruşturma çerçevesinde olayla ilgili Ş.K., N.K. ve E.Ö.’yü gözaltına aldı. Cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından ceset, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Cesedin baş kısmı ise henüz bulunamadı. Bulunan cesedin kimliği tespit edildi Öte yandan, bulunan cesedin 3 gündür kayıp olarak aranan inşaat ustası Adem Yeşilgil’e ait olduğu ortaya çıktı. 3 gündür kendisinden haber alınamadığı öğrenilen Yeşilgil’in cesedi ailesi tarafından teşhis edildi. Yeşilgil’in cenazesinin, yaşadığı Kastamonu’nun Araç ilçesi İğdir köyünde helallik alınmasının ardından, bugün ikindi namazına müteakiben memleketi Sinop’un Durağan ilçesi Alpuğan Köyünde toprağa verileceği öğrenildi. Kızının paylaşımı yürek burktu Adem Yeşilgil’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ise yürek burktu. Kızı Hayriye Yeşilgil Doğan, babasının ölüm haberini duyurduğu sosyal medya paylaşımında, “Babam, babam kaç gündür biz senin yolunu bunun için mi bekledik. Babam bu kadar kolay mı, bizi bıraktın da gittin babam” ifadelerine yer verdi.
Muğla Muğla İl Müftülüğü’nden eğitim semineri Muğla İl Müftülüğü, gençlik çalışmalarını ve manevi danışmanlık hizmetlerini geliştirmek amacıyla "Gençlik Koordinatörleri ve Manevi Danışmanlar Eğitim Semineri" düzenledi. Seminer, Muğla İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Seminer, Kur’an tilaveti ile başladı ve açılış konuşmasını Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı yaptı. Çapçı, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanların, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gençlerle köprü kurulmasında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak katılımcılara teşekkür etti. Birlik ve beraberlik içinde gençlere yönelik yapılan çalışmaların değerini vurgulayan Çapçı, GSB Yurtları ve Gençlik Merkezleri’nde milli ve manevi eğitimlerin verildiğini belirtti. Seminerde, Gençlik Hizmetlerinden Sorumlu İl Müftü Yardımcısı Erkan Saral, İl Gençlik Koordinatörü Cüneyt Çakır, Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Oktay Tavas ve diğer konuşmacılar kendi alanlarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Seminer, gençlik ve manevi danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve koordinasyonun sağlanması adına önemli bir adım olarak değerlendirildi. Katılımcılar, bilgi ve deneyimlerini paylaşarak gençlerin daha sağlıklı bir gelecek için desteklenmesine yönelik çalışmalarda işbirliği ve dayanışma içinde olacaklarını ifade etti. Programın sonunda, katılımcılar arasında toplu fotoğraf çekimi yapılarak etkinlik sona erdi. Eğitime, Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı başta olmak üzere İl Müftü Yardımcıları Erkan Saral ve Sema Özbakış, Uluslararası Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Oktay Tavas, eğitimciler, gençlik koordinatörleri ve manevi danışmanlar katıldı.