ÇEVRE - 02 Nisan 2018 Pazartesi 14:29

Su seviyesi düşen kanaldaki balıklar kurtarıldı

A
A
A
Su seviyesi düşen kanaldaki balıklar kurtarıldı

Iğdır’da su seviyesi düşen kanaldaki balıklar, Karasu Sazlığının sulak alanlarına taşındı.

Iğdır’da su seviyesi düşen kanaldaki balıklar, Karasu Sazlığının sulak alanlarına taşındı.


Iğdır merkez Yaycı köyünde bulunan bir kanalının su seviyesi düşmesi sonucu kanal içinde bulunan yaklaşık 10 bin balık için kurtarma çalışmaları başlatıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ile Yeşil Iğdır Avcılar Derneği tarafından balıkların tahliye işlemlerinin başladığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mete Türkoğlu, “Yaklaşık bir hafta önce aldığımız ihbar üzerine alana gelmiştik. Burada bulunan balıkları kurtarmak için su seviyesi düşen kanala TOMA ve itfaiye yardımıyla su boşalttık. Sonra su üzerinde bulunan cansız balıkları kanaldan alarak leylek ve turnalara yem olarak bıraktık. Şu an ise kanal içinde bulunan canlı balıkları buradan alıp tahliye ederek kurtarmış olacağız. Sudaki oksijen seviyesi düştüğü için kanalda ölü balıklar var. Artık kurtarabildiğimiz kadarını kurtarıp tahliyesini yapacağız. Balıkları buradan tahliye ederek Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Aras Nehri ve Ağrı Dağı Milli Parkı içerisindeki Karasu Sazlığı sulak alanlarına bırakacağız" dedi.


Balıkların mahsur kaldığını ve kurtarma çalışmalarına yardım etmek için alana geldiklerini söyleyen Yeşil Iğdır Avcılar Derneği Başkanı Ahmet Demirci, "Haber alınca avcı arkadaşları topladık ve hemen olay yerine geldik. Burada bulunan balıklardan bir tane bile kurtarsak ne mutlu bize. Yardım etmeye geldik ve canlı balıkları kurtarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Yeşil Iğdır Avcılar Derneği Üyesi Çetin Kütük ise "Aras Nehri’nden beton kanallara verilen tahliye sularının taşması sonucu, balıklar bu daracık alanda sıkışmış durumda. Burada bulunan kanal içinde ki oksijen oranı bitince balıklar telef olmaya başlamış. Ölen balıkların içinde baya canlı balık bulunuyor ve onları kurtarmak için çalışmalar yapıyoruz. Ölen balıklar doğa ve çevreye aşırı derecede zarar vermesin diye kurtarma çalışmaları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.