EKONOMİ - 21 Aralık 2025 Pazar 10:16

Kuraklık nedeniyle verimin yarı yarıya düştüğü tatlı patateste son hasat yapıldı

A
A
A
Kuraklık nedeniyle verimin yarı yarıya düştüğü tatlı patateste son hasat yapıldı

Hatay’da ismiyle dikkat çeken şifa deposu tatlı patatesin hasadında sona gelindi. Kuraklık nedeniyle verimin yarı yarıya düştüğü tatlı patates, kilogram fiyatı tarladan 30 TL’ye satılırken manavlar da ise 70 TL’den alıcı buluyor.


Türkiye’nin bereketli topraklarının yer aldığı Hatay’da çiftçiler, toprağı işleyerek asrın felaketinin saralarını sarmaya devam ediyor. Ürün çeşitliliğinin fazla olduğu kentte şimdiyse tatlı patates hasadı yaklaşık 45 gün önce başlamıştı. Antakya ilçesi Uzunalıç Mahallesi’nde çiftçilerin sökümüne başladığı tatlı patates, bilinen patatesin aksine bir tada sahip olmasıyla biliniyor. Bölgede hasat edilerek Türkiye’nin dört bir yanına satılan tatlı patatesin hasadında sona gelinirken, kilogram fiyatı tarlada 30 TL’den alıcı buluyor. Vitamin bolluğuyla şifa deposu olan tatlı patates, kuraklık nedeniyle verim yarı yarıya düşerken manavlarda 50 TL ila 70 TL arasından satılıyor.



"Tatlı patates tarladan 30 ila 35 TL arasında iken manavlarda ise 50 ila 70 TL civarında satılıyor"


Kuraklık nedeniyle tatlı patateste verim yarı yarıya düştüğünü ifade eden çiftçi Fadıl Çiftçi, "Tatlı patates üretiyoruz. Hasat normal ama mevsimsel kuraklık nedeniyle verimde düşüşler var. Kuraklık çok etkiledi, verim yarı yarıya düştü. Tatlı patatesi Temmuz ayında ekiyoruz. Ekim ve Kasım aylarında hasat için söküm yapıyoruz. Tatlı patatesin çok çeşidi var. Farklı renklerde olan tatlı patates çeşitleri var. Söküm yapacak işçi bulamadığımız için sökümü iş makinesi yapıyor. Tatlı patates tarladan 30 ila 35 TL arasında iken manavlarda ise 50 ila 70 TL civarında satılıyor. Tatlı patates, tadı ve vitamin bolluğuyla diğer patatesten farklı oluyor. Tatlı patatesi biz kaynatarak, pişirerek veya tatlısını yapıyoruz. Tatlı patates şehir dışlarına gidiyor. Faydası çok kuvvetli ve tam bir şifa deposu bir patatesti" ifadelerini kullandı.



Kuraklık nedeniyle verimin yarı yarıya düştüğü tatlı patateste son hasat yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Burhan Eşer: "Zor bir mücadele olacak ancak biz de iyi oyunculara sahibiz" Bodrum FK Teknik Direktörü Burhan Eşer, Amed Sportif Faaliyetler’in güçlü bir takım olduklarını belirterek, "Zor bir mücadele olacak ancak biz de iyi oyunculara sahibiz" dedi. Trendyol 1. Lig’in 18. haftasında Bodrum FK yarın saat 20.00’de Amed Sportif Faaliyetler’i ağırlayacak. Teknik Direktör Burhan Eşer yönetiminde çalışmalarına devam eden yeşil-beyazlılar, taraftarı önünde galip gelerek zirve yarışındaki iddiasını sürdürmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, Amedspor karşısında sahadan galibiyetle ayrılmayı amaçlıyor. Öte yandan Gökdeniz, Yusuf, Celal, Berşan ve Ali sakatlık ve cezaları nedeniyle, Fredy ise milli takımda bulunduğu için karşılaşmada forma giyemeyecek. "Bodrum FK’nın başarısı her şeyden önemli" Kupa maçında iyi oynadıkları söyleyen Bodrum FK Teknik Direktörü Burhan Eşer, "Bizim için verimli bir karşılaşmaydı. Üç haftadır kupa ve lig olmak üzere deplasmanlardaydık. Bu hafta Amed’i konuk edeceğiz. Amed Sportif Faaliyetler güçlü bir rakip, ligde lider durumda ve kaliteli oyunculara sahip. Zor bir mücadele olacak ancak biz de iyi oyunculara sahibiz. Taraftarımızın desteği ve iç sahadaki performansımızın verdiği öz güvenle elimizden gelen tüm mücadeleyi ortaya koyacağız. Taraftarımızı mutlu etmek istiyoruz" dedi. Amed Sportif Faaliyetler Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu ile geçmişten gelen bir arkadaşlıkları olduğunu da dile getiren Eşer, "Diyarbakırspor’da oynadığım dönemde takım arkadaşımdı. Benim için gurur verici ve heyecanlı bir maç olacak. Ancak benim için Bodrum FK’nın başarısı her şeyden önemlidir. Bodrum FK benim için çok kıymetlidir" ifadelerini kullandı.
Kütahya GRTC’nin yönetim ve istişare kurulları belirlendi Kütahya’da, Küresel Araştırma Düşünce Merkezi GRTC (Global Research Thinking Center) yeni dönem yönetim ve istişare kurulları belirlendi. İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan’ın da katıldığı genel kurul, değerlendirmeler ve oluşturulan yeni yapılanma doğrultusunda, farklı alanlardan isimlerin yer aldığı geniş katılımlı bir yönetim kurulu oluşturuldu. Toplam 50 kişiden oluşan GRTC Yönetim Kurulu; akademi, sivil toplum, düşünce dünyası ve farklı meslek gruplarından temsilcileri bünyesinde barındırarak merkezin çalışmalarına çok yönlü katkı sunmayı hedefliyor. Yeni yönetim kurulu ile birlikte GRTC’nin ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma, analiz ve düşünce üretme faaliyetlerini daha da güçlendirmesi amaçlanıyor. GRTC’nin yeni dönem Yönetim Kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu: Başkan Mustafa Önsay, Abdülkadir Aksu, Ahmet Erdoğmuş, Ahmet İnak, Ali Ceyhan, Emrah Gezici, Emre Ar, Enes Apa, Ergün Erin, Fatih Elifoğlu, Fatih Özbülbül, Furkan Ay, Hüseyin Girgin, İsmail Girgin, İsmail Koç, Kemal Kaya, M. Sait Gökalp, Muhammed Enes Çınar, Melda Soysal, Melih Berk Sildir, Murat Çil, Murat Gazi Uzunay, Onur Kandiyar, Özgür Refik, Rami Yıldız, Rasim Bayram, Rıdvan Ogan, Selim Tetik, Serhat Güner, Süreyya Emel Erdoğan, Şefika Durmaz, Yahya Daban, Yılmaz Kocatürk, Yüksel Yeşilyaprak, Ahmet Aydın, Veli Yumuşak, Mustafa Kuru, Serpil Akcan, Halil İbrahim Taşkın, Abdullah Gayret, Hasan Semerci, Kübra Tekel, Hüseyin Akıncı, Ali Kılıç, Menderes Aydın, Sena Özbülbül, Muhammed Fatih Coşgun, Alperen Gökçe, Volkan Çelik ve Dalya Çınar. GRTC Yüksek İstişare Kurulu ise Prof. Dr. Ahmet Tekin, Prof. Dr. Ahmet Türkan, Prof. Dr. Ahmet Özkan, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Halit Çelik, Prof. Dr. Hüsamettin İnaç, Prof. Dr. İsmail Taşpınar, Prof. Dr. M. Sait Gökalp, Prof. Dr. M. Altuğ Atalay, Prof. Dr. Ömer Türker Avukat Rıza Saka, Prof. Dr. Süleyman Elik, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli, Doç. Dr. Yüksel Okşak ve Dr. Kemal Kaya’dan oluştu. Yeni yönetim kurulunun, GRTC’nin vizyonu doğrultusunda bilimsel düşünceyi merkeze alan çalışmalara önemli katkılar sunması bekleniyor.
Sakarya Hamsi zirvedeki yerini istavrite bıraktı Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve hamsinin rotasını Gürcistan sularına çevirmesiyle Sakarya’da tezgahlarda istavrit bolluğu yaşanıyor. Uygun fiyatı ve tazeliğiyle dikkati çeken istavrit ilgi görüyor. Tezgahlarda hamsinin kilogramı 200-250 lira bandında satışa sunulurken, istavrit 100-150 lira arasındaki fiyatıyla sezonun en çok tercih edilen balığı oldu. "Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti" Balıkçı Ramazan İbiş, 1 Eylül’de başlayan sezonda hamsinin başlangıçta bol olduğunu ancak iklim şartları nedeniyle durumun değiştiğini söyledi. İbiş, "Sezonda hamsi boldu ancak palamut az miktarda oldu. 2 aydan beri iklim şartlarının değişmesinden kaynaklı havaların sıcak gitmesine bağlıyoruz işi. Hamsi boldu, Gürcistan’a geçti. Azaldı ve şu an az miktarda geliyor. Bir kısım dondurulmuş hamsi var, bir kısım taze hamsi var. Hamsi şu an tezgahlarda az bulunuyor, iki ay önceki bolluk yok" dedi. "Hamsinin azalması fiyatı etkilemedi" İbiş, hamsinin yokluğunun fiyatını etkilemediğini de belirterek, "Hamsinin azalması fiyatını etkilemedi. Az olmasına rağmen fiyatı 200-250 lira bandında seyrediyor. Dondurulmuş balıklar 100 liraya kadar düşüyor. İstavrit bol ve ucuz olduğu için daha çok rağbet görüyor" diye konuştu. Tezgahların şu anki hakimi olan istavrit ve uskumrunun yanında hamsinin ilerleyen aylarda tekrar artacağını ifade eden İbiş, "Ocak ve şubat aylarında havaların soğumasıyla sular da soğuyacak. Hamsinin tekrar bollaşmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Hamsiyi çok sevdiğini ancak yokluğunda yerini istavrite bıraktığını dile getiren Celaleddin Avcı ise, "İstavriti tercih ediyorum, taze ve günlük çıktığı için. 15 gün önce hamsiye epey alışmıştık ve yiyorduk. Hamsiyi de çok seviyoruz ancak şu anda istavrit gündemde, istavriti tercih ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Mersin Yerli Malı Haftası kadın emeğiyle renklendi Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi kursiyerleri, Tömük Çarşısında düzenlenen etkinlikle ‘Yerli Malı Haftası’nı kutladı. Kursiyerler, eğitmenler ve gönüllülerin katkılarıyla hazırlanan yöresel lezzetler vatandaşlara ikram edilirken, kadınların el emeği ürünleri de stantlarda satışa sunuldu. Aşçılık başta olmak üzere atölyedeki farklı kurslara katılan kadınların hazırladığı batırık, topalak, keşkek, içli köfte, yöresel tatlılar ve yayık ayranı gibi geleneksel lezzetler, etkinliğe katılan vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Kadın emeğinin görünür kılınması, yöresel kültürün yaşatılması ve bölgenin sosyal yaşamına katkı sağlanması amacıyla düzenlenen etkinlikte, Tömük Mahallesi’nde dayanışma ve kaynaşma ortamı oluştu. Etkinliğe çevre mahalleler ile Mezitli ilçesinden de katılım sağlandı. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Gönüllüler Şube Müdürü Hava Güngeç, "Tömük’te açtığımız Kadın ve Çocuk Atölyemizin kursiyerleri, eğitmenleri ve gönüllülerimizin hazırladığı yöresel lezzetleri vatandaşlarımızla buluşturduk. Kadınlarımız el emeği ürünlerini stantlarda satışa sundu. Çok güzel bir kaynaşma ortamı oluştu" dedi. Tömük Kadın ve Çocuk Atölyesi El Sanatları Usta Öğreticisi Zeliha İspir ise Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekerek, "Öğrencilerimizin yaptığı yöresel yemekleri ve el ürünlerini tanıtmak için güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Tömük’ün kalkınması ve öne çıkması açısından anlamlı oldu. Kursiyerlerimiz ürettikçe ve sattıkça kurslara daha da hevesle geliyor" diye konuştu. Aşçılık kursiyerlerinden Saadet Sarıbaş, atölyede hem sosyalleştiklerini hem de meslek edindiklerini belirterek, "Batırık, ölemeç, topalak, keşkek, yöresel tatlılar, sıkma ve ayranımız vardı. Katılım çok iyiydi, adeta şenlik havası yaşandı. Bu imkanı sağlayan Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bir diğer kursiyer Aleyna Ciğer de "Yöresel yemeklerimizi hazırladık, vatandaşlarımız tattı. Yerli Malı Haftası’nı birlikte kutladık" dedi.