YEREL HABERLER - 14 Nisan 2015 Salı 12:57

Kıbrıs Gazilerinden Papa'ya Tepki

A
A
A
Kıbrıs Gazilerinden Papa'ya Tepki

IĞDIR (İHA) – Iğdırlı 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği Başkanı İsmet Tağal, 1915 yılında bölgede yaşayan hastaların, nenelerin, dedelerin, eline silah alamayacak masun insanların Ermeni çetelerince katledildiğini belirterek Papa’ya tepki gösterdi.
Papa’nın "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" iddiasında bulunmasına Iğdır 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği’nden tepki geldi. Dernek binasında bir araya gelen Kıbrıs gazileri adına açıklama yapan Iğdırlı 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği Başkanı İsmet Tağal, 1915 yılında bu bölgede eli silah tutun erkeklerin Çanakkale’de cihana karşı bağımsızlık mücadelesi verirken, geride kalan hastaların, nenelerin, dedelerin, eline silah alamayacak masun insanların Ermeni çetelerince katledildiğini söyledi. Tağal, “Elinde gördüğünüz katliamın delili olan toplu mezar fotoğrafı, bu bölgede yaşanan masun Müslümanların yaşadığı katliamlarla ilgili bir kesit. Bu fotoğraf benim doğduğum köy olan Gedikli köyünde bulunan toplu Müslüman mezarının bulunurken çekilen fotoğraftır. Iğdır’da bunun benzeri onlarca toplu mezar bulundu, bunun benzeri onlarca mezar ise daha bulunmadı. Biz bunların sorumluları ile ilgili gündem oluştururken kırmadan, dökmeden, komşuluk hakkına saygı duyuyoruz, eskiyi unutup dostluklar kurmay çalışıyoruz. Öte yandan dünyanın globalleşip dostluk kurmaya çalıştığı bu dönemde haddini bilmeyen Ruhani bir lider, dini görevini yapacağına bir siyasetçi gibi kalkmış diyor ki ‘1915 yılında Türkler Ermenileri katletmiş’ iddiasında bulunuyor. Siz tarihçi misiniz Papa efendi, bu tarihi ne kadar biliyorsunuz?” dedi.
“GEÇMİŞTE TÜRKİYE’Yİ TARİHTE SİLMEK İSTEYEN ZİHNİYET BU GÜN İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU OLMUŞ”
Batıya tepkisini dile getiren Tağal, “Geçmişte Çanakkale’de ülkemizi işgal etmek isteyenlerin evlatlarının bugün insan hakları koruyucu olmuş. O gün Türkiye’yi tarihte silmek isteyenler, bugün insan hakları savunucusu olmuşlar. Eğer o zihniyeti taşımıyorlarsa, eğer o düşüncede değillerse, onları bir şeyi göremeye davet ediyorum. Görmüyorlarsa gözleri kördür, duymuyorlarsa kulakları sağırdı. Biz onlara her dilde anlatmaya hazırız. 1915 yıllarında burada katliama maruz kaldık. Şu anda geçmişteki işgalcı devletler, Türk milletini sindirmek istiyorlar. Tarihte sanık sandalyesinde oturtmak istiyorlar” diye konuştu.
Hocali’de Ermenilerin yaptığı katliamın daha kanının kurumadığını anımsatan Tağal, “1992’de Azerbaycan Türkleri daha bağımsızlıkları yeni ilan ederken, Ermeniler Rus tanklarının üzerine çıkarak yüzlerce Azeri Türkü katletmişlerdir. Bu hiç dile getirilmiyor. Bosna’da yaşanan katliam Papa’ya sorulduğunda ‘O bir toplu kıyımdır’ dedi. Bunu soykırım olarak görmedi. Yunanistan 1963 yılında Kıbrıs’ta insanları Rumlarla beraber diri diri yakıyordu. Hitler insanları fırınlarda yaktı, tarihte niceleri yaşandı. Bunlardan hiç bahsedilmiyor. Biz sadece tarihteki arşivlerimizi açıp konuyu aydınlatma çalışıyoruz, fakat buna rağmen hakarete maruz kalıyoruz. Papa’sından tut dedesine kadar her biri bunu sürekli dile getiriyor. Papa’nın bir ruhani lider olarak görevi barışı sağlamaktır. Birilerinin sözüne bakıp soykırım iddiaları söylemlerinde vazgeçmelidir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MHP lideri Bahçeli’ye anlamlı ziyaret Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti ve Ahmed Cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, Mehin Banu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade ziyaret etti. Azerbeycan Milli Marşının ve Çırpınırdın Karadeniz’in söz yazarı Ahmed Cevad’ın Doğumunun 132.yılına ithafen TÜRKSOY heyeti ve Ahmed cavad ailesinin fertlerinden Nicat Emiroğlu Güliyev, Anar Ahundzade, MehinBanu Guliyeva ve Yılmaz Ahundzade MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti. Ziyarette, Türksoy Genel Sekreteri Sultan Rayev, İstiklal şairi ve Azerbaycan Millî Marşının söz yazarı Ahmed Cavad’ın Türk dünyasının mümtaz şahsiyeti ve bir cesaret timsali olduğunu belirtti. Rayev, Cavad’ın hayatının ve ortaya koyduğu eserler ile dönemin en parlak, en güçlü temsilcilerinden biri ve milli duruşlu bir fikir adamı, hümanist ve hayırsever bir entelektüel olarak ismini sadece Azerbaycan’ın ve Türkiye’nin değil tüm Türk dünyasının edebiyat ve düşünce tarihine altın harflerle yazdırmayı başardığını söyledi. Cavad’ isminin bugün bile Türk dünyasının bağımsızlığı ve özgürlüğü ile anıldığını belirten Rayev, TÜRKSOY’un Ahmed Cavad ailesinin isteğini de dikkate alarak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Türk dünyasına vermiş ve vermekte olduğu hizmetlerinden, Türk Millî Ülküsü’ne katkılarından dolayı ‘Ahmed Cavad Onur Madalyası’nı takdim etti. Bunun yanı sıra Rayev, Ankara’daki TÜRKSOY merkezi için arsanın tahsis edilmesi ve binanın inşa edilmesinde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 57. Hükümet Başbakan yardımcılığı görevinde iken inisiyatifleri ve olurları ile gerçekleştiğini hatırlattı. Rayev, bu vesileyle Bahçeli’ye TÜRKSOY ailesi adına şükranlarını sundu.
Denizli Çal’da asırlık gelenek bu yılda sürdürüldü DENİZLİ(İHA) – Her yıl geleneksel olarak Çal ilçesinde düzenlenen Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, 8 asırdır yaşatılırken bu yıl da düzenlendi. Çal Belediyesi’nin organizasyonuyla imece usulüyle 31 kazan keşkek ve 22 kuzu eti pişirildi. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum.” dedi Denizli’nin Çal İlçesi Akkent Mahallesi’nde Hıdırellez ve Mırtlak Etkinliği, bu yıl büyük bir coşku ile düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde Ahmet Hoca Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, keşkekler hazırlandı ve ardından davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliğinde geleneklere uygun olarak at yarışı, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Çal Belediyesi, 31 kazan keşkeğin dağıtımını öğle saatlerinde gerçekleştirdi. Tarihçilere göre Orta Asya’dan Balkan ülkeleri ile Türkiye, Türkmenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Mısır ve Suriye’ye yayılan Oğuz boylarının geleneği Denizli’nin Çal ilçesinde sürdürülüyor. Kaynaklara göre bilenen Donsuz Ahmet Hoca olarak anılan ve “don” kelimesi gelenekte “don değiştirme”, “şekil değiştirme” olarak bir hayvan kılığında görünme anlamlarında kullanıldığı kaynaklarda bilinmektedir. Ahmet Hoca’nın özgünlüğünü koruduğu ve herhangi bir kılığa girmeyen evliyalardan olduğu belirtilirken tüm bu bilgiler ve gelenekler ışığında, 8 asırdır geleneksel olarak yaşatılan Mırtlak Etkinliğine bu yıl Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Bekilli Belediye Başkanı Önder Demir ve çok sayıda davetliler katıldı. “Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum” Mırtlak etkinliğini düzenleyen Akkentliler’in tarihlerine sahip çıktığını ve önemli bir geleneği yaşattıklarını söyleyen Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, “Oğuz Boyları’ndan günümüze kadar gelen bu kültüre sahip çıkan ve yaşatan Akkentli hemşehrilerimi kutluyorum. Asırlardır Donsuz Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında toplanan insanlarımız Mırtlak etkinliğini düzenlemiş, Hıdrellez’i hep birlikte karşılamış türbeye gelen vatandaşlara yüzyıllarca keşkek ikramı yapılmış. Mırtlak etkinliği ilelebet yaşatılması gereken manevi bir etkinliktir. Bizim de başlıca görevlerimizden biri tarihimize sahip çıkıp ileriye götürmektir” diye konuştu.