KÜLTÜR SANAT - 16 Kasım 2021 Salı 10:08

Hatay’ın unutulmaya yüz tutan yemeği: "Dana dili"

A
A
A
Hatay’ın unutulmaya yüz tutan yemeği: "Dana dili"

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gastronomi Şehirler Ağı’na dahil edilen Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinden olan ‘dana dili’ Hatay Gastronomi Evi’nde yapıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Gastronomi Şehirler Ağı’na dahil edilen Hatay’da unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinden olan ‘dana dili’ Hatay Gastronomi Evi’nde yapıldı.


UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nde unutulmaya yüz tutmuş ‘dana dili’ yemeği yapıldı. Ara sıcak ve meze olarak yenilebilen yemek, dananın dilinden yapılıyor. Yemeğin geçmişi 1980’li yıllara dayanırken, artık hiçbir restoranda yapılmıyor.


Hatay Gastronomi Evi mutfak şefi İbrahim Özgün yemeğin çok zahmetli ve unutulmaya yüz tutmuş bir yemek olduğunu belirterek, “Dana dili 80’li yıllarda daha çok rağbet gören ve restoran mutfağında yapılan hem ara sıcak olarak hem de soğuk meze olarak değerlendirilen söğüş şeklinde sunulan yöresel lezzetlerimizden bir tanesidir. Şu an için yapılmıyor, neredeyse hiç yok. Bizim amacımız da zaten unutulmaya yüz tutmuş yemekleri yeni inovasyonla sunmak. Zengin mineral ve vitamin değerine sahiptir. Hücrelerin yenilenmesini sağlar, cilt sağlığını korumada önemli bir etkiye sahiptir. Dana dili yemekleri tamamlayıcı bir özelliğe sahiptir. Mide ve bağırsak enfeksiyonlarını önler. Genel olarak faydalı ve lezzetli bir yemektir” dedi.


UNESCO Hatay Gastronomi Evi Müdürü İpek Aslan ise amaçlarının Hatay’da bulunan 600 yemek çeşidini tanıtmak olduğunu belirterek, “Unutulan lezzetleri bölgeye kazandırmaya devam ediyoruz. Uzun zamandır evlerde yapılması meşakkatli olduğu için Hatay’ın restoranlarında yapılan ama zamanla zahmetinden dolayı yapılmayan dana dilini yaptık. Hatay 600 çeşit yemeği ile gastronomi şehri ilan edilmişti. UNESCO Hatay Gastronomi Evi olarak 400’ün üzerine çıktık. Unutulan diğer tüm lezzetleri araştırmaya ve bölge halkına sormaya devam ediyoruz. Amacımız 600 yemek çeşidini başta Hatay, Türkiye ve uluslararası boyuta çıkarmak” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da cezaevinden tahliyeler başladı: "Hepimiz sevinçliyiz" TBMM’de kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda ’11. Yargı Paketi’ olarak bilinen düzenleme kapsamında, Bolu’da şartları uyan hükümlülerin tahliyesine başlandı. Cezaevi önünde aileler, işlemleri tamamlanıp salıverilen yakınlarını bekledi. Kamuoyunda 11’inci Yargı Paketi olarak bilinen 7571 sayılı ’Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yasalaşmasıyla birlikte infaz kurumlarında hareketlilik yaşandı. Düzenleme; 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar bakımından hükümlülere, 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilme ve 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilme imkanı getirdi. Tahliye gece boyu sürecek Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Bolu Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan ve düzenlemeden yararlanma hakkı kazanan hükümlüler için idari işlemler başlatıldı. Dosya incelemeleri ve gerekli evrak hazırlıkları savcılık ve cezaevi idaresi tarafından titizlikle yürütüldü. Tahliye haberini alan hükümlü yakınları ise sabahın erken saatlerinden itibaren Bolu Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü önüne gelerek beklemeye başladı. İşlemleri tamamlanan hükümlüler, nizamiyeden çıkış yaparak kendilerini bekleyen aileleriyle kucaklaştı. Tahliye işlemlerinin, gece saatlerine kadar devam edeceği öğrenildi. Cezaevi önünde yakınını bekleyen Necdet Avcı, "Bir arkadaşımız var onu bekliyoruz. Hayırlısıyla çıkacak inşallah. 2 yıldır içerideydi. Afdan dolayı çıkıyor. Hepimiz sevinçliyiz" dedi.