- 18 Ekim 2020 Pazar 10:42

TADDEF Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal: ”Azerbaycan’ın bağımsızlık yıl dönümü kutlu olsun”

A
A
A
TADDEF Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal: ”Azerbaycan’ın bağımsızlık yıl dönümü kutlu olsun”

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu (TADDEF) Genel Başkan Yardımcısı ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Azerbaycan’ın bağımsızlığına kavuşmasının 29.

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu (TADDEF) Genel Başkan Yardımcısı ve Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Azerbaycan’ın bağımsızlığına kavuşmasının 29. yıl dönümünü dolayısıyla mesaj yayınladı.


Ünsal mesajında, “Bugün 18 Ekim, Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü olarak kutlanıyor. 20. yüzyılın sonlarında Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra oluşan elverişli tarihi ortam ve kaderin bahşettiği fırsat sonucunda Azerbaycan halkı 20. yüzyılda ikinci kez bağımsızlık bayrağını kaldırdı. Bu, Azerbaycan Türklerinin siyasi tarihinde 20. yüzyıldaki ikinci parlak zaferi idi. Rusya’ da ki demokratik güçlerin faaliyeti sonucunda devletlerde de merkezden kaçma, kendi egemenliğine kavuşma istekleri karşısı alınamaz bir noktaya ulaşmıştı. Böyle bir ortamda Azerbaycan Cumhuriyeti Ali Sovyet’inin halkın talebi ile çağrılmış olağanüstü toplantısında 30 Ağustos 1991 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyetini bağımsızlığına kavuşmasına ilişkin bildiri kabul edildi. Azerbaycan Cumhuriyeti Ali Sovyet’inin 18 Ekim 1991 tarihli toplantısında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Devlet Bağımsızlığı hakkında Anayasa Senedi oy birliğiyle kabul edildi. Azerbaycan’da 29 Aralık’ta halk oylaması yapıldı. Referandum bültenine bir soru yazılmıştı: ‘Siz Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığı hakkında Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyet’inin kabul ettiği Anayasa Senedini beğeniyor musunuz?’ Azerbaycan halkı oy birliğiyle Azerbaycan’ın bağımsızlığından yana oldu. Mayıs 1992 tarihinde Milli Meclis tarafından Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Marşı (müziği Üzeyir Hacıbeyov’un, sözleri Ahmet Cevad’ın), az sonra üç renkli bayrak, içinde alev olan sekiz köşeli yıldız resimli devlet arması onaylandı. 18 Ekim 1991 tarihinden beri Azerbaycan egemen bir ülkedir ve halk bunu bir bayram olarak kutluyor. Bugün Azerbaycan bölgede gelişen ve güçlenen bir devlet olmuştur. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev sayesinde gittikçe de güçleniyor. En büyük sorun Ermenistan’la yaşanan çatışma ve işgal edilen topraklardır. Güçlü Azerbaycan Ordusu bugün İşgal edilen toprakları geri almaktadır. Yakında Dağlık Karabağ Azerbaycan topraklarına katılacaktır. Azerbaycan ordusu bugün tarih yazıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Forum Denizli’de Anneler Günü etkinlikleri Koku Atölyesi, Seramik Vazo Boyama Atölyesi ve çocuklara yönelik eğlenceli aktivitelerle Anneler Günü’nü, Forum Denizli’de özel bir deneyime dönüştürüyor. Ziyaretçilerine özel bir alışveriş ve yaşam deneyimi sunan Forum Denizli, Anneler Günü kapsamında 9-10 Mayıs tarihlerinde ziyaretçilerine özel atölye ve etkinliklerle dolu bir program sunuyor. Koku deneyimlerinden seramik boyamaya, çocuklara özel eğlenceli aktivitelerden renkli atölyelere uzanan program, Anneler Günü’nü keyifli anlara dönüştürüyor. MAD Parfüm iş birliğiyle Koku Atölyesi 9 Mayıs’ta MAD Parfüm iş birliğiyle düzenlenen Koku Atölyesi’nde katılımcılar, farklı koku notalarını tanıyarak kendi tercihleri doğrultusunda özel bir deneyim yaşayacak. Yapılan açıklamaya göre; etkinliğe Forum Denizli’de tek seferde 3 bin 500 TL ve üzeri alışveriş yapan ziyaretçiler katılım sağlayabilecek. Toplam 24 kişi ile sınırlı atölye, 3 seans halinde düzenlenecek ve her seansta 8 kişi yer alacak. Çocuklar da unutulmadı 10 Mayıs’ta ise Seramik Vazo Boyama Atölyesi ile birlikte çocuklara yönelik eğlenceli aktiviteler Forum Denizli’de ziyaretçilerle buluşacak. Sosis balon dağıtımı ve yüz boyama etkinlikleriyle çocuklar keyifli vakit geçirecek. Seramik vazo boyama atölyesi 13.00, 15.00 ve 17.00 saatlerinde üç seans halinde gerçekleştirilecek. Etkinlik toplam 75 kişilik kontenjan ile sınırlı olacak. ODTÜ Koleji öğrencilerinden resim sergisi Ayrıca ODTÜ Koleji öğrencilerinin hazırladığı karma resim sergisi, 9-10 Mayıs tarihlerinde Forum Denizli’de sanatseverlerle buluşacak. Serginin açılışı 9 Mayıs’ta saat 14.30’da gerçekleştirilecek. Açılış programının ardından öğrencilerin hazırladığı dans ve koro gösterileri sahnelenecek.
Edirne Kilise ayininde Bulgarca-Yunanca dil tartışması: Biz Yunan değiliz tepkisi Edirne’de bulunan Sveti Georgi Kilisesi’nde gerçekleştirilecek ayin sırasında Bulgarca ve Yunanca ibadet dili konusunda yaşanan görüş ayrılığı sebebiyle gerginlik yaşandı. Ayinde yaşanan dil tartışması kiliseleri ayinlere kapattırdı Kilisede ayin esnasında bazı katılımcılar Bulgarca ibadet yapılması yönünde talepte bulunurken, mevcut programın Yunanca devam yapılacağı üzerine taraflar arasında sözlü tartışma yaşandı. Kısa süreli gerginliğin ardından ortamın sakinleştiği ve Edirne’de bulunan tüm Bulgar kiliselerinde ayin yapılmayacağı açıklandı. Katılımcıların bir bölümünün yaşanan duruma tepki gösterdiği ifade edilirken, olayın büyümeden kontrol altına alındığı öğrenildi. "Kiliselerimizi ayine kapatıyoruz" İstanbul ve Türkiye’deki Bulgar Ortodoks cemaatinin temsilcisi olarak aktif görev yapan Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dimitri Yotef (Dimitar Yotev), yaptığı açıklamada Bulgarca ayin yapılmasına izin verilmediğini öne sürerek duruma tepki gösterdi. Yotev, "Bugün Bulgarca dilinde ayin yapılmasına izin verilmiyor. Bundan dolayı hepinizden özür diliyorum. Ne benim cemaatim ne de Bulgar halkı böyle bir durumu hak ediyor. 62 yaşındayım, hiçbir zaman bu kadar fanatiklik ve saygısızlık yaşamadık. Ne bizim cemaatimiz yaşadı ne de siz. Kiliselerimiz mum yakmaya açıktır ama ayine kapalıdır, Bulgarca ayin olana kadar. Bundan sonra Metropolit Antiloti’nin tüm kiliselerimize girişi yasaklanmıştır. Ben yönetim kurulu başkanı olarak Rumca ayine izin vermiyorum" dedi. "Aşırı bir fanatizm ve Bulgar halkına hakaret" Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Hristo Kopanov ise tarafların ibadet dili konusunun hassasiyetine dikkat çekerek, "Burada 200-300 kişi var, bir tane Yunan yok. Edirne Yunan Metropolit ayinin Yunanca yapılmasını ısrar ediyor. Buz kendi papazımızı getirdik. Onun üstüne daha yüksek rütbeli papaz yollamış. Ayini yapamazsın diyor. Burası bir Bulgar kilisesi. Biz İstanbul’da da da Bulgarca ayın yapıyoruz. Burada izin verilmemesi aşırı bir fanatizm ve Bulgar halkına hakaret. Kendi lisanlarında ibadet etme özgürlüğünü bir şekilde yasaklıyor" diyerek tepki gösterdi.