ÇEVRE - 28 Ağustos 2021 Cumartesi 10:31

Samandağ sahilindeki yavru deniz kaplumbağalarının deniz yolculuğu sürüyor

A
A
A
Samandağ sahilindeki yavru deniz kaplumbağalarının deniz yolculuğu sürüyor

Hatay’ın Samandağ ilçesi sahillerinde yumurtalarından çıkan yavru yeşil deniz kaplumbağalarının denize ulaşma serüvenleri devam ediyor.

Hatay’ın Samandağ ilçesi sahillerinde yumurtalarından çıkan yavru yeşil deniz kaplumbağalarının denize ulaşma serüvenleri devam ediyor.


Doğa Koruma ve Milli Parklar 7’nci Bölge Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Samandağ Kaymakamlığı ve belediyesi ile Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından korumaya alınan ‘carretta caretta’ ve ‘chelonia mydas’ olarak bilinen yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları, yumurtalarından çıktı. Ağustos ayının başından itibaren çıkmaya başlayan yavru kaplumbağaların denize ulaşma serüvenleri, eylül ayının sonuna kadar sürecek.


Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, Samandağ’ın Chelonia mydas ve caretta caretta kaplumbağa türleri açısından Türkiye’de önemli bir noktaya geldiğini belirterek, "Bölgemizde yuva yapan kaplumbağa sayımız binin altında olmuyor. binlerce yavruyu her yıl denize uğurluyoruz. Mayıs ayından Eylül ayının ortalarına kadar süren bir çalışmamız oluyor. Bize bu konuda katkı sunan kurum ve kuruluşlara, gönüllerimize duyarlı insanlarımıza teşekkür ediyoruz. Kaplumbağa olgusu Samandağ’da artık bir yere gelmiş durumda, zamanla Hatay’ın en önemli markalarından biri haline gelmiştir. Bu bizi mutlu ediyor Yeşil Deniz kaplumbağaları dünya yaşam zincirinin önemli halkalarından biri ve nesli tehdit altında olan bir canlı. 10 yıldan önce 60-70 yuva sayarken şimdi binin altına düşmeyen bir ortalamamız var. Bu da Samandağ’ı Türkiye’de yeşil deniz kaplumbağalarının ürediği bir kaç sahilden biri olma özelliğinde ve en önemli sahil olma yolunda ilerliyor" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Murat Kaytaz: "Bu zor deplasmandan 3 puanla döndüğümüz için mutluyuz" Beşiktaş Teknik Sorumlusu Murat Kaytaz, Gençlerbirliği karşılaşmasının ardından, "Bu hafta özel olarak önlemler aldık. Takımımız ve oyuncularımız iyi mücadele ettiler. Bu zor deplasmandan 3 puanla döndüğümüz için mutluyuz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 26. haftasında Beşiktaş, deplasmanda Gençlerbirliği’ni 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısına maçın ardından üst solunum yolu enfeksiyonu geçirerek rahatsızlanan Sergen Yalçın’ın yerine yardımcısı Murat Kaytaz katıldı. Kaytaz, "Türkiye önemli bir değerini kaybetti. İyi bir Beşiktaşlı olan İlber Hocamızı kaybettik. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Hocamızın bir rahatsızlığı var. Maç öncesi de otelde bayağı bir düşüş yaşadı. Serum aldı. Doktorlar iyileştirmek için, ayağa kaldırmak için mücadele ettiler. Takımı yalnız bırakmak istemedi. Şu an soyunma odasında da birkaç serum bağlandı. Bayağı bir düştü. Onun için bu maçı değerlendirecek olursak, rakip 10 kişi kaldıktan sonra farklı bir oyun planı oldu. Burası zor bir deplasman, Volkan Hoca geldikten sonra daha dirençli bir takım olacağını bekliyorduk zaten. Özellikle duran toplarda en az bizim kadar etkili olan bir takım. Bu hafta özel olarak önlemler aldık. Takımımız ve oyuncularımız iyi mücadele ettiler. Bu zor deplasmandan 3 puanla döndüğümüz için mutluyuz" diye konuştu.