GENEL - 18 Kasım 2018 Pazar 11:40

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı Iğdır’da kutlandı

A
A
A
Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı Iğdır’da kutlandı

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı, İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği ve Azerbaycanlıların ve Diğer Türk Halkları Emekdaşlık Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği bir programla kutlandı.


Iğdır Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Iğdır Valisi Enver Ünlü, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, önceki dönem AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Sağlam, Adalet ve Komisyon Başkanı Arif Hamdi Sazak, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Hakan Başakçı Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır temsilcisi Behbud Gadalı, İş adamları, TADDEF Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Program kapsamında bir konuşma yapan ve Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin her geçen gün geliştiğini vurgulayan Iğdır Valisi Enver Ünlü, “Türkiye ve Azerbaycan tek millet, iki devlettir. Dinimiz bir, dilimiz bir, kültürümüz birdir. Tarihimizde de çok benzeyen, kesişen noktalar vardır. Ekim ayı bunların başında gelir. Ekim ayı, hem Türkiye için önemli hem Azerbaycan için önemli. 29 Ekimde biz Cumhuriyet Bayramı’mızı kutluyoruz, 18 Ekimde ise Azerbaycanlı kardeşlerimiz bağımsızlık günlerini kutluyor. Her iki ülke de geçtiğimiz yüzyılda çok sıkıntılar çekti, çok zahmetli günler geçirdi ama hamdolsun, bugün, Türkiye Avrupa’nın, Azerbaycan ise Güney Kafkasya’nın parlayan yıldızıdır. Azerbaycan’ın güçlenmesinden hep gurur duyduk. Çünkü Türkiye’yle Azerbaycan tek millet, iki devlet ama tek yürektir. Türkiye ve Azerbaycan birlikte sevindiğini, birlikte üzüldüğünü ve gerektiğinde birlikte savaştığını herkes çok iyi bilir.” dedi.


AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım ise Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin Cumhurbaşkanları Recep Tayip Erdoğan ve İlham Aliyev sayesinde en üst seviyeye çıktığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Bugün Azerbaycan her geçen gün gelişmektedir. Fakat topraklar işgal altındadır. Yakın zamanda işgal edilen topraklar sulh yolu ile geri alınacaktır. Bunun başka çaresi yoktur. İşgal edilen topraklardan Ermeniler çekilmedikçe Türkiye’de sınır kapıları açılamaz. Birlik içinde olacağız. Bir olacağız. Nasıl ki bu topraklardan işgalci Rusları, Ermenileri; Türk, Kürt, Laz, Çerkez birlik içinde olup ayrım gayrım içine girmeden kovduysa birlik içinde olduysak biz de birlik içinde bugün, bu vatanı, iç ve dış düşmanlardan korumalıyız. Benim dedem Şamil bey de, Kerem Güneş de, Iğdır’ın kurtuluşunda birlik olup düşmanlarla savaşmıştır. Azerbaycan’ın bağımsızlığı kutlu olsun Türkiye Azerbaycan kardeşliği var olsun”


Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır temsilcisi Behbud Gadalı’da, “Türkiye Azerbaycan kardeşliği umumi liderimiz Haydar Aliyev ile gelişti. Oğlu İlham Aliyev ile en yüksek seviyeye çıktı. Azerbaycan’da Bayrağı ilk defa Nahcivan’da Haydar Aliyev dalgalandırmıştır. Bakü Tiflis, Kars boru hattı, demiryolu, TANAP, star gibi yatırımlar enerji hatları Haydar Aliyev zamanında projelendirilmiştir. Bugün Azerbaycan Kafkasların parlayan yıldızıdır. ”dedi.


İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu ise yaptığı konuşmada, “Bugün Azerbaycan Cumhuriyetinin 100. Yılını kutluyoruz. Bu programın düzenlenmesinde bize destek veren Iğdır valisi Enver Ünlü ve İş adamı Caferali Taşbağ’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Azerbaycan Türkiye kardeşliği sonsuza kadar yaşayacaktır. Bizler iki devlet tek milletiz.” ifadelerine yer verdi.


ATXEM Başkanı İlham İsmailov ve AZB sivil toplum kuruluş başkanı Rauf Zeyni de Türkiye Azerbaycan kardeşliğine vurgu yaparak, bu kardeşliğin sonsuza kadar yaşayacağını ifade etti.


Yapılan konuşmaların ardından karşılıklı olarak plaketler takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da Tekin Uğurel için "Saygı Gecesi" düzenlendi Kütahya Belediyesi tarafından, kentin kültürel ve sanatsal hayatına uzun yıllar katkı sunan yazar, bestekâr ve musikişinas Tekin Uğurel onuruna "Saygı Gecesi" düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda duygu dolu anlar yaşandı. Kütahya’nın kültürel hafızasında önemli bir yere sahip olan Tekin Uğurel için düzenlenen geceye şehir protokolü, akademisyenler, sanatçılar, yakın dostları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Salonu dolduran davetliler, usta sanatçının hayatı boyunca ortaya koyduğu eserleri ve kültürel katkılarını bir kez daha yakından hatırlama fırsatı buldu. Program kapsamında ilk olarak, Tekin Uğurel’in sanat ve edebiyat hayatını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimde sanatçının yıllar boyunca kaleme aldığı eserler, bestelediği çalışmalar ve katıldığı kültürel etkinliklerden kesitlere yer verildi. Gece boyunca söz alan dostları ve meslektaşları, Uğurel’in sanatçı kimliği, mütevazı kişiliği ve Kütahya kültürüne sunduğu katkılar hakkında konuşmalar yaptı. Programda seslendirilen eserler ve besteler ise davetlilerden büyük beğeni aldı. Etkinliğe katılarak konuşma yapan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, yaşayan değerlere sahip çıkılmasının önemli olduğunu belirterek, böyle anlamlı bir saygı gecesinin düzenlenmesinin takdire değer olduğunu ifade etti. Programın sonunda Belediye Başkan Vekili EjderhanGezer ile Belediye Başkan Yardımcısı Himmet Sarıyar tarafından, Tekin Uğurel’e hediye ve plaket takdim edildi. Duygusal anların yaşandığı gecede konuşan Tekin Uğurel ise kendisi adına böyle anlamlı bir organizasyon düzenleyen Kütahya Belediyesi yetkililerine ve geceye katılan herkese teşekkür etti.
Kütahya Tavşanlı MYO öğrencilerinden anlamlı etkinlik Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kuruçay İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine yönelik "Sevgi Köprüsü" etkinliği düzenledi. Üniversite öğrencileri, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve MYO yönetiminin destekleriyle gerçekleştirdikleri organizasyonda minik kardeşleriyle bir araya gelerek kültürel ve toplumsal değerleri paylaştı. Tavşanlı MYO Öğrenci Topluluğu Başkanı Ceren Demirayak’ın sunuculuğunu üstlendiği program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşmasını üniversite öğrencileri adına yapan Dolunay Şahin, milli birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Küçük kardeşlerimizin gözlerindeki ışıltı ve neşeyle güçlenecek olan birlik ruhu, geleceğe uzanan bir bağ oluşturacak" dedi. Kuruçay İlkokulu Müdürü Hasan Hüseyin Çevik ise üniversite öğrencilerini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu tür etkinliklerin çocukların sosyal ve kültürel gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı. Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, organizasyonun aziz milletimizin özünde yer alan yardımlaşma ve dayanışma kültürünün en güzel yansımalarından biri olduğunu dile getirdi. Çelik, desteklerinden dolayı Tavşanlı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’ne, Kuruçay Belediye Başkanı’na, okul yöneticilerine, muhtarlara ve emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı da üniversite gençliğinin toplumsal dayanışma bilinciyle hareket etmesinin son derece anlamlı olduğunu belirterek, MYO yönetimine ve öğrencilere teşekkürlerini iletti. Kuruçay İlkokulu bahçesinde düzenlenen etkinliğe Kuruçay Belediye Başkanı Rengül Atıcı, MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, okul müdürleri Ahmet Halid Güçlü ve Hasan Hüseyin Çevik’in yanı sıra MYO akademik ve idari personeli, muhtarlar, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Tavşanlı Gençlik Merkezi görevlilerinin de destek verdiği etkinlikte kurulan oyun alanlarında çocuklar gönüllerince eğlendi. Gün boyu süren programda sandalye kapmaca, donma oyunu, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterileri gerçekleştirilirken, çocuklara pamuk şeker ikram edildi. Öğrenciler arasında sevgi ve paylaşım bağlarını güçlendiren etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.