GENEL - 08 Şubat 2020 Cumartesi 19:49

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar”

A
A
A
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar”

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy 2020 yılının Türk mutfağı konsept yılı olarak ilan edildiğini belirterek “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar.

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy 2020 yılının Türk mutfağı konsept yılı olarak ilan edildiğini belirterek “Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar. Aslında bunun birebir eşit olması lazım.” dedi.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay ziyaretinde ilk olarak tarihi Uzun Çarşı’yı gezerek esnafla sohbet etti. Ersoy’a burada künefe ikramında bulunuldu. Daha sonra Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezen Bakan Ersoy, yaptığı açıklamasında gastronomi ve Türk mutfağı diye bakıldığında sadece lezzetin algılanmaması gerektiğini söyledi. Bakan Ersoy, UNESCO’dan tescilli 3 şehir olduğunu belirterek “Bilindiği gibi 2020 yılı Türk mutfağı konsept yılı olarak ilan edildi. UNESCO’dan tescilli 3 şehrimiz var. Biri Gaziantep, ikincisi Hatay, üçüncüsü de Afyonkarahisar. Basın mensuplarımızla Hatay’a ’Türk Mutfağı Yılı’ çerçevesinde bir ziyaret düzenledik. Buranın tescilli ürünleri var. Hem vekillerimiz hem belediye başkanlarımızla buradaki tescilli ürün sayısını nasıl arttırabiliriz, buranın mutfağını daha çok nasıl tanıtırız bunlarla ilgili görüşmeler yapıyoruz" diye konuştu.



Türk mutfağından ve gastronomiden bir gelir elde etmek için bunun dörtlü bir bacağı olduğunu belirten Bakan Ersoy “Gastronomi ve Türk mutfağı diye bakıldığında sadece lezzetin algılanmaması gerekiyor. Türk mutfağından ve gastronomiden bir gelir elde etmek istiyorsanız bunun dörtlü bir bacağı var. Önce ürün tedarikinin, malzeme tedarikinin markalaşması ve standardize edilmesi gerekiyor. Daha sonrasında nitelikli şefler ön plana çıkıyor tabii ki o lezzeti vermek açısından. Sonra bunların sunulacağı mutfaklar ve bununla birlikte de ortamın oluşması gerekiyor. Bu dördünü bir araya getirdiğiniz zaman gastronomiyi bir ekonomiye çevirebiliyorsunuz, bir gelir elde ediyorsunuz. Hepsi ile birlikte markalaştığınız zaman da sadece bulunduğunuz şehir de değil, şehir dışına da ihraç edebiliyorsunuz. Bu bağlamda Türkiye’nin daha katetmesi gereken yol var. Türkiye’nin gastronomi geliri, konaklama gelirinin yarısı kadar. Aslında bunun birebir eşit olması lazım” şeklinde konuştu.



Bakan Ersoy daha sonra Hatay Valiliğini ziyaret ederek, Valilik Anıt Defteri’ni imzaladı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler düzenlendi Her yıl 26 Nisan’da kutlanan ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri’ günü dolayısıyla Bayburt’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı, alanında uzman isimler ve öğrenciler Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’nü düzenledikleri programla kutladılar. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Eczane Hizmetleri öğrencileri tarafından ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ münasebetiyle panel, tiyatro, söyleşi ve stanttan oluşan etkinlikler organize edildi. Düzenlenen program, panelle başladı. ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Fitoterapi’ paneline konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Özgen ve Akademisyen/Yazar Doç. Dr. Kenan Taştan, bitkilerin tedavi süreçlerindeki temel ve yardımcı fonksiyonlarını anlatan çok yönlü sunumlarını katılımcılarla paylaştılar. Doç. Dr. Kenan Taştan konuşmasında Geleneksel tedavi yöntemlerinin önemine vurgu yaptı. Halk arasında çok fazla bilinen ve kullanılan hacamat yöntemine özellikle ayrı bir parantez açan Taştan, “Hacamat mutlaka işin uzamanı bir hekim tarafından ve gerekli tahliller yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi halde özellikle kan hastalıkları olan bireylerde ya da enfeksiyondan kaynaklanan problemler ciddi rahatsızlıklara yol açması söz konusu olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. Ufuk Özgen ise konuşmasında birçok ilacın hammaddesini oluşturan bitkilerin şifalı özelliklerine değindi. Ancak ilaçlarla birlikte kullanılan bitkisel çayların ya da bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin çok ciddi yan etkileri olabileceğine vurgu yaptı. Etkinliğin ikinci ayağında Eczane Hizmetleri öğrencileri Şehit Recep Eşiyok Ortaokulunda öğrencilerle bir araya geldiler. Öğrenci Ecem Şahin’in kaleme aldığı tiyatro oyunu ile ortaokul öğrencilerine akıllı ilaç kullanımının önemine ve gerekliliğine dikkat çektiler. Ardından Eczane Hizmetleri öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Ümit Karakaş, öğrencilere ilaçlar ve akılcı ilaç kullanımı konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Etkinlik Bayburt şehir merkezinde Yakutiye Camisi önünde kurulan stant ile son buldu. Stantta ’Doğru İlaç Kullanımı’ konusunda vatandaşla buluşan gençler, konu ile ilgili el broşürü, ilaç zamanlama ve taşıma kutusu dağıttılar. Öğrenciler, vatandaşlara ilaç ile ilgili sorular sorarak, doğru ilaç kullanımına yönelik farkındalık kazandırmaya çalıştılar. Konu ile ilgili olarak düzenleme komitesi başkanı öğrenci Nazım Onur Bulut, akıllı ilaç kullanımı hakkında bilgiler vererek, "Akıllı ilaç kullanımı konusunda toplumun bilgilendirilmesi için oldukça önemli nedenler bulunmaktadır. Bu gerekçelerin ilki modern sağlık bakımındaki kimyasal ajanların önemli rolünün olmasıdır. İkincisi bireylerin sağlıkları ile ilgili sorumluluk alabilmelerini ve uygun tedavi edici stratejilerin belirlenmesini sağlamaktır. Üçüncüsü, bireylerin tedavi edici kararlarında rol almaları ve sonraki dozlar ve süreç ile ilgili bilgilendirilme haklarının olmasıdır. Dördüncüsü ise bireylerin akılcı ve güvenli ilaç teminini ve etik olmayan ticari tanıtımdan zarar görmemelerini sağlamaktır" dedi.