POLİTİKA - 12 Mart 2023 Pazar 21:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Katar, 1 ay içinde konteyner sayısını 10 bine tamamlayacak"

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Katar, 1 ay içinde konteyner sayısını 10 bine tamamlayacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Katar’ın Dünya Kupası’nda kullandığı konteynerleri biz ülkemizde kullanıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Katar’ın Dünya Kupası’nda kullandığı konteynerleri biz ülkemizde kullanıyoruz. Gördük, memnun kaldık. 10 bin konteyner sözü verdiler ve peyder pey gelmeye devam ediyor. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak" dedi.



Kahramanmaraş merkezli depremlerin en büyük hasara yol açtığı Hatay’da incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samandağ ilçesinde muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Erdoğan daha sonra Defne ilçesinde özel sektör ve kamu işbirliğinde kurulan Kocaeli Konteyner Hastanesi’ni ziyaret etti. Ardından Erdoğan, Antakya’nın Derince Mahallesi’nde kurulan Katar-Türkiye Kardeşlik Konteyner Kenti’ni ziyaret etti.



"Antakya’yı tanımakta zorlandık"


Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 6 Şubat sabahına art arda meydana gelen depremlerle uyandığını hatırlattı. Binlerce artçı sarsıntıyla etkisini sürdüren depremlerde 14 milyon insanın yaşadığı 11 ilde çok büyük yıkımlar olduğunu ifade eden Erdoğan, “Hatay’da bu yıkımı en ağır hisseden şehirlerinden biri oldu. Bu afette binlerce yıllık tarihi ve yüce medeniyetlerin gözde yerleşim yeri olan Antakya çok büyük yaralar aldı. Yıkılan ve ağır hasar alan binaların yol açtığı görüntüsüyle gençlik yıllarından beri onlarca kez geldiğimiz Antakya’yı tanımakta zorlandık. Depremin ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü zamanlarda meydana gelmesi işleri daha da zorlaştırdı. Buna rağmen devlet ve millet el ele vererek, bakanlıklarımızla, belediyelerimizle, gönüllülerimizle depremzedelerimizin imdadına koştuk. O sabahtan itibaren askerimiz, polisimiz, jandarmamız gönüllülerimiz buradaydı. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürdük. Şartların en güç olduğu yer olan Hatay’a ulaşmak için gerçekten büyük mücadele verildi. Bu tür afetlerde trafik, tüm bunların hakikaten yollar açılarak yoluna konulması zannedildiği gibi kolay değildi. Biz bunları Van’da, Bingöl’de yaşadık” dedi. Bunları yaşamayanların sadece fitne fesat ve buna benzer şeyleri uydurarak tüm vatandaşların milletin hafıza kayıtlarına gitmeye çalıştığını belirten Erdoğan, kısa sürede zorlukları aştıklarını kaydetti.



"10 bine tamamlanacak"


Tüm çalışmaların yolunda ilerlediğini ifade eden Erdoğan, “Geçici barınma alanları dahil tüm çalışmaları yoluna koyduk. Evleri yıkılan, hasar gören veya sarsıntılar nedeniyle evlerine giremeyen insanlarımızı dışarıda bırakamazdık. İlke etapta çadırla işe başladık. Geçmişten bugüne çadırda kalite neydi, bugün kalite ne? Bunu bile yeterli görmüyoruz. Çadırlarda çok daha farklı adımlar atacağız. NATO ve İsviçre’nin gönderdiği çadırların kaliteleri farklı, aynısını çok daha kalitelisi yapacağız. Katar’ın Dünya Kupası’ndan kullandığı konteynerleri biz ülkemizde kullanıyoruz. Gördük memnun kaldık. 10 bin konteyner sözü verdiler ve peyder pey gelmeye devam ediyor. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak. Vatandaşlarımız geçici iskanda çok daha konforlu süreci yaşayacaklar. Konteyner kentler alt yapı ve üst yapısıyla adeta birere şehir gibi inşa edildi. 1000 konteyner demek, 5 bin nüfuslu bir ilçe kurmak gibidir. 2 ay içinde 100 bin konteyneri faaliyete geçirdiğimizde 500 bin nüfuslu bir şehrin alt yapısını da inşa etmiş olacağız” diye konuştu. Erdoğan, böylesine büyük bir işin, böylesine kısa bir sürede tamamlanabilmesinin dünyada benzeri olmayan bir başarı olduğuna dikkat çekti.



"1 yıl içinde 244 bin konut, 75 bin köy evi yapılacak"


Depreminin ilk anından itibaren dünyadaki tüm dostları yanlarında görmekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdoğan, “Katar her zaman olduğu gibi depremde de alicenaplığını göstererek hem ciddi bir maddi yardımda bulundu hem de 10 bin konteyner gönderme sözü verdi. Bugün burada ilk 3 geminin ülkemize getirdiği 715 konteynerle kurduğumuz ilk geçici barınma merkezindeyiz. Sevkiyatlar ulaştıkça böyle onlarca konteyner kentler kurarak Hataylı kardeşlerimizin hizmetine vereceğiz. Kalıcı konutların inşasına başladık. İnşallah 1 yıl içinde 244 bin konutun, 75 bin köy evinin inşasını tamamlayarak acil ihtiyacı gidereceğiz. Sizlerden bir yıl sabretmenizi istiyorum. Bir sene müsaade etmenizi istiyorum. Evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen hiçbir vatandaşımızın mağduriyetine meydan vermeden herkesi sağlam, güvenli huzurlu yuvalarına kavuşturacağız” dedi.



"Sözlerimizin hayata geçtiğini göreceksiniz"


Erdoğan, inşa ve ihya faaliyetlerinin coğrafi tarihi kültürel yapının korunacağı bir planlamanın içinde olduklarına işaret ederek, “Bir yıl sonra Antakya’da kalıcı konutların tesliminde buluştuğumuzda bu sözlerimizin hayata geçtiğini beraber göreceğiz” ifadelerini kullandı.


Erdoğan’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Uçağın düştüğü gören vatandaşlar, o anları anlattı Libya Genelkurmay Başkanı Al-Haddad’ı taşıyan uçağın düşmesin ardından vatandaşlar o anları anlattı. Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ı taşıyan 9H-DFJ kuyruk numaralı Falcon 50 tipi uçağın Haymana ilçesi Kesikkavak köyü yakınlarında düşmesi sonrası köylüler gördüklerini anlattı. Evinde istirahat ettiği sırada bir patlama sesi geldiğini ifade eden vatandaş, "İkinci patlama sesi gelince herkes sokağa döküldü. Biri trafo patlamış dedi. Sonradan uçağın düştüğünü durduk. Zaten parçaları hep görünüyordu. Sonra Jandarma ekipleri gelince bizleri oradan çıkarttılar. Oradan sağ çıkma ihtimalleri yok, kötü bir patlama oldu. Herkese geçmiş olsun" dedi. Gazi Özgür’se saat 20.00-21.00 sıralarında yüksek bir patlama sesi duyduğunu ifade ederek, "Bir de yoğun bir sis ve hafif bir yağmur vardı. Patlamanın neticesini bilemediğimizden dolayı anlık haberler yayılmaya başladı. Haberler yayılmaya başlayınca arabaya bindim. Bölgede Jandarma ekipleri dronlarla arama yapıyorlardı. Deprem oluyor ve depremden önce gelen patlama sesi gibi bir ses geldi. Kalıntıları ilk gençler görünce Jandarmaya haber vermişler. Jandarma da olay yerine geldi ve herkesi uzaklaştırdı. Uçağın enkazı bulundu" diye konuştu. Olayı anlatan Gökhan Tekin ise, "Otelde teknik servis olarak çalışıyorum. Bir patlama sesi duydum. Otelde doğalgaz patlaması oldu diye bizim otelin ismini verdiler. Bizim otelde öyle bir patlama olmadı. Sonra uçak düştüğünü söylediler. Uçak parçaları vardı, ceset vardı jandarma sokmadı bizi oraya. Ses büyüktü, deprem oldu ya da bomba patladı sandık ama sonradan uçağın düştüğünü öğrendik" şeklinde konuştu.
Ankara İletişin Başkanı Duran’dan düşen uçakla ilgili açıklama İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Libya Genelkurmay Başkanını taşıyan uçağın düşmesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İletişim Başkanı Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uçağın elektrik arızası nedeniyle acil durum bildirdiğini belirterek, "23 Aralık 2025 günü Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al Haddad ve maiyetindeki dört kişi ile üç mürettabatı taşıyan bir özel jet, 20:17’de Esenboğa havalimanından kalktıktan sonra 20:33’te hava kontrol merkezine elektrik arızasından kaynaklı acil durum bildirmiş ve acil iniş talebinde bulunmuştur. Uçak hava kontrol merkezi tarafından tekrar Esenboğa havalimanına yönlendirilmiş ve havalimanında gerekli önlemler alınmaya başlamıştır. Acil iniş için alçalmaya başlayan uçak 20:36’da radar ekranından kaybolmuş ve sonrasında irtibat kurulamamıştır" ifadelerine yer verdi. Olay yerinde gerekli çalışmaların devam ettiğini ve sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurgulayan Duran, "İçişleri Bakanlığımıza bağlı ekiplerce başlatılan arama faaliyetleri sonucunda düştüğü anlaşılan uçağa ait enkaza ulaşılmış olup, ilgili tüm kurumlarımızca gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu süreçte başta basın-yayın kuruluşlarımız olmak üzere kamuoyumuzun sadece resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalara itibar etmesi; bunun haricinde sosyal medyadaki teyitsiz bilgi, spekülasyon ve komplo teorilerini dikkate almaması, dezenformasyon girişimlerine prim verilmemesi adına oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kars Masalsı yolculuğun son durağı: Turistik Doğu Ekspresi Kars’ta coşkuyla karşılandı Türkiye’nin en prestijli demiryolu rotalarından biri olan ve Ankara’dan yola çıkan Turistik Doğu Ekspresi, kış sezonunun en yoğun seferlerinden birini tamamlayarak son durağı olan Kars’a ulaştı. Yaklaşık bin 300 kilometrelik etkileyici bir parkuru geride bırakan tren, Kars Garı’nda büyük bir coşkuyla karşılandı. Yolcuları Kars Garı’nda karşılayan Vali Ziya Polat, yolculara hoş geldin dileklerini ileterek karanfil takdim etti. Kars’a Ankara’da geldiğini ifade eden İrem Büğrü, "Ankara’da Kars’a turistik tren ile geldik. Her şey çok güzeldi. Çok güzel karşılandık. Kars halkına teşekkür ediyorum" dedi. "Sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik" Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelen TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şems Çakıroğlu, "Biz Kars’a trenimizi dün Ankara’dan 13.55’de yola çıkardık. Yüzlerce kişiyle beraber inanılmaz keyifli, neşeli bir yolculukla buraya kadar geldik. Öncesinde Erzincan’a uğradık. Erzurum’a uğradık. Kars’a geldik, inanılmaz sevgi dolu sıcak bir karşılama ile bu ayazı hiç hissetmedik. Çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Kars’ın marka şehir olduğunu dikkat çeken Vali Ziya Polat, "Kars’ın soğuk gecesinde sıcak bir karşılama ile Turistik Doğu Ekspresi Kars’a, Kars’ta Turistik Doğu Ekspresi’ne kavuştu. Tabi Kars’ın en önemli turizm markalarından biri olan Turistik Doğu Ekspresi buraya yolcu edenlere teşekkür ediyoruz. Gazi Kars’ımız Ani, Çıldır, Sarıkamış, Şehitler diyarı Baltık mimarisi ile bu bölgenin, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri artık, bu turizm merkezi olma yolunda tabi ki Turistik Doğu Ekspresi başlangıç noktası, buraya çok büyük bir marka kattığını hepimiz biliyoruz. Kars’a gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyoruz" şeklinde konuştu. Daha sonra gar binasına geçen yolcuları burada aşıklar türküleriyle karşıladı. Yolcular son olarak çıkıştı ateşle yakılan Kars yazısıyla otellerine uğurlandı. Öte yandan, Turistik Doğu Ekspresi’nin şehre gelişiyle birlikte Kars’taki otellerde doluluk oranları yüzde 100 seviyesine ulaştı. Geceyi Kars’ta geçirecek olan yolcular sabahın ışıklarıyla sırasıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi şehir Ani Ören Yerini gezecek. Donmuş Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak keyfi yapacak. Kars Mutfağının olmazsa olmazı Kaz eti ve gibi yöresel lezzetlerin tadına bakacak.