KÜLTÜR SANAT - 19 Nisan 2025 Cumartesi 10:38

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Meclis binası 23 Temmuz’da ziyarete açılacak

A
A
A

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Hatay Meclis Binası’nın aslına uygun inşa edilmesi için çalışmalar aralıksız sürüyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tarihe ışık tutan binanın 23 Temmuz’da ziyarete açılmasının planlandığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’ne son katılan şehir olan Hatay’da 1927 yılında Fransız mimar Leon Benju tarafından Köprübaşı olarak anılan meydanda inşa edilen bina, 1938’den Hatay Devleti’nin Türkiye’ye katıldığı 29 Haziran 1939’a kadar meclis binası olarak hizmet verdi. Tarihi meclis binası, 6 Şubat 2023 tarihinde ve devamında yaşanan depremlerde yerle bir olarak kullanılmaz hale geldi. Bölgenin tarihine ışık tutan meclis binasının yeniden inşası için Hatay Valiliği harekete geçti. Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından aslına uygun şekilde inşasına başlanan binada yürütülen çalışmalarla ilgili Hatay Valisi Mustafa Masatlı açıklamalarda bulundu. Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldığı tarih olan 23 Temmuz’da binayı ziyarete açmayı planladıklarını belirten Vali Masatlı, binanın aslına uygun olarak yapıldığının söyledi.

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Meclis binası 23 Temmuz’da ziyarete açılacak

"Temelde 200 kazık çaktık, bu kazıkların boyutu neredeyse 24 metreye ulaştı"

Tarihi Meclis Binası enkazından çıkan taşların numaralandırıldığını ve ardından 24 metreyi bulan 200 kazık çakılarak yeni binanın inşasına başlandığını ifade eden Vali Masatlı, "Hatay ilimiz barışın, hoşgörünün, dini inançların buluşma merkezi ve medeniyetler şehridir. Bu şehrimiz tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve pek çok medeniyetin de izlerini taşır. Burası da bizim açımızdan, şehrimiz açısından simge bir bölgedir. 6 Şubat ve devamındaki depremlerde pek çok olaya tanıklık etmiş olan meclis binamızda tam göçme şeklinde göçmüştür. Hemen deprem sonrası biz sahada çalışmalara başladık. Öncelikli olarak bir arkeolojik kazı hassasiyetiyle buradaki tarihi meclis binamızın ve hemen arkasındaki Adalı Konağı’nın özel daha sonra aslına uygun olarak inşa edeceğimiz zaman kullanabileceğimiz parçalarını; ayrıştırdık, depolandırdık, numaralandırdık. Devamında da burası tamıyla kazınarak, rölevesine uygun bir şekilde restore edilmeye ve yeniden inşa edilmeye başlandı. Temelde 200 kazık çaktık, bu kazıkların boyutu neredeyse 24 metreye ulaştı. Kazıkların üzerine de betonarme yapı inşa edildi ve şimdi de kaplamasına başlandı. Burada betonarme bir yapı inşa edildiği anlaşılmasın, tamamen ayrıştırdığımız parçalar bu binamızın yeniden inşasında kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Meclis binası 23 Temmuz’da ziyarete açılacak

"23 Temmuz’da meclis binamızı ziyarete açmış olacağız"

Tarihi Meclis Binası’nın 23 Temmuz tarihinde ziyarete açılmasının planlandığını söyleyen Vali Masatlı, "En önemli tarihte 23 Temmuz’dur. Şehrimizin Türkiye Cumhuriyeti devletine katılmasının yıl dönümü olan 23 Temmuz’a yetiştirmeyi planlıyoruz. 23 Temmuz’da meclis binamızı ziyarete açmış olacağız. Şehrimiz 6 Şubat ve devamındaki depremlerde büyük hasar aldı ama şehrimizi eskisinden daha güçlü, eskisinden daha sağlam bir şekilde yeniden inşa ediyoruz. Tarihi eserlerimizi de aslına uygun bir şekilde yeniden ihya etme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Gençlerimiz 23 Temmuz’dan sonra buralara gelecekler ve burada Hatay’ın medeniyetinin izlerini, diğer taraftan da atalarının burada neler yaptığını görüp ona şahitlik edecekler" dedi.

Asrın felaketinde yerle bir olan tarihi Meclis binası 23 Temmuz’da ziyarete açılacakOgün Aslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı Altınoluk’ta 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında sahne alan Melek Mosso, seslendirdiği "Keklik Gibi" türküsü sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygusal anlar yaşayan ünlü sanatçı, türküyü şiddet gören ve katledilen kadınlara armağan etti. Balıkesir Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Altınoluk’ta konser veren Melek Mosso, binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşattı. Sevilen şarkılarıyla alanı dolduran vatandaşlara müzik ziyafeti sunan sanatçı, konser sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Melek Mosso,"Keklik Gibi" türküsünü seslendirdikten sırada sahnede duygulandı. Derin derin nefes almasıyla seyircileri korkutan Mosso, sonra bir an eğilip eğilip gözyaşını sildi. Mosso, ardından yaptığı konuşmayla dinleyicileri derinden etkiledi. Mosso konuşmasında, "Bazı türkülerin bir dahası yoktur. Bir kere iz bırakır ve geçer gider. Bu türkü bende de bir kere yazıldı, bir kere söylendi ve iz bıraktı. Bu türküyü repertuarıma almamı aslında annem istedi. Annem dedi ki, ‘Melek Keklik gibi söyler misin?’ Ben sadece onun için söyledim" ifadelerini kullandı. Türkünün kendisinde farklı izler bıraktığını belirten sanatçı, şarkıyı geçmişte ve günümüzde ötekileştirilen, şiddet gören ve katledilen tüm kadınların ruhuna armağan ettiğini söyledi. Dinleyiciler de uzun süre alkışlarla sanatçıya destek verdi. Duygusal anların yaşandığı konser, izleyicilere hem müzik dolu hem de anlam yüklü bir 19 Mayıs gecesi yaşattı. Melek Mosso’nun sahnedeki içten konuşması ve duygusal performansı, Altınoluk konserine damga vururken, gençler ise konser nedeniyle Belediye Başkanı Mehmet Ertaş’la teşekkür etti.
Mersin Mersin Valiliği’nden kanlı saldırı açıklaması Mersin Valiliği, Tarsus ilçesinde meydana gelen silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, farklı noktalarda gerçekleştirilen saldırılar sonucu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, 18 Mayıs 2026 tarihinde saat 13.52’de gelen ihbar üzerine Tarsus ilçesi Kadelli Mahallesi’nde silahlı saldırı meydana geldiği bilgisinin alındığı belirtildi. İhbarın ardından güvenlik ve sağlık ekiplerinin hızla olay yerine sevk edildiği kaydedildi. İlk incelemelerde saldırıyı gerçekleştirdiği değerlendirilen şahsın olay yerinden araçla ayrılarak farklı noktalarda vatandaşlara yönelik silahlı saldırılarda bulunduğunun tespit edildiği ifade edilen açıklamada, olaylar sonucunda 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 8 vatandaşın da yaralandığı bildirildi. Yaralıların çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Saldırganın psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi Açıklamada ayrıca şüphelinin yasaklı madde bağımlılığı nedeniyle birçok kez hastane kaydının bulunduğu ve çeşitli psikiyatrik tanılarının tespit edildiği belirtildi. Olayla ilgili adli ve idari sürecin devam ettiği, güvenlik birimlerinin çalışmalarını titizlikle sürdürdüğü kaydedildi. Valilik açıklamasında, hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifa dileğinde bulunuldu.