- 22 Aralık 2022 Perşembe 22:39

Iğdır Valisi Sarıibrahim’in girişimiyle iki aile barıştırıldı

A
A
A
Iğdır Valisi Sarıibrahim’in girişimiyle iki aile barıştırıldı

Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili H.

Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili H. Engin Sarıibrahim Iğdır’da aralarında husumet bulunan iki aileyi barıştırdı.


Halfeli beldesinde yaşayan Aras ve Safa ailelerinin 5 yıl süren husumeti barış ile sona erdi. Ailelerin barıştırılması için Iğdır Valisi ve Belediye Başkanvekili Hüseyin Engin Sarıibrahim ile kanaat önderleri devreye girdi. İki aile, Halfeli beldesinde düzenlenen törenle barıştırıldı. Barış töreninde konuşan Vali Sarıibrahim, "Kardeşliği, birliği burada görüyoruz. Rabbim milletimizi, memleketimizi, devletimizi daima bir ve beraber kılsın" dedi.


Edilen dualar sonunda iki aile bireyleri el sıkışıp barıştı. Programa, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Nadir Demirhan, İl Emniyet Müdürü Oğuzhan Yonca, Vali Yardımcısı Ömer Said Karakaş, kanaat önderleri ve ailelerin mensupları katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ardahan Ardahan’da kış mevsiminin uzaması hayvancılığı vurdu Türkiye’nin en fazla kar alan illerinin başında gelen Ardahan’da kış mevsiminin uzaması, besicileri zor durumda bıraktı. Ardahan’da kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralara çıkaramadıkları için zor günler yaşıyor. Kış mevsiminin uzun sürmesi, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için ciddi bir ekonomik baskı oluşturuyor. Soğuk hava şartları nedeniyle hayvanların mera yerine kapalı alanlarda daha uzun süre beslenmesi gerekiyor. Bu da yem tüketimini artırarak, maliyetleri yükseltiyor. Özellikle Ardahan gibi kışın sert geçtiği kentlerde üreticiler, aylarca süren kar örtüsü nedeniyle hayvanlarını dışarı çıkaramıyor. Bu durum saman, arpa ve fabrika yemine olan talebi artırırken, fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Ardahan’ın Damal ilçesine bağlı Seyitören köyünde hayvancılık yapan Suat Cankat, "Kışın uzun sürmesi ve son zamanlarda yem maliyetlerinin artması hayvancılığı olumsuz etkiledi" dedi. Cankat, karla kaplı araziye rağmen hayvanları araziye çıkartmak zorunda kaldıklarını söyleyerek, ’’Gördüğünüz gibi her yer bembeyaz. Bu yıl kış uzun sürdü. Hayvanlarımızı kapalı alanlarda yemliyoruz. Ve şu anda samanın tonu 12-13 bin lira, otun tonu ise 15 bin lira. Çiftçi perişan durumda, ne ot ne de saman kaldı. Baharın geleceği yok ve bir ay daha var baharın gelmesine. Ot ve saman karaborsaya düşmüş ve fırsatçılar iş başında’’ dedi. Yem fiyatlarındaki artış, üreticinin kar marjını ciddi şekilde düşürüyor. Bazı üreticiler maliyetleri karşılayamadığı için hayvan sayısını azaltmak zorunda kalırken, bazıları ise zararına üretim yapıyor. Uzayan kış aynı zamanda doğum dönemlerini ve hayvan sağlığını da olumsuz etkileyerek, verim kaybına neden oluyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için yem desteği, düşük faizli kredi ve mera ıslahı gibi önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Aksi halde bölgedeki hayvancılığın sürdürülebilirliğinin tehlikeye girebileceği ifade ediliyor.