KÜLTÜR SANAT - 28 Nisan 2025 Pazartesi 08:50

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

A
A
A

Gastronomi şehri Hatay’ın yöresel lezzetlerinden olan, kendine özgü pişirimi ve alevli sunumuyla dikkat çeken ’tuzda tavuk’ için coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu. Vali Mustafa Masatlı, 45 coğrafi işaretli ürüne sahip Hatay’da sayıyı 135’e çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atıldı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Bölgeye özgü olan lezzetlerin sayısı 6 Şubat öncesi 25’ken Hatay Valiliğinin girişimleriyle bu sayı 45’e çıkarıldı. Reyhanlı ilçesinin vazgeçilmez lezzeti olan, pişirimi ve alevli sunumuyla dikkat çeken tuzda tavuk için Türk Patent Enstitüsü ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, tuzda tavuğun coğrafi işaret olarak tescillenmesi süreci hakkında bilgi vererek coğrafi işaretli ürün sayısını 135’e çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

"Hatay’ımızın yemek kültürü noktasında ne kadar zengin olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermek istiyoruz"

Tuzda tavuğun kendine has tadı ve farklı bir pişirim süreci olduğuna dikkat çeken Vali Masatlı, "Biz medeniyetler şehri Hatay’ız ve UNESCO tarafından da gastronomi şehri olarak 2017 yılında ilan edildik. Bununla beraber 6 Şubat itibarıyla beraber bizim 25 olan coğrafi işaretli yöresel ürün sayımız şu an itibarıyla 45’dir. 45 coğrafi işaretli ürün sayımızın yanında bu sayıyı 135’e çıkarmayı planlıyoruz. Müracatta bulunduğumuz ürünlerimizden birisi de ’tuzda tavuk’ yemeğidir. İnşallah bu lezzetimizi de birkaç aya kadar tescillemiş olacağız. Kültürel ve tarihsel olarak çeşitliliği olan Hatay’ımızın yemek kültürü noktasında ne kadar zengin olduğunu ülkemize ve dünyaya göstermek istiyoruz. Tuzda tavuk, farklı bir metotla pişiriliyor. Kendine has özel bir tadı var. Hem yiyen insanlar için hem de ikram edilecek bir yemek olarak güzel bir lezzet. Biz herkesin bu lezzetimizi tatmasını isteriz" dedi.

Ramazan İlın - Ahmet Arslan

Damaklarda tat bırakan alevli lezzet ’tuzda tavuk’ tescilleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Başkan Maliz sezonu değerlendirdi Turgutlu Belediyespor Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL) 2024-2025 sezonunun sona ermesinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Manisa’nın tek kadın basketbol takımı olarak TKBL’de mücadele eden, Federasyon Kupası ve play-off finalisti Lidya Garden City Turgutlu Belediyespor sezonu tamamladı. Turgutlu Belediyespor Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, takımın başarısı ve sezona dair değerlendirmeler yaptı. Sezon başındaki hedeflerin üstünde bir performans ve başarı ortaya koyulduğunu ifade eden Belediyespor Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, "Kadına yönelik şiddet ve cinayetlere karşı sesimizi yükseltmek, kadınların başarılarla gündeme gelmesi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 6 yıl önce kurulan Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımımız, başarılı geçen bir sezonu geride bıraktı. Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde Manisa’nın tek basketbol takımı olarak kentimizi temsil eden kadın basketbol takımımız, bu sezon biri Federasyon Kupası bir diğeri de play-off finali olmak üzere 2 final oynayarak hedeflerimizin üstünde bir başarı gösterdi. Turgutlu Belediyesi Kadın Basketbol Takımı olarak mücadele gücü yüksek bir takım oluşturmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için de planlamalarımıza başladık" dedi. "Ödemeler zamanında yapıldı. Herhangi bir borcumuz bulunmamaktadır" Turgutlu Belediyespor’un ekonomik olarak da iyi durumda olduğunu kaydeden Belediyespor Başkanı Maliz, "TKBL 2024-2025 sezonunu tamamlarken ekonomik olarak da iyi durumdaydık. Sezon boyunca oyuncularımızın ve teknik ekibimizin ödemelerini zamanında ve hatta gününden önce yaptık. Şu anda herhangi borcumuz bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. "Sosyal sorumluluk çalışmalarımız Türkiye gündemine oturdu" Kadın basketbol takımının yalnızca sportif faaliyetlerde değil, sosyal sorumluluk projeleriyle de ses getirdiğini söyleyen Başkan Maliz, şu şekilde konuştu: "Takım olarak ortaya koyduğumuz bu başarının yanında kuruluş amacımızı unutmadan gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk çalışmalarımızla da dikkatleri çektik. Kadın ve çocuk cinayetlerine karşı tepkimizi göstermek adına hazırladığımız "Nasıl doğduğu değil, niye yaşayamadığı" pankartı Türkiye gündemine oturdu. Bunun yanında bu sezon öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı formayla mücadele eden oyuncularımız, Diyarbakır’da katledilen Narin Güran’ı da ilk maçında unutmadı." Sponsorlara ve taraftarlara teşekkür Belediyespor Başkanı Maliz, takımın başarısında sponsorların ve taraftarların desteğinin çok büyük olduğunu ifade ederek şu sözlerle teşekkür etti: "Sezonun ilk maçından son maçına kadar aynı istek, motivasyon ve azimle sahaya çıkarak bizlere pek çok mutluluk ve gurur yaşatan oyuncularımıza ve teknik ekibimize, katkı ve destekleriyle gücümüze güç katan sponsorlarımıza ne kadar teşekkür etsek az kalacaktır. En önemli teşekkürümüz ise takımımızı hiçbir maçında yalnız bırakmayan, salonu tıklım tıklım dolduran, takımımızın bu başarısında büyük bir pay sahibi olan taraftarlarımıza ve hemşehrilerimize olacaktır. Hep birlikte daha çok başarıya imza atacak; Turgutlu’muzu, Manisa’mızı en iyi ve en başarılı şekilde temsil etmeye devam edeceğiz."
Bolu "Aşçılar diyarı" Bolu’da Türk Mutfağı Haftası coşkusu Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri, "Aşçılar diyarı" olarak bilinen Bolu’da başladı. Miniklerin oklavayla hamur açtığı anlar ilgiyle izlenirken, çikolata yeme yarışması, gençlerin kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ve Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinesinde Türk Mutfağı Haftası, 21-27 Mayıs 2024 tarihlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. "Aşçılar diyarı" olarak bilinen Bolu’da, Türk Mutfağı Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Mehter takımı eşliğinde İzzet Baysal Caddesi üzerinde 2 yürüyüş atının öncülüğünde kortej yürüyüşü yapıldı. Kent Meydanı’nda stantlar kuruldu, Kurum ve kuruluşlarca kurulan stantlarda Bolu’nun coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri tanıtıldı. Bu yöresel lezzetler arasında tas kebabı, su böreği, pide, ekmek ve gözleme gibi ürünler yer aldı. Çikolata yeme yarışmasında kıyasıya mücadele Halk oyunları ve müzik performansları etkinliğe renk katarken, miniklerin oklavayla hamur açtığı anlar ilgiyle izlendi. Etkinlik kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen çikolata yeme yarışması, gençlerin kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Yarışmada, çikolatanın içerisinden fındık çıkartmaya çalıştı. Gençler eğlenceli görüntüler oluştururken, izleyenler de kahkahalara boğuldu. "Bolu, Türk mutfağının da kalbinde yer almaktadır" Etkinlikte konuşan Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, Bolu’nun mutfak güzelliğine dikkat çekti. Aydın, "Bolu, Türk mutfağının zengin çeşitliliğini içinde barındıran önemli bir şehir olarak sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi birikimi ve mutfak kültürüyle Anadolu’nun en özel şehirlerinden birisidir. Gölleriyle, yaylalarıyla, ormanlarıyla her mevsim ayrı bir güzellik sunan bu şehir, aynı zamanda Türk mutfağının da kalbinde yer almaktadır" dedi. "Turizm çalışanları gerçek kahramanlardır" Kartalkaya’da yaşanılan otel faciası nedeniyle zor günler geçiren turizm sektörünün yeninden canlanması için çalıştıklarını söyleyen Vali Abdulaziz Aydın, "Geçtiğimiz aylarda yaşanan otel yangını sebebiyle zor günler geçiren Bolu turizminin yeniden eski günlerine kavuşması için kamu ve özel tüm paydaşlar, eşsiz bir dayanışma örneği göstererek büyük bir özveriyle çalıştı. Bugün burada, Bolu’nun turizm sektörü sadece ekonomik anlamda değil, kültürel ve toplumsal anlamda da ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bolu’nun turizm çalışanları, her yıl yerli ve yabancı misafirlerimize sundukları kaliteli hizmetle şehrimizin adını duyuran, yüzlerce yıllık bir mirası sahiplenen ve bu mirası geleceğe taşımak için çaba gösteren gerçek kahramanlardır" diye konuştu. "Bolu’ya bir gastronomi merkezi açılacak" Etkinliğe katılan şef Mehmet Yalçınkaya, Bolu’ya Gastronomi Merkezi açılacağını duyurarak şunları söyledi "Sayın Valimizle ve Turizm İl Müdürü’müzle görüştük. Bolu’ya daha önce de bizim planladığımız bir gastronomi merkezi vardı. İnşallah bugün konuştuk. Bolu’daki turizmi daha ileriye getirebilecek bir adım daha atmak istiyoruz. Allah nasip ederse Bolu’ya bir gastronomi merkezi açacağız. BGM, Bolu Gastronomi Merkezi zaten projesi bizde hazır. 3 yıldır bu plan üzerinde çalışıyoruz. Bolu Gastronomi Merkezi projesinde bir yıl içinde hizmete sokmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.