YEREL HABERLER - 04 Nisan 2017 Salı 15:54

4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Günü

A
A
A
4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Günü

Iğdır’da, 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle, Iğdır’ın Aralık İlçesi Subaşı karakolu 39 numaralı mayın tarlası bölgesinde tören düzenlendi.

Iğdır’da, 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle, Iğdır’ın Aralık İlçesi Subaşı karakolu 39 numaralı mayın tarlası bölgesinde tören düzenlendi.


Milli Mayın Faaliyet Merkezinin koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler kalkınma programı tarafından yürütülen proje kapsamında Iğdır Valiliği, 5’inci Hudut Alay Komutanlığı ve Aralık Kaymakamlığı katkılarıyla tören düzenlendi.


Programa Iğdır Vali yardımcısı Harun Yücel, MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger, 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, Birleşmiş Milletler Baş Teknik Danışmanı ve Proje Müdürü Benjamin Lark, Aralık Kaymakamı Kemal Duru, Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay’ın yanı sıra askeri erkan katıldı.


Düzenlenen törende konuşan MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Dünya Mayın Bilincini Geliştirme ve Mayın Faaliyetlerini Destek Günü nedeniyle, mayın mağdurlarını anmak ve hepsinin acılarını paylaştığını ifade etti. Albay İmren, “Türkiye sınırlarında ve yurt içi bölgelerinde bulunan ve çoğunluğu 1955 ile 1990 yılları arasında güvenlik ihtiyacı nedeni ile döşenen mayınlar, ülkemiz için bir sorun teşkil etmektedir. Ülkemiz bu sorunu ortadan kaldırmak maksadıyla çaba harcamakta ve ilgili uluslar arası anlaşmalara taraf olmaktadır. 1997 yılında imzalanan ve halen 167 Ülkenin taraf olduğu “Ottawa” sözleşmesine Türkiye 1 Aralık 2004 tarihinde katılmıştır. Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası sözleşme yükümlüklerini yerine getirmesi maksadıyla, 6 bin 586 sayıla kanunla 3 Şubat 2015 tarihinde Milli Mayın Faliyet Merkezi (MAFAM) kurulmuştur. MAFAM Dairesi Başkanlığının görevleri, Ülkemiz sınırları dahilinde insani amaçlı mayın faaliyetlerine yönelik politikaları belirlemek, planlamak, yönetmek, belirlenen esaslara göre gerçekleştirilmesini takip etmek, yutriçi, yurtdışı kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon ve iş birliğini sağlamaktır. Bu güne kadar geçen sürede depolarda bulunan mayınların eğitim amacıyla belirlenen miktarı dışında kalan kısmının imhası 2011 yılında tamamlanmış, Ottawa sözleşmesinin 4’cü maddesi ile ilgili olarak Ülkemizin taahhütü yerine getirilmiştir. Ankara’daki Sunay atış alanının patlamamış mühimmat temizliği 2014 yılında NATO destek aracılığıyla yaptırılmış, böylece 750 bin metrekarelik alan mühimmattan temizlenerek ekonomik kullanıma açılmıştır. Ülkemizde mayın temizliği yapan özel mayın arama temizleme bölüklerinin akreditasyonlarına yönelik faaliyetler MAFAM Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Birleşmiş Milletler kalkınma programı sorumluluğunda yürütülen doğu sınırları mayın temizleme projesi, 5 Kasım 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığından bir protokolle Milli Savunma Bakanlığına alınmış, 4 Nisan 2016 tarihinde başlayan mayın temizliği faaliyetinde 2016 yılının sonuna kadar 122 bin 762 metrekare alan temizlenmiş ve şimdiye kadar gayet başarılı bir şekilde 9 bin 8 adet mayın bulunarak imha edilmiştir. Aralık 2016’da mevsim şartları nedeniyle ara verilen proje bu ayın ortasında tekrar başlayacaktır” dedi.


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras ise, “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finansmanı sağlanan proje, mayın temizliği alanında güvenli bir Türkiye ile Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasındaki ilk ortaklık ve devamının olacağına ilişkin beklentimizi dile getirmek istiyorum. Mayın sahalarının temizlenmesi sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve dolayısıyla da yasa dışı göçün ve sınır suçlarının azaltılmasına yönelik daha geniş çaplı bir stratejinin de bir parçası. Aynı zamanda bu proje önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki insani mayın faaliyetleri sevk ve idare edecek olan Milli Mayın Faaliyetleri Merkezinin etkin bir şekilde işlemesini de desteklemekte” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.