GENEL - 18 Temmuz 2019 Perşembe 11:54

TUAM’da Caner balığı yetiştiriciliği

A
A
A
TUAM’da Caner balığı yetiştiriciliği

Iğdır Üniversitesine bağlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) bölgesel önem arz eden balık türlerinin üretimi için girişimlere başlandı.

Iğdır Üniversitesine bağlı Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) bölgesel önem arz eden balık türlerinin üretimi için girişimlere başlandı.


TUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Adnan Aydın ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Mine Köktürk’ün yürüttükleri ilk deneme çalışmalarında Aras Nehri, karasu çayında ve Iğdır’daki diğer küçük kanallarında doğal olarak bulunan Caner balığının (Barbus esocinus) kültüre alınabilirliği gözlemlendi.


“Balıklar doğal ortamda bilinçli bir şekilde avlanmalıdır”


TUAM müdürü Dr. Özden, özellikle bu balığın doğal ortamda vatandaşlar tarafından bilinçsiz bir şekilde avlandığını ve bunun neticesinde de türün ova tatlı sularında tükenme tehlikesiyle yüz yüze olduğunu belirtti. Caner balığının neslinin tükenmesine karşı olarak kültüre alınması gerektiği ve halkın tüketimi için alternatif bir kaynak oluşturulmasının önemli olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 103 denetçiyle "Güvenli gıda" operasyonu Yaklaşan yeni yıl öncesinde, vatandaşların sağlıklı ve huzurlu bir şekilde alışveriş yapabilmesi amacıyla Muğla genelinde gıda denetimleri en üst seviyeye çıkarıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen saha çalışmalarıyla, gıda güvenliği mercek altına alındı. Denetimler, tarladan sofraya gıda zincirinin her aşamasını kapsıyor. Ekipler; üretim tesislerinden satış noktalarına, restoran ve otel gibi toplu tüketim alanlarından market raflarına kadar geniş bir yelpazede kontrollerini sürdürüyor. Denetimlerde özellikle; Ürünlerin son kullanma tarihleri, Hijyen şartları, Muhafaza şartları, İçeceklerin bandrol ve fatura kontrolleri titizlikle inceleniyor. Muğla genelinde görev yapan 103 uzman denetçi, ilçe ilçe gezerek hiçbir noktanın denetimsiz kalmamasını sağlıyor. Vatandaşların sağlığını tehdit edebilecek her türlü olumsuzluğa anında müdahale eden ekipler, mevzuata aykırı hareket eden işletmelere yönelik yasal prosedürleri işletiyor. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin sadece yılbaşı öncesiyle sınırlı kalmayacağı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "Vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması temel hedefimizdir. 103 kişilik ekibimizle sahadayız; üretimden tüketime kadar her aşamada aralıksız denetim yapmaya devam edeceğiz. Halkımızın sağlığıyla oynanmasına asla müsaade edilmeyecektir" Vatandaşların alışveriş sırasında karşılaştıkları şüpheli durumları veya hijyen eksikliklerini "Alo 174 Gıda Hattı" üzerinden yetkililere bildirmeleri istenirken, denetimlerin yılbaşı gecesine kadar artarak süreceği kaydedildi.